Met mountainbike op berghuttentocht

Vind de ideale combinatie van spanning, avontuur en natuurschoon in de nieuwe Sloveense langeafstand mountainbike routes. In navolging van meerdaagse wandelroutes tussen berghutten vind je nu in Slovenië ook mountainbike routes van berghut naar berghut. De meest avontuurlijke is de splinternieuwe Trans Karavanken over 132 kilometer.

bosweg gravel mountainbiken fietsen wandelen Slovenië Karavanken

De gravelweg naar berghut Zelenica. Bron Mark Koghee

Slovenië is vanouds een wandelmekka met een ongekend aantal wandelroutes (10.000 bewegwijzerde routes op slechts 20.000 vierkante meter). De voor de wandelroutes verantwoordelijke organisatie, de Sloveense Alpinisme Vereniging, is nu ook begonnen mountainbikeroutes te maken door de bossen en bergen.

Trans Karavanken
De Trans Karavanken is een 132 kilometer lange route door de bergketen Karawanken. Met een lengte van 120 kilometer vormen de bergen van de Karawanken een van de langste bergketens van Europa. De nieuwe route gaat van west naar oost (en vice versa) door de bergketen tussen de Wurzenpas (Korensko Sedlo) en Seebergpas (Jezersko Sedlo). Beide richtingen zijn bewegwijzerd. Onderweg fiets je over brede boswegen van gravel en bospaden.

mountainbiken mountainbikeroute fietsvakantie mountainbike reis Karavanken Slovenie

Mountainbike routes zijn in de bergen aangegeven met blauwe borden. Bron Mark Koghee

De Trans Karavanken is voor mountainbikers met ervaring, maar een technische uitdaging is het niet. Er is weinig singletrack en er zijn weinig technische passages. De technische gedeeltes zijn daarnaast kort. Maar met 5700 hoogtemeters over de gehele route is het een stevige klus. De route is er vooral een om te genieten van de prachtige natuur en fenomenale uitzichten. Het voor- en najaar zijn de beste tijden voor de route.

karavanken bergweg klim bergen

Klimmen en dalen, in Slovenië is het nooit vlak. Bron Mark Koghee

Voor mountainbikers die wel een spannende trail willen (en kunnen) rijden, zijn er verschillende trails beschikbaar. Zij kunnen een uitstapje maken onder meer naar het bikepark in Kranjska Gora dat op de route ligt en een stukje afsnijden bij het downhill trail Predigra (Voorspel) niet ver van berghut Valvasor.

downhill afdaling mountainbiken trail Karavanken

Nabij berghut Valvasor kan je de route een stuk afsnijden met een downhill trail, alleen voor experts! Bron Mark Koghee

Over de hele route staan bordjes die de weg wijzen en er zijn GPX-tracks beschikbaar van de etappes. De Trans Karavanken heeft 5 etappes die allemaal eindigen bij berghutten op de laatste etappe na. De eerste etappe (van oost naar west) is 30 kilometer met 1600 hoogtemeters, de tweede 27 kilometer met 1150 hoogtemeters, de derde 16 kilometer met 750 hoogtemeters, de vierde 28 kilometer met 1150 kilometer en de laatste 34 kilometer met 1050 hoogtemeters. Je kan uiteraard etappes samenvoegen.

mountainbiken leercentrum Karavanken pumptrack

Het leercentrum in de Trans Karavanken heeft een pumptrack om aan je 'skills' te werken. Bron Mark Koghee

Op verschillende plekken van de Trans Karavanken zijn mountainbikes te huur. Halverwege is er in Javorniski Rovt een mountainbike leercentrum. Hier staat een pumptrack en er zijn diverse mountainbikes te huur.

Hier vind je de GPX-tracks voor de Trans Karavanken (site alleen in het Sloveens)

borden mountainbiken routes Slovenië

De verschillende markeringen die gebruikt worden voor de mountainbikeroutes. Bron Planinska Zveza Slovenije

Sloveense Mountainbikepad
Het Sloveense Mountainbikepad is maar liefst 1.800 kilometer lang en telt 41 etappes. In totaal zijn er maar liefst 55.000 hoogtemeters te overwinnen. Net als bij de Trans Karavanken zijn ook hier berghutten de etappeplaatsen.
Het Sloveense Mountainbikepad gaat heel Slovenië rond, maar slaat de Karawanken over omdat de route daar afbuigt naar Ljubljana. De Trans Karavanken is dus eigenlijk de ‘missing link’ in het rondje rond Slovenië.
Ook het Sloveense Mountainbikepad kent weinig technische passages. De route volgt hoofdzakelijk gravelwegen en bospaden en heeft zelfs op sommige plekken wegen met asfalt, al blijft dat laatste zeer beperkt. De hele route is bewegwijzerd en er zijn GPX-tracks beschikbaar.

Voor het Sloveense Mountainbikepad kan je een boekje krijgen waarin je op 109 controlepunten langs de route een stempel kan laten drukken.

Hier vind je de GPX-tracks voor het Sloveense Mountainbikepad (site alleen in het Sloveens)

Hoe te regelen?
Als je naar Slovenië reist kan je de routes zo rijden. Voor- en najaar zijn de beste periodes. Als je voor een meerdaagse tocht gaat, is het aan te raden berghutten te reserveren. Dat kan lastig zijn om zelf te regelen. Daarom hebben wij een boekingsservice voor berghutten. De service zijn we begonnen voor wandelaars maar ook mountainbikers kunnen er gebruik van maken. Vraag voor de offerte hier.

Mark Koghee
Laatste berichten van Mark Koghee (alles zien)