Skip to content

Kies je vakantie

ontdek @ mijnslovenie.com

+31 702173002

/ Bloggers Reisadvies /

Bloggers Reisadvies over Slovenië:
Serge and Lot

Serge: LiveLikeTom

1. Wat ik het leukst vond van Slovenië:

Slovenië is onverwachts heel veelzijdig: de wijnstreek is genot voor al je zintuigen, er zijn prachtige gebieden voor een goede outdoor-vakantie en je kunt er het bruisende nachtleven van Ljubljana induiken. En dat allemaal op korte afstand van elkaar. Als je een auto huurt en rondrijdt heb je in een korte tijd meerdere vakanties inéén!

cute gay couple, travelling, slovenia, liveliketom

bron Live like Tom

2. Ik raad de lezen van Mijnslovenie.com aan om ...

Om te zien: Het klinkt misschien gek om mensen helemaal op pad te sturen naar een heel klein bezienswaardigheidje, maar op mij heeft het een enorme indruk gemaakt: de oecumenische kerk bij Javorca. De kerk werd ontworpen door de Oostenrijkse architect Remgius Geyling, die zijn diensttijd in de Eerste Wereldoorlog moest doorbrengen in het gebied. Het kerkje is helemaal in art nouveau-stijl en in de houten panelen van het interieur zijn de namen van gesneuvelde soldaten gebrand. De omgeving is prachtig, maar je moet er niet aan denken dat hier duizenden mensen het leven lieten tijdens een barre winter. Voor mij was het een mooi moment om stil te staan bij de vrijheid die ik tegenwoordig als gay travel blogger heb.

Ander hoogtepunt was het kasteel vlakbij de grotten van Postojna; het leek wel een Playmobil-kasteel dat half in een berg was gebouwd. Echt een jongensdroom om daar rond te lopen en mezelf voor te stellen als prins op het paard, hahaha.

Om te doen: Wijnen proeven in de omgeving van Brda; een tocht door dit gebied is prachtig. Het ligt net over de Italiaanse grens en de wijnen en olijfolie zijn er minstens zo goed als bij het bekendere buurland.

Als je wilt mountainbiken of hiken dat moet je ook echt een paar dagen naar de Soča-vallei. Het water in de Tolmin Kloof is sprookjesachtig blauw, de lucht is er fris en het uitzicht vaak overweldigend.

En natuurlijk de hoofdstad Ljubljana, de groenste van Europa. Als je, net als ik, van hamburgers houdt, dan mag de beste burger van Slovenië niet overslaan: die van Pop's BurgerPlace. Uitgaan in de wijk Metelkova is trouwens ook een aanrader: ene beetje alternatief, maar de sfeer is er ongedwongen en gemoedelijk.

liveliketom, predjama castle slovenia, mijnslovenie

bron Live like Tom

3. Mijn reisadvies voor lezers: 

Vlieg op Venetië en huur vanaf daar een auto. Sinds kort vliegt Transavia ook op de hoofdstad Ljubljana, maar vluchten op Venetië zijn voordeliger en met de auto ben je een stuk mobieler in Slovenië. Ander praktisch iets: de wegen zijn goed, maar check altijd even de routebeschrijving als je ergens heengaat; straatnamen zijn niet overal even duidelijk aangegeven. Overigens zijn de Slovenen erg vriendelijk en wijzen ze je snel de goede weg als je verkeerd rijdt.

Lot: Reishonger & Reisgoesting

1. Wat ik het leukst vond van Slovenië:

Mijn absoluut favoriete moment in Slovenië, was mijn bezoek aan de Križna grotten. Grotten, hoor ik je denken? Terwijl er zo veel moois te zien is bovengronds? Ja, dat is natuurlijk ook waar, maar ik vond de Križna grotten zo bijzonder omdat ze nog zo puur zijn. Toen ik naar de grotten reed, verwachtte ik een toeristencentrum met een enorme parking en een hel verlichte grot. Niet dus. We stopten aan een kleine barak in het bos, naast een grote ijzeren poort. Het was er muisstil. Ik kreeg een stel laarzen en een handlamp, waarvan de batterij aan mijn broeksriem kwam te hangen. En zo stapten we de grotten in. Het donker instappen met niet meer dan een klein lampje in je hand, dat is indrukwekkend. De mineralen zien glinsteren in het schaarse licht, en zelfs een vleermuis hier en daar: magnifiek!

reisgoesting, foto, cave, bron reisgoesting, mijnslovenie

bron Reishonger

2. Ik raad de lezen van Mijnslovenie.com aan om ...

Om te zien: Slovenië maakt deel uit van onze Europese geschiedenis. Maar dat deel is eigenlijk heel onbekend voor ons. Wanneer je naar Slovenië reist, is het dus echt de moeite om te stoppen op plaatsen die belangrijk zijn geweest. Ik denk dan bijvoorbeeld aan het partizanen oorlogsziekenhuis Franja, een ziekenhuis dat diep in de bergen ligt. Tijdens de oorlog werden gewonde soldaten hier verzorgd. Geen gemakkelijk iets, want dit ziekenhuis was moeilijk te bereiken. Ziekenbroeders moesten met een brancard tussen hen in stroomopwaarts de rivier door, en zelfs een paar watervallen over. Tegenwoordig is het ziekenhuis open voor bezoekers, en zijn er trappen aangelegd langs de watervallen.

Om te doen: Bezoek de vele, gezellige Sloveense stadjes rond een uur of vijf in de avond. In de zomer, wanneer het overdag loeiheet is, komt iedereen rond die tijd de straat op. De hele stad bruist dan van het leven, mensen eten in de restaurantjes, kinderen spelen op straat. De ideale gelegenheid om er zelf bij de gaan zitten met een glas echte, Sloveense wijn en gewoon, te genieten. Zeker na een hele dag verkennen, is dit een heerlijke ervaring.

reisgoesting, slovenis, bron reisgoesting, mijnslovenie

bron Reishonger

3. Mijn reisadvies voor lezers:  

Reis in een rustig tempo. Slovenië is helemaal niet zo groot, dus je hoeft geen zotte toeren uit te halen om zo veel mogelijk te zien. Bovendien heeft het land zo veel verborgen plekjes, dat je zal willen stoppen om rond te kijken. Doe het dus rustig aan, en hou vooral de camera bij de hand!

Lees meer op Reisgoesting !

Latest posts by Tina Batistuta (see all)