Mijn Slovenië tijdens Corona 

Het gaat de goede kant op met besmettingen in Slovenië en daarom worden maatregelen versoepeld. Vakanties zijn mogelijk, maar er zijn nog wel beperkingen.

Nederland en België staan in Slovenië op de rode lijst. Dat betekent dat je alleen zonder quarantaine Slovenië in kunt met een negatieve Covid-19 test, vaccinatiebewijs of bewijs dat je corona hebt gehad. De test moet maximaal 48 uur voor aankomst zijn afgenomen.
Als reisspecialist volgen wij de ontwikkelingen in Slovenië voortdurend, maar ook de maatregelen en initiatieven in Nederland en België. Het is voor ons belangrijk dat onze reizigers gezond, veilig en ontspannen op reis kunnen naar Slovenië en daar spannen wij ons zoveel mogelijk voor in.
corona bevke

Wat gebeurt er met de boekingen?

Wanneer is er sprake van overmacht?

Wettelijk gezien spreken we van overmacht als aan de volgende vier criteria is voldaan:

 1. Er is sprake van onvermijdbare en buitengewone omstandigheden,
 2. Deze omstandigheden spelen op de plaats van bestemming of in de onmiddellijke omgeving,
 3. De omstandigheden hebben aanzienlijke gevolgen voor de uitvoering van de pakketreis of voor het personenvervoer naar de bestemming,
 4. De pakketreis is nog niet aangevangen.

Voorbeelden van een overmachtssituatie zijn:

 • De grenzen van Slovenië zijn geheel gesloten voor toeristen.
 • In Slovenië zijn de geboekte accommodaties gesloten en er is geen alternatief mogelijk.
 • De grenzen van Duitsland en Oostenrijk zijn gesloten en doorreis naar Slovenië is niet mogelijk. Dit geldt uiteraard alleen als je van plan was met de auto door deze landen te reizen.
 • Er geldt een uitreisverbod vanuit Nederland / België.
 • Er is een quarantaine-plicht voor Nederlanders / Belgen na aankomst in Slovenië en je kunt geen gebruik maken van een uitzonderingsregel.*

Er is alleen sprake van overmacht als het zeer waarschijnlijk is dat de omstandigheden ten tijde van jouw reisdata nog steeds aanwezig zullen zijn. 

*Er zijn diverse uitzonderingen op de maatregelen. Deze uitzonderingen veranderen regelmatig. Momenteel (mei 2021) zijn er drie uitzonderingen: bewijs van vaccinatie, bewijs dat je Covid-19 hebt gehad, bewijs van een negatieve PCR test.

Nemen jullie nieuwe boekingen aan?

Ja, het is mogelijk een reis bij ons te boeken. Met ons Zorgeloos Boeken beleid kun je met een gerust hart een reis boeken zonder kans op financiële schade. Wij raden al onze reizigers aan om een pakketreis te boeken. Voor boekingen met reisdata in juni is er aanvullend persoonsgebonden advies met betrekking tot de huidige maatregelen.

Ik wil graag boeken, maar ben bang voor financiële schade. Hoe regelen jullie dit?

Door ons Zorgeloos Boeken beleid ben je bij ons in goede handen. In geval van overmacht (zie boven) kun je een pakketreis altijd kosteloos annuleren of omboeken. Als je alleen accommodaties boekt, zijn de annuleringsvoorwaarden ook soepel. Bovendien zorgen we voor een lage aanbetaling en is je geld veilig bij Mijn Slovenië. Lees meer in de link.

Is mijn geld veilig bij Mijn Slovenië?
Mijn Slovenië - bij KvK ingeschreven onder onze officiële bedrijfsnaam Mooie Besede - is een kleinschalige reisorganisatie. We zijn aangesloten bij de VvKR voor expertise en advies. Hier lees je meer over hoe we alles hebben geregeld.
 
Wat gebeurt er als de situatie tijdens mijn reis verandert?

Als er tijdens je reis bijvoorbeeld een nieuwe uitbraak komt, er grenzen op slot gaan of de Nederlandse of Belgische overheid het reisadvies verandert, heeft dat natuurlijk effect op je vakantie. 

Als het overheidsadvies wijzigt van code geel naar code oranje is dat geen overmacht. Het betekent ook niet direct een quarantaineplicht, omdat deze alleen geldig is als het land ook is aangemerkt als een hoogrisicogebied. Hier vind je het actuele overzicht van hoogrisicogebieden. Check je persoonlijke reisverzekering voor de voorwaarden rond eventueel eerdere terugkeer naar huis als je dat zou wensen.

