Skip to content

Kies je vakantie

ontdek @ mijnslovenie.com

+31 702173002

Mijn Slovenië tijdens de Corona 

Net als in de rest van de wereld wordt in Slovenië momenteel geprobeerd de tweede golf van het Covid-19 virus binnen te perken te houden.
Vanaf vrijdag 17 oktober is het land in een gedeeltelijke lockdown. Vakanties zijn op een normale manier niet mogelijk. Nederland en België staan in Slovenië op de rode lijst. Dat betekent dat je alleen met een negatieve Covid-19 test zonder quarantaine Slovenië in kan. De test moet maximaal 48 uur voor aankomst zijn afgenomen.
Als reisspecialist volgen wij de ontwikkelingen in Slovenië voortdurend, maar ook de maatregelen en initiatieven in Nederland en België. Het is voor ons belangrijk dat onze reizigers gezond, veilig en ontspannen op reis kunnen naar Slovenië en daar spannen wij ons zoveel mogelijk voor in.
SLOVENIË CORONA EMAIL UPDATE
WIL JE OP DE HOOGTE BLIJVEN?
Zodra er belangrijk nieuws is over de situatie rondom Covid-19 dat Nederlandse en Belgische reizigers richting Slovenië betreft, dan sturen we je een email. Met de aanmelding bent jij akkoord dat je bent op onze nieuwsbrief lijst. Je kan altijd afmelden.

Wat gebeurt er met de boekingen?

Ik krijg een bericht voor de tweede betaling. Moet ik die nu voldoen?

Volgens onze reisvoorwaarden moet de tweede betaling uiterlijk 55 dagen voor de aankomstdatum bij ons binnen zijn. We hebben deze regel nu versoepeld: de tweede betaling hoeft nu pas 42 dagen van tevoren aan ons te zijn voldaan. Je hebt dan wat meer tijd om de ontwikkelingen te volgen. Als de (eind)betaling op deze termijn niet bij ons binnen is, ben je in gebreke en moeten we de reis annuleren. Dan gelden de reguliere annuleringskosten. We sturen je uiteraard van tevoren een herinnering.

Lees verder bij de andere vragen over wat er gebeurt met jouw reis en jouw geld als de reis wegens overmacht niet door kan gaan.

Ik heb een pakketreis geboekt. Wat nu?

Wie annuleert en wanneer?

Wij houden de regelgeving van de Sloveense overheid scherp in de gaten. Als er sprake is van een overmachtssituatie en wij kunnen de reis die bij ons is geboekt niet uitvoeren, dan annuleren wij drie weken van tevoren, tenzij pas korter van tevoren duidelijk is dat je reis niet door kan gaan. We brengen je per email op de hoogte van de annulering.

Wil je al eerder zelf annuleren door omstandigheden of persoonlijke redenen? Als je annuleert vanwege overmachtssituaties (bijvoorbeeld: de overheid van België of Nederland sluit de grenzen), kun je kosteloos omboeken naar 2021 of je kunt kiezen voor de Corona voucher. Als je annuleert vanwege persoonlijke redenen, dan gelden de reguliere annuleringskosten.

Wat is een pakketreis?

Een pakketreis is een reis waarbij naast accommodaties ook nog minimaal één andere boeking is gemaakt in de categorie van activiteiten of vervoer. Denk dan aan aanvullende activiteiten als watersporten, proeverijen en gegidste tours. In de categorie ervoer kun je denken aan bagagevervoer, luchthaventransfers of een huurauto. Als deze boekingen tegelijk zijn gemaakt en (dus) op één factuur staan, geldt de reis als pakketreis.

Voor pakketreizen geldt een garantieregeling.
In het geval van buitengewone en onvermijdbare omstandigheden kun je deze reis kosteloos omboeken of desgewenst geheel annuleren.

Kosteloos omboeken

Je kunt ervoor kiezen de reis direct om te boeken naar nieuwe reisdata in 2021. Je bent dan verzekerd van de beschikbaarheid én je krijgt de prijs van 2020. Eventuele prijswijzigingen die later worden doorgevoerd, zijn dus niet meer op jouw reis van toepassing. 

