/ NIEUWTJES /

Makkelijker op de bonnefooi naar (wijn)boerderij in Brda

Een nieuwe kalender maakt een ongepland bezoek aan de (wijn)boerderijen van wijnregio Goriška Brda nog makkelijker. De regio heeft sinds kort een actuele kalender met de bezoektijden van alle boerderijen waar je, zonder afspraak, lokale producten kunt proeven en kopen.

Bron: brda.si

Brda heeft vruchtbare grond waaruit de lekkerste producten van het land groeien. Het bekendst zijn de wijnen en kersen, maar de regio brengt ook ander fruit, honing, likeuren en olijfolie voort. Elk seizoen heeft zijn eigen lekkernijen en daarom komt er elke twee maanden een nieuwe kalender uit.

Brda is één van de meest magische plekken in Slovenië. De samengepakte rij wijnheuvels op de grens met Italië wordt veelal het Toscane van Slovenië genoemd. Door de afwezigheid van massatoerisme behoudt dit gastronomische paradijs echter zijn unieke authentieke sfeer. Die sfeer proef je het beste op één van de vele kleine boerderijen van Brda.

Bron: brda.si

Je kunt je bezoek aan Brda, inclusief proeverijen, helemaal van tevoren plannen, maar het is ook aan te raden om er op een mooie dag op de bonnefooi heen te trekken en je vervolgens te laten verrassen. En dat laatste natuurlijk niet door een gesloten deur! De kalender toont welke boerderijen wanneer open zijn en wat voor lekkers ze hebben. Ook de openingstijden van alle eetgelegenheden (restaurantjes en toeristenboerderijen met keuken) vind je in de kalender.

De boerderijen in Brda liggen op of tegen de heuvels waar ze een uitzicht bieden over de groene wijnheuvels. Het rustige zonnige weer van het mediterraanse klimaat, dat over de Adriatische Zee aan komt waaien, legt een prettige kalmte over het land. Zittend op het terras van de boerderij proef je niet alleen van de lokale producten, maar ook van de unieke sfeer.

Het bekendste product van Brda is wijn. Wijnboeren uit Brda hebben het wijn maken tot kunst verheven en verschillende wijnen uit het gebied worden tot de beste van de wereld gerekend. Al jarenlang staat er tenminste één wijn uit Brda in de top 100 van het toonaangevende Amerikaanse wijnmagazine Wine & Spirits.

Lees hier meer over de kunst van het wijn maken in Brda

Het leukste aan de wijnmakers van Brda is dat ze graag en gepassioneerd over hun wijnen vertellen. Een praatje is echter geen vanzelfsprekendheid als je in ogenschouw neemt dat wijn maken geen 9 tot 5 baan is, maar een 24/7 bezigheid. Op de uren, die in de kalender zijn aangegeven, zijn de wijnmakers in ieder geval beschikbaar voor gasten.

Voor wijnen is een bezoek aan de regio in elke tijd van het jaar goed. Het leukste is een bezoek in het najaar aan het einde van de oogst, maar dat is voor de wijnmakers wel de drukste tijd van het jaar. Handig dus dat je nu in de kalender kunt zien wie er nog tijd hebben. Andere producten zijn meer tijdsgebonden, zoals de kersen die in het voorjaar geoogst worden. In deze tijd is er ook een groot kersenfestival.

 

De olijfolie uit Brda is ook uniek. De streek is het meest noordelijk gelegen gebied waar olijven groeien. En juist daarom schijnt de olijfolie van Brda extra goed te zijn. Op verschillende plekken kun je de proef op de som nemen.

De actuele kalender, die in het Engels en Sloveens beschikbaar is, vind je op de website van Brda en kun je verkrijgen bij de Toerisme Informatie Centra (TIC) in Dobrovo en Vila Vipolže.

Mark Koghee