Wij houden de situatie voortdurend scherp in de gaten en blijven op de hoogte van zowel het Sloveense als Nederlandse nieuws. Als we merken dat er (verregaande) maatregelen op hand zijn in Slovenië, nemen wij binnen 24 uur contact op met onze reizigers. Wij informeren dan per email over de situatie, de consequenties daarvan voor jouw vakantie en we geven ons advies over hoe te handelen. 

We raden je aan om tijdens je vakantie ook zelf scherp te blijven en regelmatig de volgende informatiebronnen te controleren:

 • De reisapp van Buitenlandse Zaken en/of de website www.nederlandwereldwijd.nl
 • Meld je aan voor de 24/7 informatieservice van Buitenlandse zaken
 • Onze Q&A pagina over de Corona crisis waar we updates plaatsen
 • Onze Facebookpagina

Als Nederland of België tijdens jouw verblijf van de 'veilige lijst' van de Sloveense overheid wordt verwijderd, geldt er geen quarantaine voor jou als je al in het land bent. Dit geldt alleen als je nieuw binnen komt.

Wat gebeurt er als ik kort voor mijn reis Covid-19 krijg?

Dan kun je uiteraard niet reizen. We raden je sterk aan om zelf te zorgen voor een annuleringsverzekering. Controleer goed de voorwaarden. Diverse verzekeraars behandelen Covid-19 bijvoorbeeld (momenteel) als ziekte; bij een positieve testuitslag, kan de reis worden geannuleerd en worden de kosten door de verzekeraar uitgekeerd als je een annuleringsverzekering hebt afgesloten. De restitutie komt dan dus van de verzekeraar en niet van Mijn Slovenië.

(Ben je ter plaatse en krijg je Covid-19, dan zijn er diverse ziektekostenverzekeraars die dekking bieden. Controleer dit zelf bij de aanbieder van jouw zorgverzekering.)

Waar kan ik meer lezen over mijn rechten als reiziger?

Je kunt meer lezen op deze pagina op de website van de ACM Consuwijzer.

Wat is de huidige situatie in Slovenië?

De situatie in Slovenië

Slovenië heeft op 15 juni de staat van epidemie officieel beëindig. Er gelden nog wel verschillende beperkingen die je ziet onder het kopje maatregelen.


Na het oplopen van de besmettingen in de zomer van 2020 zijn de maatregelen weer aangescherpt. Momenteel worden de maatregelen versoepeld. Het vaccineren gaat voorspoedig. In de tweede week van mei 2021 is begonnen met het vaccineren van inwoners onder de 50 jaar.

Op 23 januari 2021 is Slovenië stapsgewijs begonnen met het versoepelen van maatregelen. Er is hiervoor een stappenplan met kleurcodes, variërend van zwart (slechtste) tot groen (beste). Versoepelen gebeurt per regio. Slovenië zit momenteel in de laatste groene fase van de epidemie. Verschillende maatregelen zijn nog van kracht en de Nederlandse overheid heeft nog altijd een negatief reisadvies voor Slovenië.

15 juni 2021

Welke maatregelen gelden er?

Het aantal besmettingen in Slovenië daalt en het vaccineren is goed op gang. Daarom worden maatregelen versoepeld.

De belangrijkste maatregelen:

 • Accommodaties zijn geopend maar mogen nog niet op volle capaciteit draaien.
 • Je mag alleen met negatieve coronatest, vaccinatiebewijs of bewijs dat je corona hebt gehad in een accommodatie verblijven. Kinderen onder de 18 hoeven dat niet als ze met een ouder zijn.
 • Mondkapjes zijn verplicht in gebouwen
 • Sport- en culturele evenementen, kerken en bioscopen mogen de helft van de zitcapaciteit vullen met publiek dat getest of gevaccineerd is of corona heeft gehad
 • De horeca mag open van 7.00 tot 22.00 uur
 • In de horeca mag je alleen binnen zitten met negatieve coronatest, vaccinatiebewijs of bewijs dat je corona gehad hebt
 • Winkels, musea, kappers zijn open. Er gelden verschillende beperkingen. Zo mag maar een beperkt aantal mensen binnen zijn
 • Het is verboden met meer dan 50 mensen samen te komen

 

Regels voor aankomst in Slovenie:

! Vanaf 19 juni tot 27 juni geldt voor reizigers uit Nederland dat ze alleen Slovenië in mogen met een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur en dat ze bij aankomst tien dagen in quarantaine gaan. Dit geldt niet voor reizigers die al gevaccineerd zijn of in de laatste  maanden corona hebben gehad. Nederland staat nog op de rode lijst van landen omdat de daling iets achter loopt op andere landen. Het gaat hier met name om het percentage van positieve tests. Die moet onder de 4 procent liggen bij een gemiddeld aantal besmettingen tussen de 75 en 200 per 100.000 inwoners (gemeten over 14 dagen).

