Skip to content

Kies je vakantie

ontdek @ mijnslovenie.com

+31 702173002

/ Bloggers Reisadvies /

Bloggers Reisadvies over Slovenië: Laura en Anouk

Laura: What about her

1. Wat ik het leukst vond van Slovenië:

HOE… …we in de ochtend in Italië pizza zoeken, hoe we niet kunnen wachten om Slovenië binnen te rijden, hoe het landschap zich als een figuurlijke grens aanpast. Hoe de heuvels glooien en de kerktorens oplichten, hoe klein de straatjes en fijn de wijn blijkt. Hoe de wijngaarden en proeverijen ontelbaar bleken, hoe fijn het was met Anouk en onze mannen. Hoe de besneeuwde bergtoppen met rafelige randen zich af en toe laten zien, steeds dichterbij, hoe hoger ze zijn. Hoe we als gehypnotiseerd de bergen blijven volgen, hoger en hoger, hoe we plots in de sneeuw staan, hoe we lachen en gieren en brullen tot de tranen ons over ons gezicht lopen. Hoe het water met passie naar beneden valt, hoe het hier zijn door weer en wind regen kan doen vergeten. Hoe zij daar midden in de bergen woont met haar vee, hoe zacht haar konijnen en hoe smakelijk haar lunch is, hoe de wolken maar blijven dansen en draaien, hoe de zon zich af en toe laat zien. Hoe onvoorstelbaar onrealistisch blauw het water van de Soça rivier is, hoe we haar over hekken en tussen steile wanden en wankele bruggen volgen, hoe een vos zich plots laat zien. Hoe onze dierbaren even weer bij ons op aarde zijn, als een droom, een vos, in de vleugels van een vlinder, in elkaars verdriet en geluk, hoe blij ik ben met de mensen om me heen. Hoe mooi het is, dat groen en blauw, zo mooi dat het me de adem af en toe even beneemt. Slovenië deed me wederom beseffen hoe wonderschoon Europa kan zijn. Ook Europa, en dit land dat op slechts twee uurtjes vliegen ligt, kan me blijven verbazen. Hoe intens graag en regelmatig ik ook naar de andere kant van de wereld vlieg, feit is dat Slovenië tot noch toe dé verrassing van 2016 blijkt.

route slovenie, bron whatabouther, mijnslovenie

2. Ik raad de lezen van Mijnslovenie.com aan om ...

Om te zien: Verdwalen in het dorp Šmartno, een Middeleeuws dorp met straatjes om verliefd op te worden. We proeven hier olijfolie en de beste chocoladetaart bij bar Oljčni, een bijzondere ervaring. We rijden langs de Krčnik gorge en eindigen met een wine tasting bij Kabaj Morel. De Soça rivier naar volgen Tolmin. Het water van de Soça rivier is onvoorstelbaar blauw en we volgen haar over hekken en tussen steile wanden en wankele bruggen. Het is zo mooi, dat groen en blauw, zo mooi dat het me de adem af en toe even beneemt. De Tolmin kloof in de Soça Vallei ontdekken. Wat een prachtige kloof is het, via paadjes en bossen en kliffen en omgeven door de meest mooie watervallen genieten we van de ochtend. Na een welverdiende borrel genieten we van het uitzicht op de Kolovrat berg. Triglav National Park is fantastisch. We stoppen bij de Boka waterval en alle ontelbare mooie plekjes langs de Soça rivier. De bergen in het Triglav National Park ontdekken. We blijven de bergen en de rivier als gehypnotiseerd volgen, hoger en hoger, en staan plots in de sneeuw. De Vrsic bergpas naar Trenta is fantastisch om te rijden. De bergen zijn ZO mooi. Al slingerend rijden we hoog door de bergen, in de sneeuw en met de mooiste uitzichten die er in Slovenië zijn.

