Mijn Slovenië tijdens de Corona 

Net als in de rest van de wereld wordt in Slovenië momenteel geprobeerd de tweede golf van het Covid-19 virus binnen te perken te houden.
Vanaf vrijdag 17 oktober is het land in een gedeeltelijke lockdown. Vakanties zijn op een normale manier niet mogelijk. Nederland en België staan in Slovenië op de rode lijst. Dat betekent dat je alleen met een negatieve Covid-19 test zonder quarantaine Slovenië in kan. De test moet maximaal 48 uur voor aankomst zijn afgenomen.
Als reisspecialist volgen wij de ontwikkelingen in Slovenië voortdurend, maar ook de maatregelen en initiatieven in Nederland en België. Het is voor ons belangrijk dat onze reizigers gezond, veilig en ontspannen op reis kunnen naar Slovenië en daar spannen wij ons zoveel mogelijk voor in.
corona bevke

Wat gebeurt er met de boekingen?

Wanneer is er sprake van overmacht?

We spreken van een overmachtssituatie als het bijvoorbeeld gaat om de volgende maatregelen:

 • De grenzen van Slovenië zijn gesloten voor toeristen.
 • De grenzen van Duitsland en Oostenrijk zijn gesloten en doorreis naar Slovenië is niet mogelijk. Dit geldt uiteraard alleen als je van plan was met de auto door deze landen te reizen.
 • Er geldt een uitreisverbod vanuit Nederland / België.
 • Er is een langdurige (>3 dagen) quarantaine-plicht voor Nederlanders / Belgen na aankomst in Slovenië en/of na terugkomst in eigen land en je kunt geen gebruik maken van een uitzonderingsregel.*

Er is alleen sprake van overmacht als het zeer waarschijnlijk is dat de omstandigheden ten tijde van jouw reisdata nog steeds aanwezig zullen zijn. 

*Er zijn diverse uitzonderingen op de maatregelen. Deze uitzonderingen veranderen regelmatig.

Nemen jullie nieuwe boekingen aan?

Ja, het is mogelijk een reis bij ons te boeken voor reisdata vanaf medio januari 2021 (in verband met het dringende advies van de Nederlandse overheid tot dan niet naar het buitenland te reizen). Met ons No Risk boekingsbeleid kun je met een gerust hart een reis boeken zonder kans op financiële schade.

Ik wil graag boeken, maar ben bang voor financiële schade. Hoe regelen jullie dit?

Door ons No Risk boekingsbeleid ben je bij ons in goede handen. In geval van overmacht kun je een pakketreis altijd kosteloos annuleren of omboeken. Als je alleen accommodaties boekt, zijn de annuleringsvoorwaarden ook soepel. Bovendien zorgen we voor een lage aanbetaling en is je geld veilig bij Mijn Slovenië. Lees meer in de link.

Is mijn geld veilig bij Mijn Slovenië?
Mijn Slovenië - bij KvK ingeschreven onder onze officiële bedrijfsnaam Mooie Besede - is een kleinschalige reisorganisatie. We zijn aangesloten bij de VvKR voor expertise en advies. Hier lees je meer over hoe we alles hebben geregeld.
 
Voor pakketreizen geldt het GGTO garantiefonds. Ook Corona vouchers voor pakketreizen hebben deze garantie.
Wat gebeurt er als de Corona crisis tijdens mijn reis opnieuw opleeft?

Als er tijdens je reis bijvoorbeeld een nieuwe uitbraak komt, er grenzen op slot gaan of de Nederlandse of Belgische overheid het reisadvies verandert (naar code oranje of rood), heeft dat natuurlijk direct effect op je vakantie. 

Wij houden de situatie voortdurend scherp in de gaten en blijven op de hoogte van zowel het Sloveense als Nederlandse nieuws. Als we merken dat er (verregaande) maatregelen op hand zijn in Slovenië, nemen wij binnen 24 uur contact op met onze reizigers. Wij informeren dan per email over de situatie, de consequenties daarvan voor jouw vakantie en we geven ons advies over hoe te handelen. 

We raden je aan om tijdens je vakantie ook zelf scherp te blijven en regelmatig de volgende informatiebronnen te controleren:

 • De reisapp van Buitenlandse Zaken en/of de website www.nederlandwereldwijd.nl
 • Meld je aan voor de 24/7 informatieservice van Buitenlandse zaken
 • Onze Q&A pagina over de Corona crisis waar we updates plaatsen
 • Onze Facebookpagina

Als Nederland of België tijdens jouw verblijf van de 'veilige lijst' van de Sloveense overheid wordt verwijderd, geldt er geen quarantaine voor jou als je al in het land bent. Dit geldt alleen als je nieuw binnen komt.

