/ Wandeltochten /

Beklimming van de Triglav

// Moeilijkheidsgraad: Bergwandeling, gemiddeld tot zeer moeilijk
// Afstand: ongeveer 40 kilometer
// Hoogteverschil: > 5.000 meter (klimmen en afdalen)

Het beklimmen van de Triglav, met 2.864 meter de hoogste berg van Slovenië, is een prachtig en tegelijkertijd intensief avontuur. We vertellen je wat je moet weten om deze tocht te voltooien.

Over Triglav

Triglav is niet alleen de hoogste berg van Slovenië, maar ook een symbool voor het land. Letterlijk vertaald betekent de naam van de berg ‘drie hoofden’ (tri-glav). Er wordt gezegd dat iedere Sloveen minimaal één keer in zijn leven deze berg zou moeten beklimmen. De berg is niet alleen de hoogste van Slovenië, maar van de gehele Julische Alpen.

Voorbereiding

Om van de tocht te kunnen genieten, is een goede voorbereiding onmisbaar. Je moet niet alleen data bepalen, maar ook een fysieke conditie opbouwen, een geschikte route kiezen en een goede uitrusting aanschaffen. Voor de beschreven route heb je drie dagen nodig. Je loopt dan zo’n zes tot negen uur per dag. De route is mogelijk voor mensen met een goede fysieke conditie en getrainde spieren die absoluut geen hoogtevrees (of valvrees) hebben. Je komt regelmatig steile stukken tegen en er zijn diverse klimsecties. Vooral het laatste stuk naar de top en de afdaling ervan vereist grote voorzichtigheid.

Je moet de data voor de tocht goed plannen. Je kunt de route het beste lopen tussen eind juni en eind september. In deze maanden zijn de berghutten geopend. Uiteraard kun je de route ook buiten het seizoen lopen, maar dan moet je rekening houden met sneeuw en dat is alleen voor ervaren klimmers. Ook binnen het klimseizoen kun je te maken krijgen met sneeuw. Kies er, indien mogelijk, voor om het weekend te mijden. Veel Slovenen beklimmen de Triglav in het weekend en daarom zal het dan een stuk drukker zijn. Onderweg kom je diverse berghutten tegen. In de Julische Alpen duurt het zelden langer dan vier tot vijf uur om van de ene naar de andere berghut te komen, maar zorg toch dat je zelf voldoende proviand bij je hebt voor onderweg. Reserveer van tevoren de berghutten waar je wilt slapen; de telefoonnummers kun je vinden op de website van de Planinska Zveza Slovenije. Reserveren is niet makkelijk daarom kan je ook gebruik maken van onze hulp.

Voor je uitrusting zijn de volgende dingen belangrijk:

  • stevige (hoge) wandelschoenen,
  • goede kleding (water- en windbestendig),
  • wandelstokken zijn handig,
  • een klimhelm voor het laatste stuk,
  • een grote rugtas en
  • een goede wandelkaart (schaal 1: 25.000) en/of GPS.

De wandeling

De beschreven route is slechts één van de vele routes naar de top van de Triglav en terug. Dit is één van de meest geschikte routes voor onervaren klimmers. Meer informatie? Boek bij ons en krijg extra hulp.