 

Reizigers uit België en andere landen op de oranje lijst hoeven niet in quarantaine als ze:

 • een negatieve Covid-19 test kan laten zien. De PCR test moet maximaal 72 uur voor aankomst zijn afgenomen, de snelle test moet maximaal 48 uur voor aankomst zijn afgenomen. (let op dit geldt momenteel alleen voor reizigers uit België)
 • een positieve Covid-19 test kan laten zien die ouder is dan 21 dagen en jonger dan 6 maanden of een doktersverklaring dat je genezen bent van Covid-19
 • een bewijs van vaccinatie kan overleggen. Voor het Biontech/Pfizer vaccin moet dat tenminste 7 dagen na de tweede dosis zijn, voor het Moderna vaccin 14 dagen na de tweede dosis, voor het AstraZeneca vaccin 21 dagen na de eerste dosis, voor Janssen 14 dagen na de prik, voor Covischield 21 dagen, voor Sputnik V 14 dagen, voor CoronaVac 14 dagen en voor Sinopharm 14 dagen.
 • je jonger dan 15 jaar bent en reist met een gezinslid die niet in quarantaine hoeft
 • bewijs hebt dat je corona hebt gehad en daarna nog een enkele dosis hebt gekregen. 

Via ons kan je een PCR-test of antigeen test met korten laten uitvoeren voor je vakantie. Lees daar hier meer over: https://www.vvkr.nl/nieuws/3136/waar-haal-je-een-corona-pcr-test-met-korting-via-vvkr-reisorganisatie

De veranderingen over het grensbeleid gaan soms sneller dan wij dit overzicht kunnen aanpassen. Actuele maatregelen aan de grenzen (in het Engels) vind je op deze pagina van de Sloveense overheid.

Laatste update: 19 juni 2021

Websites en bronnen met accurate informatie
 • Het NIJZ, het nationale instituut voor volksgezondheid in Slovenië, heeft de 'groene lijst' van de Sloveense overheid gepubliceerd. Deze lijst wordt meestal wekelijks bijgewerkt.
 • De actuele cijfers worden op de website van de Sloveense overheid gepubliceerd.
 • Regels en tips voor toeristen op de pagina van Sloveense toerismebureau.
 • Houd ook onze Facebookpagina in de gaten voor updates.
Ons advies voor een reis naar Slovenië

Wil je naar Slovenië reizen? Check dan eerst of je gebruik kunt maken van één van de uitzonderingen op de anders verplichte quarantaine van 10 dagen.

Vervoer naar Slovenië

Wij raden aan om met eigen vervoer naar Slovenië te reizen. Je bent dan flexibel met reizen naar en in Slovenië. Als je het land binnen mag met een negatief Covid-19 testresultaat, moet je de afspraak goed plannen (zie meer info beneden). Je hebt dan voldoende tijd om naar Slovenië te reizen en kunt desgewenst ook nog onderweg overnachten om de reis in twee delen te maken (bij PCR).

Covid-19 test 

Je kunt als reiziger een commerciële Covid-19 test laten doen om naar Slovenië te reizen. De uitslag van dergelijke tests volgt over het algemeen sneller dan bij de reguliere gezondheidstest. Bovendien heb je een certificaat van de test nodig. De PCR test moet maximaal 48 uur voor aankomst zijn afgenomen. Voor een sneltest geldt dat deze maximaal 24 uur voor aankomst moet zijn afgenomen.

Accommodaties

Diverse accommodaties zijn weer geopend en de meeste accommodaties hebben inmiddels extra maatregelen genomen ter bescherming van de gasten. Ook is de Corona-tijd bij veel accommodaties gebruikt voor verdere verbeteringen van het aanbod en renovaties. Neem contact met ons op voor een aanbod op maat. 

Als je nog vragen hebt die we hier niet hebben beantwoord, kun je hier contact met ons opnemen.
terras presernov trg corona