/ BEST OF THEMA /

ZON, ZEE EN STRAND: DE SLOVEENSE KUST.

kust istrie strand zee vakantie

 

Slovenië heeft 46 kilometer Adriatische kust. Slechts 46 kilometer, waarvan een deel ook nog eens in beslag wordt genomen door havens.

Niet echt een land voor een echte strandvakantie, zou je denken. Maar dan heb je het mis. In Slovenië kan je volop genieten van zon, zee en stranden.

Door zijn geringe lengte is de Sloveense kust, die in de Golf van Venetië ligt, misschien wel de meest ondergewaardeerde strandbestemming van Europa.

Iedereen kent Kroatië, maar wie weet dat de door Nederlanders en Belgen veel bezochte stranden van Kroatisch Istrië in het verlengde liggen van de Sloveense stranden?

Er zijn meerdere goede redenen om de Sloveense kust te verkiezen boven die van Kroatië. Lees ze hieronder.

 

izola strand vakantie slovenie

Izola

va. 680.00 € p.p.
12
Waterrijk Slovenië

Prachtige wateren zijn een van de belangrijkste kenmerken van Slovenië. Van helder bergwater tot de Adriatische Zee en thermale waterparken. Verblijf in accommodaties met zwembad en/of op loopafstand van natuurlijk zwemwater.  Ook ga je tijdens je vakantie een keer watersporten in de bergen.

Lees meerOf ontdek rondreizen

SLOVEENSE KUST VS. KROATIË

  • De Sloveense kust is authentiek. Het is er veel minder toeristisch dan in Kroatië en Italië. Hier zal je geen mega grote hotelcomplexen vinden en de meeste toeristen die je tegenkomt zijn Sloveens.
  • De Sloveense kust is minder druk. Omdat Slovenië niet bekend staat als strandbestemming valt de drukte mee. Natuurlijk is het druk in de zomer maar het is minder druk dan in Kroatië.
  • Alle bezienswaardigheden van Slovenië liggen op minder dan twee uur autorijden. Zelfs een uitstapje naar de bergen is mogelijk. De kust is ook prima in te plannen in een rondreis door het land.
  • De Sloveense kust ligt dichterbij voor Nederlanders en Belgen. Je kan je bestemming net aan in een dag rijden bereiken terwijl je voor Kroatië twee dagen nodig hebt. Door een Sloveense strandbestemming te kiezen, voorkom je bovendien lange wachttijden voor de grens tussen Slovenië en Kroatië. In het hoogseizoen sta je geregeld uren te wachten voor de grens, die op een steenworp van de Sloveense stranden ligt.  Die uren had je dus mooi al op het strand kunnen doorbrengen.

ONZE SlOVEENSE STRAND TOP 5

Maanbaai

// coördinaten: N45°32’18.14  E13°36’44.02

Maanbaai ligt nabij Strunjan in het Strunjan natuurpark. Het strand ligt onder een tachtig meter hoog klif; het hoogste klif van de Adriatische kust.

Vanuit Strunjan moet je eerst het klif op. Het eerste deel kan met de auto, die je ergens halfweg moet zien te parkeren. Dan loop je door tot de top waar je een wandelpad vindt dat door het bos het klif afdaalt tot je op het strand staat. Laat je daar verbazen door de schitterende ongereptheid van deze baai. Hier voel je je als op een tropisch eiland.

Maanbaai, Slovenie kust
Maanbaai

 Portoroz strand

// coördinaten: N45°30’46.63 E13°35’36.81

Hier in het meest toeristische stukje Sloveense kust vind je de enige zandstranden van Slovenië.

Parallel aan de stranden is de boulevard waarlangs zich hotels, restaurants en cafés bevinden. Portoroz is een beetje Spaanse Costa, een beetje Monaco, maar vooral natuurlijk, mooi Sloveens.

zandstrand van Portoroz in Slovenië

Stadstrand Izola

// coördinaten: N45°32’29.41 E13°39’22.40

Op de meeste westelijke punt van het kleine havenstadje Izola vind je een nieuw aangelegde boulevard met een kiezelstrand, lange banken en ligweiden. Er zijn verschillende cafés langs de boulevard die altijd gezellig druk is.

Hier kan je sightseeing en uitgaan combineren met een frisse duik.

Strunjan strand

// coördinaten: N45°31’51.63 E13°36’4.37

Het hoofdstrand van Strunjan is een goede keuze als je met kinderen gaat. Er is een ruime parkeerplaats. Alle voorzieningen zijn aanwezig. Je kan liggen in de schaduw van bomen. Je kan waterfietsen huren en er is een strandwacht.

Strunjan, strand vakantie slovenie

Strand Fiesa

// coördinaten: N45°31’30.66 E13°34’51.07

Fiesa ligt verborgen in een kleine baai tussen Strunjan en Piran. Bovenaan vind je een grote parkeergarage, vervolgens loop je langs de weg naar beneden waar je een strand vindt met twee hotels, voorzieningen en een ligweide. Je kan verder lopen langs het water om een rustiger plekje te vinden, mocht je dat willen.

hotel barbara fiesa

De stranden liggen dicht bij elkaar, sommige op loopafstand, dus je kan ook afwisselen. ‘s Morgens op het ene strand, ‘s middags op het andere.

Ook de moeite waard

Het grasstrand in Seča. Je vindt dit strand tussen camping Lucija en de zoutvelden van Sečocvlje. Coördinaten: 45°30'06.9"N 13°35'15.3"E

Simonov Zaliv in Izola. Als je hier in westelijke richting door blijft lopen vind je altijd wel een rustig plekje. Coördinaten: 45°31'55.2"N 13°38'42.9"E

 

Mark Koghee