Skip to content

Kies je vakantie

ontdek @ mijnslovenie.com

+31 702173002

Mijn Slovenië tijdens de Corona 

Sinds 15 mei is het corona-virus geen epidemie meer in Slovenië. De versoepeling van maatregelen, die half april is begonnen, wordt daarom versneld. Sinds 1 juni zijn alle accommodaties en faciliteiten weer geopend, ook voor (buitenlandse) toeristen.
Als reisspecialist volgen wij de ontwikkelingen in Slovenië voortdurend, maar ook de maatregelen en initiatieven in Nederland en België. Het is voor ons belangrijk dat onze reizigers gezond, veilig en ontspannen op reis kunnen naar Slovenië en daar spannen wij ons zoveel mogelijk voor in. Nederlanders kunnen vanaf zaterdag 4 juli weer zonder restricties naar Slovenië reizen. Voor Belgen geldt vanaf 31 juli een verplichte quarantaine van twee weken.
Nieuwe boekingen zijn nu ook weer mogelijk!
SLOVENIË CORONA EMAIL UPDATE
WIL JE OP DE HOOGTE BLIJVEN?
Zodra er belangrijk nieuws is over de situatie rondom Covid-19 dat Nederlandse en Belgische reizigers richting Slovenië betreft, dan sturen we je een email. Met de aanmelding bent jij akkoord dat je bent op onze nieuwsbrief lijst. Je kan altijd afmelden.

Wat gebeurt er met de boekingen?

Ik krijg een bericht voor de tweede betaling. Moet ik die nu voldoen?

Volgens onze reisvoorwaarden moet de tweede betaling uiterlijk 55 dagen voor de aankomstdatum bij ons binnen zijn. We hebben deze regel nu versoepeld; de tweede betaling hoeft nu pas 42 dagen van tevoren aan ons te zijn voldaan. Je hebt dan wat meer tijd om de ontwikkelingen te volgen. Als de (eind)betaling op deze termijn niet bij ons binnen is, ben je in gebreke en moeten we de reis annuleren. Dan gelden de reguliere annuleringskosten. We sturen je uiteraard van tevoren een herinnering.

Pakketreizen
Heb je een pakketreis geboekt? Je kunt de (tweede) betaling dan met een gerust hart voldoen. Zelfs als blijkt dat jouw reis niet door kan gaan op de geplande reisdata, is je geld veilig gesteld. Je krijgt dan van ons namelijk de Corona voucher die de waarde heeft van je betaling. Met deze voucher kun je de reis omboeken of zelfs volledige terugbetaling van ons krijgen.

Geen pakketreis
Heb je alleen losse accommodaties (of losse activiteiten of vervoer) geboekt? Ook dan is de (tweede) betaling nodig om je boeking niet te annuleren. 
Kan je reis wegens overmacht niet doorgaan, dan gelden onze versoepelde annuleringsvoorwaarden. Je betaalt dan lage annuleringskosten en het overige deel van je (aan)betaling krijg je terug gestort.

Ik heb een pakketreis geboekt. Wat nu?

Wie annuleert en wanneer?

Wij houden de regelgeving van de Sloveense overheid scherp in de gaten. Als er sprake is van een overmachtssituatie en wij kunnen de reis die bij ons is geboekt niet uitvoeren, dan annuleren wij drie weken van tevoren. Wanneer de Sloveense overheid al eerder specifieke data noemt die inzicht geven in de mogelijkheid van reizen in de toekomst, dan annuleren we uiteraard ook al eerder, zodat je weet waar je aan toe bent. We brengen je per email op de hoogte van de annulering.

Wil je al eerder zelf annuleren door omstandigheden of persoonlijke redenen? Als je annuleert vanwege overmachtssituaties (bijvoorbeeld: de overheid van België of Nederland sluit de grenzen), dan krijg je van ons de Corona voucher. Als je annuleert vanwege persoonlijke redenen, dan gelden de reguliere annuleringskosten.

Wat is een pakketreis?

Een pakketreis is een reis waarbij naast accommodaties ook nog minimaal één andere boeking is gemaakt in de categorie van activiteiten of vervoer. Denk dan aan aanvullende activiteiten als watersporten, proeverijen en gegidste tours. In de categorie ervoer kun je denken aan bagagevervoer, luchthaventransfers of een huurauto. Als deze boekingen tegelijk zijn gemaakt en (dus) op één factuur staan, geldt de reis als pakketreis.

