Skip to content

Kies je vakantie

ontdek @ mijnslovenie.com

+31 702173002

/ NIEUWTJES /

Makkelijker op de bonnefooi naar (wijn)boerderij in Brda

Een nieuwe kalender maakt een ongepland bezoek aan de (wijn)boerderijen van wijnregio Goriška Brda nog makkelijker. De regio heeft sinds kort een actuele kalender met de bezoektijden van alle boerderijen waar je, zonder afspraak, lokale producten kunt proeven en kopen.

Bron: brda.si

Brda heeft vruchtbare grond waaruit de lekkerste producten van het land groeien. Het bekendst zijn de wijnen en kersen, maar de regio brengt ook ander fruit, honing, likeuren en olijfolie voort. Elk seizoen heeft zijn eigen lekkernijen en daarom komt er elke twee maanden een nieuwe kalender uit.

Brda is één van de meest magische plekken in Slovenië. De samengepakte rij wijnheuvels op de grens met Italië wordt veelal het Toscane van Slovenië genoemd. Door de afwezigheid van massatoerisme behoudt dit gastronomische paradijs echter zijn unieke authentieke sfeer. Die sfeer proef je het beste op één van de vele kleine boerderijen van Brda.

Bron: brda.si

Je kunt je bezoek aan Brda, inclusief proeverijen, helemaal van tevoren plannen, maar het is ook aan te raden om er op een mooie dag op de bonnefooi heen te trekken en je vervolgens te laten verrassen. En dat laatste natuurlijk niet door een gesloten deur! De kalender toont welke boerderijen wanneer open zijn en wat voor lekkers ze hebben. Ook de openingstijden van alle eetgelegenheden (restaurantjes en toeristenboerderijen met keuken) vind je in de kalender.

De boerderijen in Brda liggen op of tegen de heuvels waar ze een uitzicht bieden over de groene wijnheuvels. Het rustige zonnige weer van het mediterraanse klimaat, dat over de Adriatische Zee aan komt waaien, legt een prettige kalmte over het land. Zittend op het terras van de boerderij proef je niet alleen van de lokale producten, maar ook van de unieke sfeer.

Het bekendste product van Brda is wijn. Wijnboeren uit Brda hebben het wijn maken tot kunst verheven en verschillende wijnen uit het gebied worden tot de beste van de wereld gerekend. Al jarenlang staat er tenminste één wijn uit Brda in de top 100 van het toonaangevende Amerikaanse wijnmagazine Wine & Spirits.

Lees hier meer over de kunst van het wijn maken in Brda

Het leukste aan de wijnmakers van Brda is dat ze graag en gepassioneerd over hun wijnen vertellen. Een praatje is echter geen vanzelfsprekendheid als je in ogenschouw neemt dat wijn maken geen 9 tot 5 baan is, maar een 24/7 bezigheid. Op de uren, die in de kalender zijn aangegeven, zijn de wijnmakers in ieder geval beschikbaar voor gasten.

Voor wijnen is een bezoek aan de regio in elke tijd van het jaar goed. Het leukste is een bezoek in het najaar aan het einde van de oogst, maar dat is voor de wijnmakers wel de drukste tijd van het jaar. Handig dus dat je nu in de kalender kunt zien wie er nog tijd hebben. Andere producten zijn meer tijdsgebonden, zoals de kersen die in het voorjaar geoogst worden. In deze tijd is er ook een groot kersenfestival.

Wijn is niet de enige drank uit Brda. Slovenen zijn enthousiaste schnapps- en likeurmakers en de Brdanesen zijn daar geen uitzondering op. Ook in ons vaste aanbod van activiteiten vind je een brandy- en likeurproeverij in Brda. Deze uitgebreide proeverij is wel op afspraak.

De olijfolie uit Brda is ook uniek. De streek is het meest noordelijk gelegen gebied waar olijven groeien. En juist daarom schijnt de olijfolie van Brda extra goed te zijn. Op verschillende plekken kun je de proef op de som nemen.

De actuele kalender, die in het Engels en Sloveens beschikbaar is, vind je op de website van Brda en kun je verkrijgen bij de Toerisme Informatie Centra (TIC) in Dobrovo en Vila Vipolže.

Mark Koghee
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Your Information will never be shared with any third party.
Ask us anything that is on your mind regarding holiday in Slovenia. We will answer your question in 1 working day.
We offer free of charge advice to our subscribers. By sending us a question, you confirm that you agree with receiving our occasional tips and stories about Slovenia. No spamming, we promise.
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
I would like to receive press news from Slovenia.
Thank you!
IK WIL BERICHT ONTVANGEN
Dank je wel!
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
SOCA VALLEI WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BINNENKORT ...
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hiervoor akkoord.
I would like to be notified when I can register for Boek Mijn Slovenië
Thank you!
Dank je wel!
WE BESPAREN JE TIJD EN ZORGEN
// SPECIALE SELECTIE
Kwalitatieve en gecontroleerde aanbiedingen
//FLEXIBELE BOEKINGSOPTIES
50 % nu betalen en 50 % later
// GOED GEREGELD
Online veiligheid, garantiefonds, verschillende verzekeringen...
Op jou afgestemd reisplan met een boeking ter waarde van 100 euro
// GRATIS REISPLAN
Vandaag zijn we bezig met onderhoud van ons reserveringssysteem. Onze excuses voor het ongemak! Morgen kunt u weer gebruik maken van het boekingssysteem.
ONDERHOUD
OP MAAT
En wij gaan voor jou een accommodatie uitzoeken of rondreis creëren.
ZONDER EXTRA KOSTEN
KAARTEN
Wandelkaarten, Toeristische kaarten, Wegenkaarten
Liever geen telefoonnummer geven? Wij gaan dan per email formulier verzenden.
Dank je wel!
Dank je wel!