Wat gebeurt er als ik kort voor mijn reis Corona krijg?

Dan kun je uiteraard niet reizen. We raden je sterk aan om zelf te zorgen voor een reis- en annuleringsverzekering. Controleer goed de voorwaarden. Verzekeraar Allianz behandelt Corona bijvoorbeeld (momenteel) als ziekte; bij een positieve testuitslag, kan de reis worden geannuleerd en worden de kosten door de verzekeraar uitgekeerd als je een annuleringsverzekering hebt afgesloten.

(Ben je ter plaatse en krijg je corona, dan zijn er diverse ziektekostenverzekeraars die dekking bieden. Controleer dit zelf bij de aanbieder van jouw zorgverzekering.)

Waar kan ik meer lezen over mijn rechten als reiziger?

Je kunt meer lezen op deze pagina op de website van de ACM Consuwijzer.

Wat is de huidige situatie in Slovenië?

De situatie in Slovenië

Net als in de rest van Europa zit ook Slovenië in een tweede golf van coronabesmettingen. Het land is in een gedeeltelijke lockdown.


Op woensdag 4 maart is het coronavirus voor het eerst in Slovenië vastgesteld bij een inwoner die via Italië naar huis was gereisd van een vakantie in Marokko. Op donderdag 12 maart 2020 is het coronavirus officieel uitgeroepen als een epidemie in Slovenië. Er zijn vervolgens direct vergaande maatregelen aangekondigd, zoals het sluiten van scholen, kinderdagverblijven, winkels en horeca op de eerstvolgende maandag.

Zaterdag 2 mei was de eerste dag sinds 4 maart dat er geen nieuwe besmettingen zijn vastgesteld.

De lijn van het Sloveense beleid was strenger dan die van Nederland en België. Ook is Slovenië eerder begonnen met het implementeren van de maatregelen.
Het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens ligt in Slovenië verhoudingsgewijs lager dan in de meeste andere landen. Op 16 april is besloten de maatregelen te versoepelen.

Op 17 april kondigde de hoofdadviseur van het Sloveense ministerie van gezondheid aan dat in Slovenië de coronavirus-epidemie onder controle is en dat er langzaam begonnen kan worden om het openbare leven weer op gang te brengen. Wat er allemaal weer open is lees je onder de tab maatregelen.

Op 24 april zei de Sloveense minister van economische zaken Počivalšek te verwachten dat vanaf mei de grenzen weer stapsgewijs open kunnen voor toeristen. Maar dan wel met maatregelen in het land die het verblijf voor toeristen en werknemers in de toerisme industrie veilig maken.

Op 14 mei heeft de regering officieel verklaard dat de epidemie over is.

Sinds half juni loopt het aantal besmettingen weer op. Maatregelen zijn daarom weer verscherpt.
Op 17 oktober is het land in een gedeeltelijke lockdown gegaan. Op 18 oktober heeft de regering weer officieel een epidemie uitgeroepen.

Info update datum: 27 oktober 2020

Welke maatregelen zijn genomen/versoepeld?

Omdat er momenteel een tweede golf aan besmettingen van het Covid-19 virus is, gelden er weer een aantal maatregelen in Slovenië.

Slovenië is vanaf 17 oktober in een lockdown.

De belangrijkste maatregelen:

 • Gedeeltelijke lockdown
 • Je moet in de gemeente blijven waar je bent, je mag niet naar een andere gemeente
 • Tussen 21.00 uur en 6.00 uur geldt een avondklok
 • Horeca en de meeste winkels zijn gesloten
 • Tot de kerst zijn kappers, schoonheidssalons, 
 • Openbaar vervoer rijdt beperkt
 • Hotels zijn dicht
 • Je moet een mondkapje dragen, buiten en binnen
 • Het is verboden om mensen te ontmoeten.
 • Quarantaine van tien dagen voor reizigers uit 'rode landen'. Tenzij je een negatieve Covid-19 test kan laten zien. De test moet maximaal 48 uur voor aankomst zijn afgenomen.