Corona voucher

Afgelopen voorjaar is in Nederland de Corona voucher in het leven geroepen. Met deze voucher kun je de geannuleerde reis op een later tijdstip opnieuw bij ons boeken en alsnog op vakantie gaan. De waarde van de voucher is gelijk aan het bedrag dat je reeds aan ons hebt (aan)betaald. Mocht je een nieuwe reis bij ons boeken die duurder is, dan komen die kosten voor je eigen rekening. Boek je een goedkopere reis, dan krijg je het verschil van ons terug.
 
De voucher is een jaar geldig, dus je hebt ruim de tijd om een nieuwe reis te boeken. De reis zelf moet binnen twee jaar plaatsvinden.
De Corona voucher wordt voor pakketreizen gedekt door het GGTO garantiefonds, waar wij bij zijn aangesloten.
Besluit je uiteindelijk geen gebruik te maken van de voucher? Dan betalen we de volledige waarde van de voucher aan je terug binnen zes maanden voor de vervaldatum van de voucher.
 
Samenvattend,
 • Je annuleert zelf - vanwege persoonlijke omstandigheden: Reguliere annuleringskosten
 • Je annuleert zelf - vanwege overmachtssituaties door Corona crisis: kosteloos omboeken of Corona voucher
 • Wij annuleren - omdat we de reis niet aan kunnen bieden: Corona voucher
 
Ik heb accommodaties geboekt (en geen vervoer of activiteiten). Wat nu?

Wie annuleert en wanneer?

// Wij annuleren als we de bij ons geboekte reis niet uit kunnen voeren, omdat de accommodaties zijn gesloten.
Dan annuleren wij (zo mogelijk) drie weken van tevoren. Je krijgt dan een deel van je (aan)betaling van ons terug en voor het andere deel krijg je een waardebon.
We brengen je per email op de hoogte.

// Je annuleert zelf als er sprake is van een overmachtssituatie buiten onze invloedssfeer. Wij kunnen de reis dan feitelijk aanbieden (de geboekte accommodaties zijn open), maar er is bijvoorbeeld sprake van gesloten grenzen of een uitreisverbod. 
Als je uiterlijk 17 dagen voor de geboekte aankomstdatum annuleert, kun je gebruik maken van onze versoepelde annuleringsvoorwaarden.

// Je annuleert zelf als er sprake is van persoonlijke redenen om dit te doen.
Dan gelden de reguliere annuleringskosten. Soms vergoedt een annuleringsverzekering, mits tijdig afgesloten en/of doorlopend, je annulering als daar een goede reden voor is (bijvoorbeeld in geval van overlijden of ziekte van een naaste).
Je kunt dan ieder moment annuleren, maar houd er rekening mee dat de annuleringskosten onder de reguliere voorwaarden met de tijd toenemen.

Versoepelde annuleringsvoorwaarden

Als je zelf besluit te annuleren wegens overmachtssituaties buiten onze invloedssfeer, dan bieden wij in verband met de Corona crisis versoepelde annuleringsvoorwaarden. Normaliter betaal je ten minste 25% annuleringskosten. Met onze aangepaste regeling beperken wij zoveel mogelijk de financiële schade voor je. De annuleringskosten zijn naar rato van de waarde van je boeking, zoals in onderstaand overzicht weergegeven.
 
Waarde van de reis                    Annuleringskosten
€ 0 - 500                                      € 50
€ 500 - 1.000                                € 100
€ 1.000 - 1.500                             € 150  
€ 1.500 - 2.000                             € 200
€ 2.000 - 2.500                             € 250
€ 2.500 - 3.000                             € 300
€ 3.000 +                                      € 350
 
De annuleringskosten zijn er om de door ons reeds gemaakte kosten voor jullie reis te vergoeden. Het overige deel van jullie (aan)betaling storten wij terug als de annulering door de accommodaties is bevestigd.
 
Let op: deze versoepelde annuleringsvoorwaarden gelden alleen wanneer:
 • De reis wegens buitengewone omstandigheden (zoals gesloten grenzen of een uitreisverbod) niet door kan gaan.
 • Er moet bewijs zijn dat deze buitengewone omstandigheden naar alle waarschijnlijkheid ook tijdens je reisdata zullen gelden.
 • De annulering ten minste 17 dagen voor de aankomstdatum schriftelijk (via email) aan ons wordt doorgegeven. 
Wanneer is er sprake van overmacht?

