Bovec ideaal voor de late wintersport

Slovenië is populair als zomerbestemming maar raakt ook steeds meer in trek voor de wintersport. Boven Bovec in de Soča Vallei kun je in Kanin tot in het late voorjaar skiën.

Nota bene: Het Kanin skiresort is het seizoen 2023-2024 gesloten.

Bekend om zijn verfrissende heldere smaragdgroene rivier tussen de hoge bergen, is de Soča Vallei het toneel voor een actieve zomervakantie. Bovec (en omgeving) is het buitensportparadijs van Slovenië. Echter, wanneer in de winter het water ijskoud en wild uit de bergen naar beneden komt gestroomd, komen de zomeractiviteiten tot stilstand.

Hoogste skicentrum

In de winter ligt de buitensport-hoofdstad van Slovenië aan de voet van het hoogste skicentrum van het land: het grensoverschrijdende Kanin-Sella Nevea skicentrum. Dit is dé bestemming als je in het voorjaar nog op wintersport wilt. Hier blijft de sneeuw het langst liggen: tot het begin van mei kun je hier skiën.

kanin

Bron: Kanin.si

Paradijs voor toerskiën

Vanaf Bovec brengt een gondel je via een kabelbaan van 460 meter naar 2.200 meter hoogte. Vanaf hier kun je met andere liften naar de pistes. Er is zes kilometer aan blauwe piste, tweeëntwintig kilometer rood en twee kilometer zwart. Je kunt richting Bovec skiën en de andere kant op naar Sella Nevea in Italië. Het gebied is ook prachtig voor toerskiën. Je kunt dit alleen met een gids doen, want zonder is niet toegestaan.

Veel andere winteractiviteiten

Het skiresort biedt meer activiteiten dan alleen skiën. Je kunt gaan sleeën, wandelen met sneeuwschoenen, paragliden of ijsklimmen. In het skicentrum kun je ook langlaufen.

Kanin, kabelbaan

Bron: Slotrips

Adriatische zee nabij

Skiën in het voorjaar geeft je unieke mogelijkheden. Als je ‘s ochtends skiet in Kanin, kun je de middag doorbrengen in de zon aan de Adriatische kust. Ook kan het in april in het dal al lekker lenteweer zijn. Ideaal om te wandelen en een fietstochtje te maken.

Authentieke pistes

Wel echt voor hartje winter is het skiën op het plateau van Sentviska Gora dat tussen de Soča Vallei en de bergen van Cerkno ligt. Nabij het plaatsje Ponikve is de Suša skihelling met skilift en schansen. Nabij ligt ook een langlaufparcours. Door de lagere ligging is skiën hier alleen mogelijk als het echt winter is.

Cultuur snuiven

Het hele jaar door kun je in de Soča Vallei monumenten van de Eerste Wereldoorlog bezoeken. Die monumenten zijn verbonden door de wandelroute Pad van de Vrede. Het indrukwekkende museum over de Eerste Wereldoorlog in het stadje Kobarid is ook in de winter open.

 

soca rivier, bovec

Bron: David Stulc

Mark Koghee