/ Fietstochten /

Alleen op de wereld in Bloke

// Lengte: 80 of 120 kilometer
// Hoogtemeters: 1500
// Route: Podpeč-Ig-Golo-Rob-Bloke-Rakitna-Podpeč

Kom je het liefste zo weinig mogelijk mensen tegen tijdens je fietstocht, houd je van meren of heet je toevallig Rob, dan is dit rondje zuidwest van Ljubljana iets voor jou.

Vertrek je uit Ljubljana dan is het rondje 120 kilometer lang. Je kan ook in Podpec beginnen, dan is het zo’n tachtig kilometer trappen.

Slovenië heeft ruim 300 meertjes, maar het is nog niet zo makkelijk om een fietsroute te verzinnen die meerdere meren passeert. Vanuit Ljubljana is het een behoorlijk stuk trappen om drie meren per fiets aan te doen; het piepkleine Jezero, het meer van Bloke en het meer Rakitna.

R0022629

Jezero is een klein meertje dat vanuit Ljubljana makkelijk te bereiken is. Vanuit Ljubljana neem ik de vlakke en rechte weg door Črna Vas naar Podpeč vanwaar het nog een kilometer rijden is naar het plaatsje Jezero (tevens het Sloveense woord voor meer). Het is hier vlak, alsof je in de Hollandse polders rijdt. Naast de weg lopen zelf slootjes. Maar de bergen, waar je altijd op uitkijkt, maken geen twijfel mogelijk; dit is echt Slovenië.

Het duurt ook niet erg lang of de weg begint te klimmen. In het dorpje Ig sla ik rechtsaf naar Golo. De weg gaat gelijk steil omhoog. Mijn studie op Google Earth leerde me dat de weg hooguit gematigd en kort omhoog zou gaan, maar de klim naar Golo is lang en pittig. Verrassing!

Boven is het uitzicht prachtig. Dat, gelukkig, dan weer wel. In de verte zie ik zelfs Ljubljana liggen.

Na Golo golft de weg naar beneden en al snel sta ik in het plaatsje Rob. Rob heeft een school, een winkeltje, een brandweerkazerne en een kerk. Maar om inwoners zit het wat verlegen. Er zijn er slechts zo’n vijftig. En dan te bedenken dat dit een van de centrale dorpen is in de omgeving. Het zal duidelijk zijn, dit is een prachtige tocht als je van rust houdt.

Veel mensen kom je hier niet tegen. Auto’s zijn tijdens de hele rit op een hand te tellen.

Rob ligt op een plateau op een hoogte van 500 meter en dat is, op Ljubljana na, een van de laagste punten van de rit. Door groene weiden en bossen gaat het al snel weer omhoog, maar niet meer zo steil. De klim komt uit op een hoogte van ongeveer 700 meter. Hier is het plateau van Bloke, een gebied met naaldboombossen en weiden. In de zomer een mooie plek om wat verkoeling te zoeken.

bloke plateau

Al in de Romeinse tijd liep er twee belangrijke wegen over het plateau. Ook waren er Romeinse verdedigingswerken. Veel is er niet meer van te zien, slechts enkele verhogingen in het bos wijzen op de rijke geschiedenis van dit lege gebied.

Op het plateau ligt het meertje Bloke. Het is een kunstmatig meer tussen naaldbomen, aangelegd in de jaren zeventig. Alleen in het seizoen is de cafetaria bij het meer geopend. Op warme dagen is het er gezellig druk. Buiten het seizoen is het rustig, zelfs tijdens warme dagen.

Bloke meer slovenie

Let nabij Bloke op de oude brug uit de tijd van Napoleon. Na de brug moet er al snel weer geklommen worden. Kilometerslang gaat het trapsgewijs omhoog. Het is de laatste klim. In het begin ligt het derde meer; Rakitna. Rakitna is een natuurlijk bergmeer en het grootste meer in de omgeving. Ondanks dat het meer hoog ligt (800 meter), kan je hier in de zomer prima zwemmen.

Na Rakitna leidt een lange en snelle afdaling weer naar Podpeč.

R0022658
Mark Koghee