Om te doen: Oranje wijn drinken! Wist jij dat Slovenië echt ontzettend lekkere wijn produceert? Ik heb er rondom Brda heel wat geproefd, dus uit eigen ervaring kan ik vertellen dat Sloveense wijn heel goed smaakt. Ze hebben zelfs een eigen type wijn – Orange. Het is geen rosé, het is niet wit – het is daadwerkelijk oranje en drinkt heerlijk weg! Slapen bij Kmetija Štekar, een heel fijn boerderijtje op een heuvel. Wijn drinken bij wijnhuis Movia, één van de mooiste boutique wineries van Slovenië, en één van de meest memorabele momenten van deze reis. Wat is het hier fantastisch! Het uitzicht is adembenemend, de eigenaar werkelijk waar hilarisch en de wijnen smaken heel goed. Slapen doen we deze avond bij de lokale ‘tourist farm’ Pri Kafolu. De eigenaresse is een oud Sloveens vrouwtje dat geen Engels spreekt, maar wel een heerlijk lokaal diner voor ons maakt in haar kleine keukentje en het woord ‘schnaps’ gelukkig goed begrijpt. Lunchen Kmetija pri Plajerju in de bergen, een lokale boerderij. Fantastisch om te zien, deze vrouw woont hier hoog en verlaten in de bergen met al haar dieren (inclusief knuffelkonijnen!) en maakt de heerlijkste gerechten voor ons klaar. Slapen in een houten tent bij Glamping Bled. Echt fantastisch leuk!

route slovenie, bron whatabouther, mijnslovenie

3. Mijn reisadvies voor lezers: 

et is handig om op Venetië (Italië) te vliegen en daar een auto te huren. Vanaf dit vliegveld rijd je binnen 1,5 uur Slovenië binnen en de tickets zijn vaak stukken goedkoper!

Anouk: My Delicious Journey

1. Wat ik het leukst vond van Slovenië:

De diversiteit van het land! Van een groener dan groene omgeving, naar een bosrand waar je kraakhelder blauw water ziet en weer 30 minuten rijden verder sta je in de bergen en hoor je op afstand de waterval naar beneden kletteren. De wijnen en het eten! Dat is hier in overvloed. Slovenie is een land voor fijnproevers en wijnproevers. Vele zomeravonden kun je hier vullen met het proeven van kaasjes, (oranje) wijn, en home-made brood. View na view van de Soča, watervallen, bergen, dieren en goed eten. Slovenië has it all.

slovenie anouk, bron my deliciousjourney, mijnslovenie

2. Ik raad de lezen van Mijnslovenie.com aan om ...

Om te zien: De fantastisch mooie regio Brda. Ik denk dat het nergens groener wordt dan hier! Het landschap is adembenemend. Ook Lake Bled is geweldig mooi. Het heeft iets mysterieus. Alsof je jezelf onderdompelt in een sprookje terwijl je over de houten boardwalk langs het meer loopt.

Om te doen: Slovenië is echt een bestemming voor outdoor-liefhebbers, maar ook voor degene die graag een wijntje lusten van goed eten houden. Ga suppen, kanoën of huur een mountainbike en fiets door de bergen. Regel zeker een wijnproeverij als je naar Slovenië gaat en vraag dan naar de 'oranje wijn'. Een proeverij van kazen, honing of olijfolie is als foodie ook een must!

slovenie, bron mydeliciousjourney, mijnslovenie

3. Mijn reisadvies voor lezers: 

Vlieg op Venetië en huur daar een auto! De tocht van Venetië naar Slovenië is de moeite al waard op zich. Slovenië is niet groot en wanneer je met de auto door het land dwaalt, betekent dit dat je heel veel kunt zien in een korte tijd. Probeer in contact te komen met de locals en kijk of je aan kunt schuiven voor een diner! Ze zijn hier zo gastvrij en het eten uit eigen keuken wil je zeker niet missen.

Latest posts by Tina Batistuta (see all)