We spreken van een overmachtssituatie als het bijvoorbeeld gaat om de volgende maatregelen:

 • De grenzen van Slovenië zijn gesloten voor toeristen.
 • De grenzen van Duitsland en Oostenrijk zijn gesloten en doorreis naar Slovenië is niet mogelijk. Dit geldt uiteraard alleen als je van plan was met de auto door deze landen te reizen.
 • Er geldt een uitreisverbod vanuit Nederland / België.
 • Er is een langdurige (>3 dagen) quarantaine-plicht voor Nederlanders / Belgen na aankomst in Slovenië en je kunt geen gebruik maken van een uitzonderingsregel.*

Er is alleen sprake van overmacht als het zeer waarschijnlijk is dat de omstandigheden ten tijde van jouw reisdata nog steeds aanwezig zullen zijn. 
Een negatief reisadvies (code oranje) van de Nederlandse of Belgische overheid is geen overmacht in zichzelf, omdat dit advies kan zijn ontstaan door onvoldoende informatie bij deze overheden. Als code oranje geldt én het is bewezen dat de situatie ter plaatse niet veilig is voor reizigers, geldt dit wel als overmacht. De lokale informatie vanuit Slovenië moet dus in ogenschouw worden genomen.

*Er zijn diverse uitzonderingen, zoals wanneer je vastgoed bezit in Slovenië of als je kunt reizen met bewijs dat de boeking was gemaakt vóór de quarantaine-plicht van kracht werd én je kunt een negatieve Covid-test per persoon overleggen.

Is mijn geld veilig bij Mijn Slovenië?
Mijn Slovenië - bij KvK ingeschreven onder onze officiële bedrijfsnaam Mooie Besede - is een kleinschalige reisorganisatie. We zijn aangesloten bij de VvKR voor expertise en advies. Hier lees je meer over hoe we alles hebben geregeld.
 
Als bedrijf hebben we relatief lage kosten en geen schulden. Van het (aan)betaalde bedrag gebruiken wij alleen wat onze commissie is. De rest van het bedrag wordt veilig bewaard tot je nieuwe boeking en het wordt niet voor andere zaken gebruikt of belegd.
 
Voor pakketreizen geldt het GGTO garantiefonds. Ook Corona vouchers voor pakketreizen hebben deze garantie.
Voor welke periode nemen jullie nieuwe boekingen aan?

Wij nemen nieuwe boekingen aan voor reisdata vanaf 4 juli 2020, wanneer de grenzen weer open zullen zijn voor Nederlanders en Belgen.
Als je niet per se in het hoogseizoen hoeft te reizen, raden we je aan om buiten juli en augustus op reis te gaan. De maanden september en oktober zijn ook erg geschikt voor een actieve en/of ontspannen vakantie in Slovenië en rustiger dan het hoogseizoen.

We hebben een nieuwe reis 'Alleen in de natuur', met welke je weinig sociale contacten hebt en simpelweg van de natuur kunt genieten.

We hebben onze selectie voor reizen in de herfst en winter verbeterd. Je kunt het hier bekijken.

Wat gebeurt er als de Corona crisis vóórafgaand aan mijn reis opnieuw opleeft?

Als er een tweede uitbraak komt of er wegens andere Corona-gerelateerde zaken een wijziging in de reissituatie komt, gelden de volgende regels.
Let op: dit gaat alleen over situaties met overmacht.

Pakketreizen
In geval van overmacht, ook korter voor jouw reis, kun je de reis kosteloos omboeken of annuleren. Voor reizen tot en met december 2020 geldt dat je in dit geval de Corona-voucher krijgt die de waarde heeft van jouw boeking. Deze voucher kun je binnen een jaar besteden voor het boeken van een nieuwe reis bij ons.

Niet-pakketreizen
Tot 17 dagen voor de aankomstdatum geldt dat je, in geval van overmacht, gebruik kunt maken van onze versoepelde annuleringsvoorwaarden (zie hierboven bij informatie over niet-pakketreizen). We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen via onze wekelijkse email-updates.

Wat gebeurt er als de Corona crisis tijdens mijn reis opnieuw opleeft?

Als er tijdens je reis bijvoorbeeld een nieuwe uitbraak komt, er grenzen op slot gaan of de Nederlandse of Belgische overheid het reisadvies verandert (naar code oranje of rood), heeft dat natuurlijk direct effect op je vakantie. 