Slovenië hanteert drie kleurcodes bij de grens. Reizigers uit groene landen/gebieden mogen zonder beperkingen het land in. Uit oranje EU landen/gebieden mag je zonder beperkingen Slovenië in. Uit rode landen en gebieden moet iedereen in quarantaine. De quarantaine geldt niet als je een negatieve Covid-19 test kan laten zien. De test moet maximaal 48 uur voor aankomst zijn afgenomen.

Klanten van ons kunnen gebruikmaken van een speciale regeling voor deze test van de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties: Covid-19 PCR-test

Nederland en België zijn rood.

Als je met de auto naar Slovenië reist, kun je van een beperkt aantal grensovergangen gebruik maken.

Vanuit Oostenrijk:

 • Karawankentunnel (snelweg voor Midden en West-Slovenië)
 • Loiblpas/Ljubelj (vanaf Klagenfurt voor Midden- en West-Slovenië)
 • Spielfeld (snelweg voor Oost-Slovenië).

Vanuit Italië:

 • St. Andrea-Vrtojba
 • Fernetti-Fernetiči
 • Rabuese-Škofije

Vanuit Hongarije:

 • Redics-Dolga Vas
 • Torniyszentmiklos-Pince
 • Hodoš – Bajasenjye
 • Verica-Čepinci – Ketvolgy

In de praktijk blijkt dat vakantiegangers er in zijn geslaagd bij andere overgangen het land in te komen. Maar dit is officieel niet toegestaan. Bij controle loop je de kans teruggestuurd te worden. Het drukste aan de grens is het in het weekend gedurende de dag.

Meer informatie over de landenlijsten (in het Engels) vind je op deze pagina van de Sloveense overheid: https://www.gov.si/en/topics/coronavirus-disease-covid-19/border-crossing/

Laatste update: 14 december 2020

Websites en bronnen met accurate informatie
 • Het NIJZ, het nationale instituut voor volksgezondheid in Slovenië, heeft de 'groene lijst' van de Sloveense overheid gepubliceerd. Deze lijst wordt meestal wekelijks bijgewerkt.
 • De actuele cijfers worden op de website van de Sloveense overheid gepubliceerd.
 • Houd ook onze Facebookpagina in de gaten voor updates.
Ons advies voor een reis naar Slovenië

Wil je naar Slovenië reizen? Check dan eerst of je gebruik kunt maken van één van de uitzonderingen op de anders verplichte quarantaine van 10 dagen.

Vervoer naar Slovenië

Wij raden aan om met eigen vervoer naar Slovenië te reizen. Je bent dan flexibel met reizen naar en in Slovenië. Als je het land binnen mag met een negatief Covid-19 testresultaat, mag het resultaat niet ouder zijn dan 48 uur. Je hebt dus voldoende tijd om naar Slovenië te reizen en kunt desgewenst ook nog onderweg overnachten om de reis in twee delen te maken.

Vanaf medio december zal volgens planning ook de nachttrein weer rijden die je van Nederland naar München brengt, waar je over kunt stappen op een trein naar Slovenië. Je kunt dan in Slovenië gebruik maken van het openbaar vervoer of een auto huren.

Het is momenteel niet mogelijk om rechtstreeks vanuit Nederland naar Slovenië te vliegen. Transavia heeft vanaf medio januari weer vluchten naar Ljubljana op het programma staan. Brussels Airlines heeft nog wel vluchten naar Ljubljana, maar annuleert ook veel vluchten. Het is daarom momenteel erg onzeker en we raden je daarom aan te kiezen voor eigen vervoer of de trein als je naar Slovenië wilt reizen.

Covid-19 test

Je kunt als reiziger een commerciële Covid-19 test laten doen. De uitslag van dergelijke tests volgt over het algemeen sneller dan bij de reguliere gezondheidstest (tot de sneltesten op de markt zijn). Het resultaat van de test mag maximaal 48 uur oud zijn. Houd hier rekening mee bij het inplannen van je testafspraak.

Accommodaties

De accommodaties in Slovenië zullen over een tijdje weer openen en hebben veelal extra maatregelen genomen ter bescherming van de gasten. Ook is de Corona-tijd bij veel accommodaties gebruikt voor verdere verbeteringen van het aanbod en renovaties. Neem contact met ons op voor een aanbod op maat. 

Als je nog vragen hebt die we hier niet hebben beantwoord, kun je hier contact met ons opnemen.
terras presernov trg corona