Bron Anja Urbanc

Werken Vlaams/Nederlandse meester ontdekt in Sloveense toren

Bij restauratiewerk in de Duivels Toren van kasteel Soteska in het zuiden van Slovenië zijn muurschilderingen van de Vlaams/Nederlandse schilder Almanach ontdekt en hersteld. De frescos bevinden zich in de kelder van de toren.

Onder leiding van restaurateur Anja Urbanc heeft een vier man sterk team de frescos gereindigd en beschermd. Deze klus nam maarliefst 1500 uur in beslag. De schilderingen op de muren zijn van jachtpartijen, motieven of fonteinen en figuren uit de Griekse mythologie. (Tekst gaat verder onder foto)

Bron Mark Koghee

De toren is momenteel weer open voor bezoek. Van het kasteel zelf rest alleen nog een ruïne. De toren ligt langs rivier de Krka direct aan de weg, ten noorden van Novo Mesto. (Coördinaten: 45°46’43.7″N 15°01’17.2″E)

Almanach werd in de tweede helft van de 17e eeuw geboren in Antwerpen. Hij belandde in Ljubljana toen hij vermoedelijk op weg was in Rome. Hij bleef lange tijd in Slovenië getuige de vele schilderijen die hier van hem zijn. Zijn bekendste werk, de kaartspelers II, hangt in de Nationale Gallerij in Ljubljana.

Almanach was niet de enige meester uit de lage landen in Slovenië. Onder anderen ook Herman Verelst (Antwerpen) en Justus van der Nypoort  (Utrecht) verbleven hier langere tijd. De laatste trouwde in Ljubljana met een Sloveense.

Bron Anja Urbanc

Mark Koghee
Laatste berichten van Mark Koghee (alles zien)