Wij houden de situatie voortdurend scherp in de gaten en blijven op de hoogte van zowel het Sloveense als Nederlandse nieuws. Als we merken dat er (verregaande) maatregelen op hand zijn in Slovenië, nemen wij binnen 24 uur contact op met onze reizigers. Wij informeren dan per email over de situatie, de consequenties daarvan voor jouw vakantie en we geven ons advies over hoe te handelen. 

We raden je aan om tijdens je vakantie ook zelf scherp te blijven en regelmatig de volgende informatiebronnen te controleren:

 • De reisapp van Buitenlandse Zaken en/of de website www.nederlandwereldwijd.nl
 • Meld je aan voor de 24/7 informatieservice van Buitenlandse zaken
 • Onze Q&A pagina over de Corona crisis waar we updates plaatsen
 • Onze Facebookpagina

Als Nederland of België tijdens jouw verblijf van de 'veilige lijst' van de Sloveense overheid wordt verwijderd, geldt er geen quarantaine voor jou als je al in het land bent. Dit geldt alleen als je nieuw binnen komt.

Waar kan ik meer lezen over mijn rechten als reiziger?

Je kunt meer lezen op deze pagina op de website van de ACM Consuwijzer.

Wat is de huidige situatie in Slovenië?

De situatie in Slovenië

Net als in de rest van Europa zit ook Slovenië in een tweede golf van coronabesmettingen. Het land is in een gedeeltelijke lockdown.


Op woensdag 4 maart is het coronavirus voor het eerst in Slovenië vastgesteld bij een inwoner die via Italië naar huis was gereisd van een vakantie in Marokko. Op donderdag 12 maart 2020 is het coronavirus officieel uitgeroepen als een epidemie in Slovenië. Er zijn vervolgens direct vergaande maatregelen aangekondigd, zoals het sluiten van scholen, kinderdagverblijven, winkels en horeca op de eerstvolgende maandag.

Zaterdag 2 mei was de eerste dag sinds 4 maart dat er geen nieuwe besmettingen zijn vastgesteld.

De lijn van het Sloveense beleid was strenger dan die van Nederland en België. Ook is Slovenië eerder begonnen met het implementeren van de maatregelen.
Het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens ligt in Slovenië verhoudingsgewijs lager dan in de meeste andere landen. Op 16 april is besloten de maatregelen te versoepelen.

Op 17 april kondigde de hoofdadviseur van het Sloveense ministerie van gezondheid aan dat in Slovenië de coronavirus-epidemie onder controle is en dat er langzaam begonnen kan worden om het openbare leven weer op gang te brengen. Wat er allemaal weer open is lees je onder de tab maatregelen.

Op 24 april zei de Sloveense minister van economische zaken Počivalšek te verwachten dat vanaf mei de grenzen weer stapsgewijs open kunnen voor toeristen. Maar dan wel met maatregelen in het land die het verblijf voor toeristen en werknemers in de toerisme industrie veilig maken.

Op 14 mei heeft de regering officieel verklaard dat de epidemie over is.

Sinds half juni loopt het aantal besmettingen weer op. Maatregelen zijn daarom weer verscherpt. Op 17 oktober is het land in een gedeeltelijke lockdown gegaan. Op 18 oktober heeft de regering weer officieel een epidemie uitgeroepen.

Info update datum: 27 oktober 2020

Welke maatregelen zijn genomen/versoepeld?

Omdat er momenteel een tweede golf aan besmettingen van het Covid-19 virus is, gelden er weer een aantal maatregelen in Slovenië.

Slovenië is vanaf 17 oktober in een gedeeltelijke lockdown.

De belangrijkste maatregelen:

 • Gedeeltelijke lockdown
 • Je moet in de gemeente blijven waar je bent, je mag niet naar een andere gemeente
 • Tussen 21.00 uur en 6.00 uur geldt een avondklok
 • Horeca en de meeste winkels zijn gesloten
 • Hotels zijn dicht
 • Je moet een mondkapje dragen, buiten en binnen
 • Het is verboden om met meer dan 6 mensen samen te komen.
 • Quarantaine van tien dagen voor reizigers uit 'rode landen'. Tenzij je een negatieve Covid-19 test kan laten zien. De test moet maximaal 48 uur voor aankomst zijn afgenomen.