Voor pakketreizen geldt een garantieregeling.
In het geval van buitengewone en onvermijdbare omstandigheden kun je deze reis kosteloos omboeken of desgewenst geheel annuleren.

Corona voucher

Afgelopen voorjaar is in Nederland de Corona voucher in het leven geroepen. Met deze voucher kun je de geannuleerde reis op een later tijdstip opnieuw bij ons boeken en alsnog op vakantie gaan. De waarde van de voucher is gelijk aan het bedrag dat je reeds aan ons hebt (aan)betaald. Mocht je een nieuwe reis bij ons boeken die duurder is, dan komen die kosten voor je eigen rekening. Boek je een goedkopere reis, dan krijg je het verschil van ons terug.
 
De voucher is een jaar geldig, dus je hebt ruim de tijd om een nieuwe reis te boeken. De reis zelf moet binnen twee jaar plaatsvinden.
De Corona voucher wordt voor pakketreizen gedekt door het GGTO garantiefonds, waar wij bij zijn aangesloten.
Besluit je uiteindelijk geen gebruik te maken van de voucher? Dan betalen we de volledige waarde van de voucher aan je terug binnen zes maanden voor de vervaldatum van de voucher.
 
De looptijd van de Corona voucher is recentelijk verlengd. Deze mag (momenteel) worden uitgegeven tot 31 augustus 2020 en is dus ook geldig voor pakketreizen in het hoogseizoen. Reizigers hebben alleen recht op deze regeling als blijkt dat de reis door buitengewone omstandigheden niet door kan gaan. Wanneer je om persoonlijke redenen zelf annuleert, geldt deze regeling niet.
 
Samenvattend,
 • Je annuleert zelf - vanwege persoonlijke omstandigheden: Reguliere annuleringskosten
 • Je annuleert zelf (tot max. 17 dagen voor de reis) - vanwege overmachtssituaties door Corona crisis: Corona voucher
 • Wij annuleren (tot max. 17 dagen voor de reis) - omdat we de reis niet aan kunnen bieden: Corona voucher
 
Ik heb accommodaties geboekt (en geen vervoer of activiteiten). Wat nu?

Wie annuleert en wanneer?

// Wij annuleren als we de bij ons geboekte reis niet uit kunnen voeren, omdat de accommodaties zijn gesloten.
Dan annuleren wij drie weken van tevoren. Je krijgt dan deel van je (aan)betaling van ons terug en een voucher.
We brengen je per email op de hoogte.

// Je annuleert zelf als er sprake is van een overmachtssituatie buiten onze invloedssfeer. Wij kunnen de reis dan feitelijk aanbieden (de geboekte accommodaties zijn open), maar er is bijvoorbeeld sprake van gesloten grenzen of een uitreisverbod. 
Als je uiterlijk 17 dagen voor de geboekte aankomstdatum annuleert, kun je gebruik maken van onze versoepelde annuleringsvoorwaarden.

// Je annuleert zelf als er sprake is van persoonlijke redenen om dit te doen.
Dan gelden de reguliere annuleringskosten. Soms vergoedt een annuleringsverzekering, mits tijdig afgesloten en/of doorlopend, je annulering als daar een goede reden voor is (bijvoorbeeld in geval van overlijden of ziekte van een naaste).
Je kunt dan ieder moment annuleren, maar houd er rekening mee dat de annuleringskosten onder de reguliere voorwaarden met de tijd toenemen.

Versoepelde annuleringsvoorwaarden

Als je zelf besluit te annuleren wegens overmachtssituaties buiten onze invloedssfeer, dan bieden wij in verband met de Corona crisis versoepelde annuleringsvoorwaarden. Normaliter betaal je ten minste 25% annuleringskosten. Met onze aangepaste regeling beperken wij zoveel mogelijk de financiële schade voor je. De annuleringskosten zijn naar rato van de waarde van je boeking, zoals in onderstaand overzicht weergegeven.
 
Waarde van de reis                    Annuleringskosten
€ 0 - 500                                      € 50
€ 500 - 1.000                                € 100
€ 1.000 - 1.500                             € 150  
€ 1.500 - 2.000                             € 200
€ 2.000 - 2.500                             € 250
€ 2.500 - 3.000                             € 300
€ 3.000 +                                      € 350
 
De annuleringskosten zijn er om de door ons reeds gemaakte kosten voor jullie reis te vergoeden. Het overige deel van jullie (aan)betaling storten wij terug als de annulering door de accommodaties is bevestigd.
 
