Parels rijgen tijdens fietsvakantie

Wat een fietsvakantie extra leukt maakt, zijn de bijzondere plekken die je al fietsend ontdekt. Ga je op fietsreis in Slovenië dan passeer je veel bezienswaardigheden, van bekende toeristische trekpleisters tot nauwelijks gekende parels. Hier lees je welke minder bekende parels je op de Vele Gezichten route aan elkaar rijgt.

De Vele Gezichten route passeert bekende trekpleisters als Ljubljana, Bled, Bohinj, de Soča rivier en de grotten van Postojna. Maar de route is zo samengesteld dat je onderweg ook verschillende minder bekende attracties passeert. Hier de 5 belangrijkste.

Het uitzicht van Jamnik

Je moet er even een paar kilometer voor klimmen maar dan wordt je wel beloond met een prachtig uitzicht. Het kerkje van Jamnik ligt bovenop een heuvel, een stuk verwijderd van de weg. Het uitzicht op de kerk met de Kamnik-Savinja Alpen op de achtergrond is een van de mooiste uitzichten in Slovenië. Er zijn foto’s van het uitzicht te vinden in veel publicaties over Slovenië.

Jamnik ligt tussen Kranj en Radovljica. Aan de voet van de klim ligt het dorp Kropa dat bekend staat om het ijzer smeden. Je vind het uitzichtpunt van Jamnik bovenop de klim waar de weg een stukje vlak loopt. De klim is enkele kilometers lang.

Jamnik kerkje

Bohinj Spoorlijn

De Bohinj Spoorlijn is met zijn vele tunnels en viaducten een technisch hoogstandje. De treinrit door de bergen is daarnaast ook nog een prachtig. Fietsers kunnen een flinke klim vermijden door een stuk van de route met de trein af te leggen. Fiets je de hele route dan rijd je een stuk parallel met de spoorlijn.

bohin spoorlijn trein slovenie treinreis

Napoleon brug Soča

Rivier de Soča staat bekend om zijn prachtige heldere smaragdgroene of blauwe water. De rivier is een grote trekpleister en enorm populair bij watersporters. Fietsers ontdekken net voor binnenkomst van het stadje Kobarid een prachtig plekje op de Napoleon brug over de Soča. De brug kreeg de naam Napoleon omdat de troepen van de Franse heerser over deze brug macheerden.

Soca met fiets

Vredesmonument en uitkijkpunt Cerje

Het monument Cerje is wellicht wel de onbekendste in dit lijstje van onbekende attracties. De 25 meter hoge toren is een vredesmonument op de Kras en uitkijkpunt over de wijde omgeving. Zelfs de Adriatische Zee is hier te zien. In het monument kun je kunst zien in expositie ruimtes. En om vna het uitzicht te genieten is er een observatieplatform op te top. Beneden is er een cafe. Ook naar deze attractie moet je omhoog fietsen.

Monument Cerje

Grotkasteel Predjama

Misschien wel de bekendste bezienswaardigheid in dit lijstje van onbekende attracties is kasteel Predjama. De naam zegt je welicht niets maar dit kasteel ken je misschien uit de film Armour of God van Jackie Chan uit 1986, seizoen 3 van The Witcher of the game Counter-Strike: Global Offensive.

En ook bij Predjama het ook om uitzicht. Want het is toch vooral het zicht op dit in een grot-ingang gelegen kasteel dat het zo bijzonder maakt. Het huidige kasteel stamt uit de zestiende eeuw maar op deze plek stond er al een burcht in de middeleeuwen.

De fietsroute maakt speciaal een ommetje op het kasteel mee te pakken.

Nog meer te zien

Er zijn langs de route nog veel meer minder bekende ’highlights’. Wat te denken van het clubhuis van Tadej Pogačar, de historische middeleeuwse centra van Kranj en Radovljica, het biatloncentrum op de berg Pokljuka, oude grenswachttorens in de Vipava Vallei, natuurgebied Barje nabij Ljubljana met een oud jachthuisje van keizer Franz I van Oostenrijk en heel veel mooie uitzichten.

Mark Koghee
Laatste berichten van Mark Koghee (alles zien)