Slovenië hanteert drie kleurcodes bij de grens. Reizigers uit groene landen/gebieden mogen zonder beperkingen het land in. Uit oranje EU landen/gebieden mag je zonder beperkingen Slovenië in. Uit rode landen en gebieden moet iedereen in quarantaine. De quarantaine geldt niet als je een negatieve Covid-19 test kan laten zien. De test moet maximaal 48 uur voor aankomst zijn afgenomen.

Klanten van ons kunnen gebruikmaken van een speciale regeling voor deze test van de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties: Covid-19 PCR-test

Nederland en België zijn rood.

Als je met de auto naar Slovenië reist, kun je van een beperkt aantal grensovergangen gebruik maken.

Vanuit Oostenrijk:

 • Karawankentunnel (snelweg voor Midden en West-Slovenië)
 • Loiblpas/Ljubelj (vanaf Klagenfurt voor Midden- en West-Slovenië)
 • Spielfeld (snelweg voor Oost-Slovenië).

Vanuit Italië:

 • St. Andrea-Vrtojba
 • Fernetti-Fernetiči
 • Rabuese-Škofije

Vanuit Hongarije:

 • Redics-Dolga Vas
 • Torniyszentmiklos-Pince
 • Hodoš – Bajasenjye
 • Verica-Čepinci – Ketvolgy

In de praktijk blijkt dat vakantiegangers er in zijn geslaagd bij andere overgangen het land in te komen. Maar dit is officieel niet toegestaan. Bij controle loop je de kans teruggestuurd te worden. Het drukste aan de grens is het in het weekend gedurende de dag.

Lijst van veilige (groene) landen (geen quarantaine als je uit deze landen komt):

Meer informatie over de landenlijsten (in het Engels) vind je op deze pagina van de Sloveense overheid: https://www.gov.si/en/topics/coronavirus-disease-covid-19/border-crossing/

 • Australië
 • Nieuw-Zeeland
 • Uruguay

Laatste update: 27 oktober 2020

Websites en bronnen met accurate informatie
 • Het NIJZ, het nationale instituut voor volksgezondheid in Slovenië, heeft de 'groene lijst' van de Sloveense overheid gepubliceerd. Deze lijst wordt meestal wekelijks bijgewerkt.
 • De actuele cijfers worden op de website van de Sloveense overheid gepubliceerd.
 • Houd ook onze Facebookpagina in de gaten voor updates.
Ons advies voor een reis naar Slovenië

Wil je naar Slovenië reizen? Check dan eerst of je gebruik kunt maken van één van de uitzonderingen op de anders verplichte quarantaine van 10 dagen.

Vervoer naar Slovenië

Wij raden aan om met eigen vervoer naar Slovenië te reizen. Je bent dan flexibel met reizen naar en in Slovenië. Als je het land binnen mag met een negatief Covid-19 testresultaat, mag het resultaat niet ouder zijn dan 48 uur. Je hebt dus voldoende tijd om naar Slovenië te reizen en kunt desgewenst ook nog onderweg overnachten om de reis in twee delen te maken.
Vanaf medio december zal volgens planning ook de nachttrein weer rijden die je van Nederland naar München brengt, waar je over kunt stappen op een trein naar Slovenië. Je kunt dan in Slovenië gebruik maken van het openbaar vervoer of een auto huren.
Het is momenteel niet mogelijk om rechtstreeks vanuit Nederland naar Slovenië te vliegen. Transavia heeft vanaf medio januari weer vluchten naar Ljubljana op het programma staan. Brussels Airlines heeft nog wel vluchten naar Ljubljana, maar annuleert ook veel vluchten. Het is daarom momenteel erg onzeker en we raden je daarom aan te kiezen voor eigen vervoer of de trein als je naar Slovenië wilt reizen.

Covid-19 test

Je kunt als reiziger een commerciële Covid-19 test laten doen. De uitslag van dergelijke tests volgt over het algemeen sneller dan bij de reguliere gezondheidstest (tot de sneltesten op de markt zijn). Het resultaat van de test mag maximaal 48 uur oud zijn. Houd hier rekening mee bij het inplannen van je testafspraak.

Accommodaties

De accommodaties in Slovenië zijn geopend en hebben veelal extra maatregelen genomen ter bescherming van de gasten. Neem contact met ons op voor een aanbod op maat. 

Als je nog vragen hebt die we hier niet hebben beantwoord, kun je hier contact met ons opnemen.
terras presernov trg corona