Let op: deze versoepelde annuleringsvoorwaarden gelden alleen wanneer:
 • De reis wegens buitengewone omstandigheden (zoals gesloten grenzen of een uitreisverbod) niet door kan gaan.
 • Er moet bewijs zijn dat deze buitengewone omstandigheden naar alle waarschijnlijkheid ook tijdens je reisdata zullen gelden.
 • De annulering ten minste 17 dagen voor de aankomstdatum schriftelijk (via email) aan ons wordt doorgegeven. 
Wanneer is er sprake van overmacht?

We spreken van een overmachtssituatie als het bijvoorbeeld gaat om de volgende maatregelen:

 • De grenzen van Slovenië zijn gesloten
 • De grenzen van Duitsland en Oostenrijk zijn gesloten en je was van plan met de auto door deze landen te reizen.
 • Er geldt een uitreisverbod van de Nederlandse / Belgische overheid
 • Het reisadvies van de Nederlandse / Belgische overheid voor Slovenië heeft code oranje of rood. 
 • Er is een (langdurige) quarantaine-plicht voor Nederlanders / Belgen na aankomst in Slovenië

LET OP: We spreken alleen van overmacht als het zeer waarschijnlijk is dat de omstandigheden ten tijde van jouw reisdata nog zullen gelden.
Als er dus zicht is op spoedige veranderingen, geldt een situatie niet als overmacht voor jouw reis.

Is mijn geld veilig bij Mijn Slovenië?
Mijn Slovenië - bij KvK ingeschreven onder onze officiële bedrijfsnaam Mooie Besede - is een kleinschalige reisorganisatie. We zijn aangesloten bij de VvKR voor expertise en advies. Hier lees je meer over hoe we alles hebben geregeld.
 
Als bedrijf hebben we relatief lage kosten en geen schulden. Van het (aan)betaalde bedrag gebruiken wij alleen wat onze commissie is. De rest van het bedrag wordt veilig bewaard tot je nieuwe boeking en het wordt niet voor andere zaken gebruikt of belegd.
 
Voor pakketreizen geldt het GGTO garantiefonds. Ook Corona vouchers voor pakketreizen hebben deze garantie.
Kan ik mijn reis omboeken naar 2021?

Heb je een pakketreis geboekt, dan kun je de reis bij overmachtssituaties kosteloos omboeken naar een andere datum in het najaar van 2020 of in 2021. Heb je je nieuwe reisdata nog niet bepaald, dan krijg je van ons de Corona voucher en kun je de nieuwe data later bepalen. Sommige accommodaties nemen nog geen boekingen voor volgend jaar aan. Als dat een accommodatie betreft die je bij ons hebt geboekt, en je wilt deze omboeken, dan krijg je van ons alsnog de voucher.

Voor niet-pakketreizen is het over het algemeen niet mogelijk om te boeken naar 2021. Een uitzondering daarop zijn boekingen van niet-pakketreizen in het laagseizoen of middenseizoen (juni, september, oktober, november). Deze kunnen soms in overleg worden omgeboekt, mits de geboekte accommodaties dit toestaan zonder extra kosten. De nieuwe reisdata moeten dan al direct worden bepaald. Voor boekingen van niet-pakketreizen in het hoogseizoen is het niet mogelijk om te boeken naar 2021.

Voor welke periode nemen jullie nieuwe boekingen aan?

Wij nemen nieuwe boekingen aan voor reisdata vanaf 4 juli 2020, wanneer de grenzen weer open zullen zijn voor Nederlanders en Belgen.
Als je niet per se in het hoogseizoen hoeft te reizen, raden we je aan om buiten juli en augustus op reis te gaan. De maanden september en oktober zijn ook erg geschikt voor een actieve en/of ontspannen vakantie in Slovenië en rustiger dan het hoogseizoen.

We hebben een nieuwe reis 'Alleen in de natuur', met welke je weinig sociale contacten hebt en simpelweg van de natuur kunt genieten.

We hebben onze selectie voor reizen in de herfst en winter verbeterd. Je kunt het hier bekijken.

Wat gebeurt er als de Corona crisis vóórafgaand aan mijn reis opnieuw opleeft?

Als er een tweede uitbraak komt of er wegens andere Corona-gerelateerde zaken een wijziging in de reissituatie komt, gelden de volgende regels.
Let op: dit gaat alleen over situaties met overmacht.

