/ TREKPLEISTERS /

BOHINJ: TE MOOI VOOR EEN MOORD.

Bohinj is veel te mooi voor een moord, zei de Engelse detective schrijfster Agatha Christie ooit tijdens haar bezoek aan de Bohinj vallei waar ze kwam om van de rust en de natuur te genieten. Als je een natuurliefhebber bent is de vallei van Bohinj de plek voor jou. Leer hier meer over de natuur rond Bohinj en ontdek de mooiste natuurschatten.

ALLES DRAAIT OM NATUUR

In Bohinj draait alles om de prachtige natuur. Tweederde van de Bohinj vallei ligt in het nationale park Triglav. Dit beschermde natuurgebied ligt ook in het UNESCO ‘man and biosphere’ netwerk van natuurreservaten. Elke nieuwe ontwikkeling in het gebied is gericht op duurzaamheid.

De vallei van Bohinj is omringd door bossen en bergen. De bossen groeien zelfs elk jaar iets. Ten noorden van de vallei is het Pokljuka bergplateau waarop het grootste stuk bos van park Triglav zich bevindt.

Van het hout uit het bos van Pokljuka worden uitmuntende violen gemaakt. Hout is het traditionele bouwmateriaal in de vallei en tijdens een bezoek aan de vallei kan je dat overal terugzien.

prachtige natuur van Bohinj meer in Julische Alpen - Nationaal Park Triglav; bron Mijn Slovenië

De bewoners van Bohinj zijn een met de natuur. Ze zijn ermee groot gebracht, ze zijn er trots op en ze willen de natuur behouden.

Autoverkeer wordt zoveel mogelijk beperkt, al kan je het gebied nog wel gewoon per auto bereiken.

Je kan een Bohinj Guest kaart kopen waarmee je gratis met de bus kan reizen in de vallei en 50 procent korting krijgt op een busrit naar Ljubljana of een treinreis naar de hoofdstad of Nova Gorica. Met de kaart krijg je ook korting op de huur van elektrische fietsen (50 procent), gewone fietsen (20 procent) en op tickets voor toeristische boten (50 procent).

Een Bohinj Guest kaart met vrij parkeren van 1 auto kost voor een hele familie 20 euro. De kaart kan je kopen bij de Toerisme Informatie Centra in Bohinjska Bistrica en Stara Fuzina, Camping Danica in Bohinjska Bistrica en de grotere hotels.

  • Het grootste festival in de vallei gaat over wilde Alpenbloemen. De bergen rond Bohinj staan bekend om hun rijkdom aan wilde bloemen.Bezoekers kunnen met gidsen wandelingen maken om de bloemen te bekijken en over ze te leren en er zijn workshops over bloemen en wilde planten die je zelfs kan eten.
  • Ski resort Vogel, dat ten zuiden van het meer van Bohinj op een berg ligt, gebruikt alleen natuurlijke sneeuw.
  • De beste ecologische accomodatie in Slovenië ligt in Bohinj: Bohinj Park ECO Hotel. Het hotel heeft vele internationale prijzen gewonnen en is het enige eco hotel in Zuidoost-Europa met een Green Globe certificaat. Het hotel is zelfs een goede keuze voor de hele familie door zijn waterpark.
actieve vakanties in de bergen met uitzicht over Bohinj meer in Julische Alpen; bron Mijn Slovenië

BOHINJ BUITEN HET HOOGSEIZOEN

Voor een echte Bohinj-ervaring is het aan te bevelen de vallei buiten het hoogseizoen te bezoeken.

Je kan in de lente het festival van wilde bloemen bezoeken en in de herfst het wandelfestival.

Ga je wandelen of sporten, dan vind je in het voor- en najaar aangenamere temperaturen voor je activiteiten.

Je kan vliegvissen in het meer en de rivier zonder dat zwemmers de vis wegjagen

Je kan de kalmte van de vallei ervaren zonder zomerdrukte

DE MOOISTE NATUURSCHATTEN VAN BOHINJ

Geniet van het meer

Het meer van Bohinj is het grootste permanente meer van Slovenië. Het water is zo spectaculair helder dat je tijdens het zwemmen de vissen om je heen ziet zwemmen. Wees gerust, ze bijten niet.

Het meer is elf kilometer in omtrek en het water warmt in de zomer op tot zo’n 22 graden.

Je kan ook met een boot op het meer varen, windsurfen, kayakken of kanoën.

Loop door de Mostnica kloof

Deze wandeling hebben we al uitgebreid beschreven. Lees hier over Mostnica kloof wandeling.

genieten en zwemmen in Bohinj meer, het grootste meer van Slovenië; bron Mijn Slovenië

Bezoek de Savica waterval

De Savica is de meest bezochte waterval van Slovenië. Het hoogsteverschil van de waterval is 78 meter

De waterval speelt een rol in een van de belangrijkste historische gedichten in de Sloveense taal; Krst pri Savici (Doop bij de Savica).

Dichter France Prešeren, wiens standbeeld in het centrum van Ljubljana staat, schreef het gedicht dat gaat over Slovenen die in 8e eeuw werden gedwongen Christen te worden. Aan het einde van het gedicht accepteert de hoofdpersoon het geloof uit liefde bij de waterval.

Actief in de bergen van Bohinj

Savica waterval in Bohinj is een van de mooiste watervallen van Slovenië; bron Mijn Slovenie

De populairste wandelroute is Vallei van de Zeven Meren van Triglav. Houd onze blog artikelen in de gaten want we beschrijven deze wandeling spoedig. Blijf je liever beneden, een van de minst veeleisende wandelroutes is die rondom het meer.

Je kan uit vele wandelroutes kiezen. We raden aan om in een van de toeristen informatiebureaus een kaart te halen van de wandelroutes.

Je kan ook paardrijden rond het meer. En er zijn fietspaden in de vallei, zodat je ongehinderd door autoverkeer de omgeving op de fiets kan verkennen.

Ga met de kabelbaan naar het Vogel skiresort dat op 1500 meter hoogte ligt en geniet van het uitzicht. Je kan hier ook wandelen.

Mark Koghee