/ Best of thema /

De beste berghutten van Slovenië

Berghutten zijn een stuk minder primitief dan hun naam doet vermoeden. In Slovenië vind je meer dan 170 berghutten waar je tijdens je wandelingen door de bergen een slaapplek en maaltijd kan vinden. Naast de meerdaagse wandeltochten kan je ook een huttentocht lopen waar je een authentieke bergwandelsfeer kan proeven. Berghutten zijn het beste te vergelijken met jeugdherbergen op hoogte, maar dan voor gasten van alle leeftijden. We zetten hier acht van de beste Sloveense hutten voor je op een rij.

Als je in een berghut wilt overnachten dan is reserveren wel aan te bevelen, vooral in de zomer. Berghuttentochten kun je via ons boeken. Wij regelen dan zowel de route als de overnachting in de berghut voor je. 

1. Berghut Triglavski Dom (Huis Triglav)

Op maarliefst 2515 meter hoogte ligt een van de populairste en de grootste berghut van Slovenië; de Triglavski Dom. De hut ligt in het rotslandschap op de top van de berg Kredarica. Het is de ideale hut als je Slovenië’s hoogste berg Triglav gaat beklimmen. Er zijn vijf restaurantdelen met in totaal 300 zitplaatsen en 30 kamers met 140 bedden en 160 stapelbedden. De ’hut’ is het hele jaar geopend en vooral in de zomer erg druk. De Britse krant The Guardian zette Triglavski Dom in 2009 in hun top 20 van meest verbluffende berghutten.  

Triglavski dom na Kredarici, bron wikimedia.org, MijnSlovenie

bron wikimedia.org

2. Planinski Dom na Kumu (Berghuis op Kum)

Het Planinski Dom Na Kumu is altijd geopend, behalve op maandagen. De berghut ligt op de berg Kum in de bergen van Posavje op een hoogte van 1211 meter. In 2015 werd de hut gekozen tot populairste berghut van Slovenië. De zestig jaar oude hut is vooral bekend om zijn gastvrijheid. Er zijn 70 zitplaatsen in twee eetgedeelten en in totaal 40 bedden.

3. Valvasorjev dom pod Stolom (Huis van Valvasor onder Stol)

De berghut, die is vernoemd naar baron Valvasor, ligt onder de berg Stol op een hoogte van 1181 meter. De geliefde en gezellige hut ligt in een bos. Valvasorjev Dom Pod Stolom werd in 2014 gekozen tot meest geliefde berghut. In het restaurantgedeelte zijn 75 zitplaatsen en er zijn 47 bedden.

berghut valvasorjev karawanken wandelen bergen slovenie

Berghut Valvasor in de Karawanken. Bron Mark Koghee

4. Češke koče na Spodnjih Ravneh (de Tsjechische hut op Spodnje Ravne)

De Tsjechische hut is met 115 jaar een van de oudste en meeste geliefde hutten in de Slovenië. De hut ligt op ruim 1500 meter hoogte in de Kamnik-Savinja Alpen. Er zijn 70 zitplaatsen in het restaurant, 40 bedden in 6 kamers, 30 bedden in twee gezamelijke ruimtes en 6 bedden in de winter kamer. De hut wordt ook wel beschreven als ’hut met een ziel’.

5. Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih (Berghuis bij Gospodična na Gorjancih)

De hut bij Gospodična na Gorjancih ligt op 828 meter hoogte nabij Novo Mesto. Het is een relatief kleine hut met 100 zitplaatsen in het restaurant, 17 bedden in 4 kamers en twee algemene ruimten met 32 bedden. Vanuit de berghut, die door twee broers wordt geleid, is er een mooi uitzicht op de omgeving in het westen en noorden.

6. Tončkov dom na Lisci (Tončkov Huis op Lisca)

Het Tončkov Huis ligt op een hoogte van 927 meter nabij het plaatsje Sevnica. De berghut is het hele jaar geopend en heeft 90 eetplaatsen, 47 bedden in 24 kamers en 32 bedden in twee algemene ruimten. Populair is het 'culinaire' aanbod van de hut met 20 verschillende soorten pannekoeken waaronder de Hawaii, Sacher, Ferrero Rocher en Nutella.

7. Koča na Planini Razor (Hut op Planina Razor)

In de Julische Alpen nabij Tolmin ligt de Hut op Planina Razor op een hoogte van 1315 meter. De hut is beperkt geopend in voor- en najaar en geheel geopend in de zomer. De hut biedt een prachtig uitzicht op de omgeving. Er zijn 100 plaatsen in het restaurant, in 18 kamers zijn 80 bedden en in algemene ruimten 20 bedden.

8. Krekova koča na Ratitovcu (Krekov Hut op Ratitovec)

Een andere hut die bekend is om zijn culinaire aanbod is  Krekova koča na Ratitovcu. Wandelaars komen van heinde en verre om hier flancati te eten; een gefrituurd gebak, het meest te vergelijken met een oliebol. De hut ligt op 1642 meter op een alpenweide onder de berg Gladki Vrh in het oosten van de Juliaanse Alpen en biedt een prachtig uitzicht op de omliggende bergen. Het eetgedeelte heeft 70 zitplaatsen en er zijn 25 bedden. Krekova koča werd in 2021 tot meest geliefde berghut gekozen.