Pakketreizen
In geval van overmacht, ook korter voor jouw reis, kun je de reis kosteloos omboeken of annuleren. Voor reizen tot en met augustus 2020 geldt dat je in dit geval de Corona-voucher krijgt die de waarde heeft van jouw boeking. Deze voucher kun je binnen een jaar besteden voor het boeken van een nieuwe reis bij ons.

Niet-pakketreizen
Tot 17 dagen voor de aankomstdatum geldt dat je, in geval van overmacht, gebruik kunt maken van onze versoepelde annuleringsvoorwaarden (zie hierboven bij informatie over niet-pakketreizen). We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen via onze wekelijkse email-updates.

Scenario: Nederland / België wordt aan de 'veilige lijst' van de Sloveense overheid toegevoegd en je besluit dus je reis door te laten gaan.
Echter, kort voor jouw aankomstdatum wordt Nederland / België van de 'veilige lijst' afgehaald, doordat de situatie verslechtert in het land. In dat geval kun je de reis kosteloos omboeken naar andere reisdata in 2020 of 2021. Op die manier kun je alsnog uitzien naar een reis in Slovenië én heb je geen financiële schade. 

Wat gebeurt er als de Corona crisis tijdens mijn reis opnieuw opleeft?

Als er tijdens je reis bijvoorbeeld een nieuwe uitbraak komt, er grenzen op slot gaan of de Nederlandse of Belgische overheid het reisadvies verandert (naar code oranje of rood), heeft dat natuurlijk direct effect op je vakantie. 

Wij houden de situatie voortdurend scherp in de gaten en blijven op de hoogte van zowel het Sloveense als Nederlandse nieuws. Als we merken dat er (verregaande) maatregelen op hand zijn in Slovenië of als we merken dat de Nederlandse of Belgische overheid erover denkt om het reisadvies te veranderen, nemen wij binnen 24 uur contact op met onze reizigers. Wij informeren dan per email over de situatie, de consequenties daarvan voor jouw vakantie en we geven ons advies over hoe te handelen. 

We raden je aan om tijdens je vakantie ook zelf scherp te blijven en regelmatig de volgende informatiebronnen te controleren:

 • De reisapp van Buitenlandse Zaken en/of de website www.nederlandwereldwijd.nl
 • Meld je aan voor de 24/7 informatieservice van Buitenlandse zaken
 • Onze Q&A pagina over de Corona crisis waar we updates plaatsen
 • Onze Facebookpagina

Als Nederland of België tijdens jouw verblijf van de 'veilige lijst' van de Sloveense overheid wordt verwijderd, geldt er geen quarantaine voor jou als je al in het land bent. Dit geldt alleen als je nieuw binnen komt.

Waar kan ik meer lezen over mijn rechten als reiziger?

Je kunt meer lezen op deze pagina op de website van de ACM Consuwijzer.

Wat is de huidige situatie in Slovenië?

De situatie in Slovenië

Vanaf 4 juli mogen Nederlanders Slovenië bezoeken zonder beperkingen. De hiervoor geldende quarantaine maatregel is op 2 juli opgeheven. Voor reizigers uit België is op 31 juli weer een quarantaine maatregel ingesteld, die zelfs op 6 augustus is aangescherpt door het land op de rode lijst te zetten.

Vanaf week 25 zijn er weer vluchten en internationale treinen naar Slovenië. 


Op woensdag 4 maart is het coronavirus voor het eerst in Slovenië vastgesteld bij een inwoner die via Italië naar huis was gereisd van een vakantie in Marokko. Op donderdag 12 maart 2020 is het coronavirus officieel uitgeroepen als een epidemie in Slovenië. Er zijn vervolgens direct vergaande maatregelen aangekondigd, zoals het sluiten van scholen, kinderdagverblijven, winkels en horeca op de eerstvolgende maandag. 

Zaterdag 2 mei was de eerste dag sinds 4 maart dat er geen nieuwe besmettingen zijn vastgesteld.

De lijn van het Sloveense beleid was strenger dan die van Nederland en België. Ook is Slovenië eerder begonnen met het implementeren van de maatregelen.

Het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens ligt in Slovenië verhoudingsgewijs lager dan in de meeste andere landen. Op 16 april is besloten de maatregelen te versoepelen.

Op 17 april kondigde de hoofdadviseur van het Sloveense ministerie van gezondheid aan dat in Slovenië de coronavirus-epidemie onder controle is en dat er langzaam begonnen kan worden om het openbare leven weer op gang te brengen. Wat er allemaal weer open is lees je onder de tab maatregelen.

Op 24 april zei de Sloveense minister van economische zaken Počivalšek te verwachten dat vanaf mei de grenzen weer stapsgewijs open kunnen voor toeristen. Maar dan wel met maatregelen in het land die het verblijf voor toeristen en werknemers in de toerisme industrie veilig maken.

Op 14 mei heeft de regering officieel verklaard dat de epidemie over is.

Sinds half juni loopt het aantal besmettingen weer op. Enkele maatregelen zijn daarom weer verscherpt.

Info update datum: 17 juli 2020

Welke maatregelen zijn genomen/versoepeld?

Het eerste pakket aan strenge maatregelen in Slovenië geldt vanaf 16 maart. Nadien zijn de maatregelen nog enkele keren aangescherpt. Op 16 april is besloten maatregelen te versoepelen. Stapsgewijs is de samenleving weer opgestart. Sinds half mei is het leven in Slovenië weer bijna zoals het was. Enkele maatregelen blijven (voorlopig) nog van kracht.

De belangrijkste maatregelen

 • België staat vanaf 31 juli niet meer op de groene lijst van veilige landen. Op 6 augustus is België op de rode lijst geplaatst. Dit betekent dat reizigers uit België twee weken in quarantaine moeten. Dat geldt ook voor Slovenen en inwoners van Slovenië die in België zijn geweest.
 • Nederlanders kunnen Slovenië zonder beperkingen bezoeken. Het land staat nog steeds op de groene lijst.
 • Het is verboden om met meer dan 10 mensen samen te komen. Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk met meer mensen samen te komen.
 • In overdekte ruimten is het (opnieuw) verplicht een mondkapje te dragen
 • Alle faciliteiten in Slovenië zijn inmiddels weer geopend, met uitzondering van nachtclubs en dancings.

Als je met de auto naar Slovenië reist, kan je van een beperkt aantal grensovergangen gebruik maken.

Vanuit Oostenrijk:

 • Karawankentunnel (snelweg voor Midden en West-Slovenië)
 • Loiblpas/Ljubelj (vanaf Klagenfurt voor Midden- en West-Slovenië)
 • Spielfeld (snelweg voor Oost-Slovenië).

Vanuit Italië:

 • St. Andrea-Vrtojba
 • Fernetti-Fernetiči
 • Rabuese-Škofije

Vanuit Hongarije:

 • Redics-Dolga Vas
 • Torniyszentmiklos-Pince

In de praktijk blijkt dat vakantiegangers er in zijn geslaagd bij andere overgangen het land in te komen. Maar dit is officieel niet toegestaan. Bij controle loop je de kans teruggestuurd te worden. Het drukste aan de grens is het in het weekend gedurende de dag.

Na een verblijf in Kroatië moet je eerst twee weken in quarantaine als je in Slovenië wilt verblijven. Je mag wel door Slovenië naar huis rijden. Daar heb je maximaal 12 uur voor.

Lijst van veilige landen

De lijst van veilige landen kan per dag veranderen. Inwoners van deze landen kunnen Slovenië in zonder beperkingen:

 • Oostenrijk
 • Cyprus
 • Denemarken
 • Tsjechië
 • Estland
 • Finland
 • Frankrijk
 • Griekenland
 • Georgië
 • Ierland
 • Italië
 • Letland
 • Liechtenstein
 • Litouwen
 • Hongarije
 • Malta
 • Marokko
 • Monaco
 • Duitsland
 • Nederland
 • Noorwegen
 • Nieuw Zeeland
 • Polen
 • Ruwanda
 • San Marino
 • Slowakije
 • Spanje
 • Zwitserland
 • Uruguay
 • Vaticaan
 • Groot-Britannië en Noord-Ierland
Websites en bronnen met accurate informatie
 • Het NIJZ, het nationale instituut voor volksgezondheid in Slovenië, heeft de 'groene lijst' van de Sloveense overheid gepubliceerd. Deze lijst wordt meestal wekelijks bijgewerkt.
 • De actuele cijfers worden op de website van de Sloveense overheid gepubliceerd.
 • Houd ook onze Facebookpagina in de gaten voor updates.
Als je nog vragen hebt die we hier niet hebben beantwoord, kun je hier contact met ons opnemen.
terras presernov trg corona