/ Fietstochten /

Goriška Brda per fiets ontdekt

//Lengte: 70 kilometer

//Hoogtemeters: 1700 meter

//Route: Hum- Gonjace-Sabotin-Villa Vasi (Italië)-Piuma-Lenzuolo Bianco-Dolnje Cerovo-Cormòns-Dobrovo (Slovenië)-Medana-Dobrovo-Visnjevik-Vrhovlje pri Kojskem-Hum

Rijdend over de slingerwegen van Goriška Brda wuift Jure Boltar zijn arm in de rondte. ,,Kijk we hebben hier alles, maar dan in het klein.'' We fietsen door het op Toscane lijkende Goriška Brda, in de verte zien we de besneeuwde toppen van de Juliaanse Alpen en we rijden nu richting berg Sabotin waar we vanaf de top de Adriatische Zee zien en de Italiaanse Po vlakte.

Bron Mark Koghee
Bron Mark Koghee

Goriška Brda is een tachtig vierkante meter klein hemels stukje Slovenië waar de heuvels bezaaid zijn met wijngaarden. Waar ligt Brda precies? Jure: ,,In Slovenië zeggen we dat ons land de vorm van een kip heeft en Goriška Brda is het achterste van die kip dat deels in Italië steekt.''
Jure leidt me vandaag rondt in Brda en omgeving. In 2015 is hij met een vriend een onderneming gestart voor fietsvakanties, Terra Cycling. Bij hun bedrijfje gaat het niet alleen om fietsen maar ook om cultuur snuiven en vooral ook genieten van alles wat het land te bieden heeft. En in Brda is dat heerlijk wijn en eten.

Vanaf startplaats Hum rijden we omhoog de berg Sabotin op. Sabotin ligt aan de rand van Brda, de ene kant van de berg is Sloveens, de andere kant Italiaans. Dat was al zo in de Eerste Wereldoorlog toen de Sloveense kant bij Oostenrijk-Hongarije hoorde.

In de Zesde Slag om de Soča in augustus 1916 veroverden de Italianen Sabotin in 38 minuten. Bijna net zo snel als wij vanochtend nodig hebben om de berg op te fietsen. Op de top is er een prachtig uitzicht en een klein openlucht museum met een loopgraaf.

R0026169
R0026178

We dalen af aan de Italiaanse kant, rijden weer een stukje Slovenië in en dan weer Italië in. De grensen hier zijn allesbehalve recht. De wegen in Italië zijn een stuk vlakker. We rijden nu om Goriška Brda heen naar het Italiaanse Cormòns. Waar we, we zijn nog altijd in Italië, een capuccino nemen. Daarna rijden we weer gauw Slovenië in. En de weg loopt gelijk weer recht omhoog.

R0026186
R0026200

Berg op-berg af rijden we naar Medana waar we het fietsen onderbreken met wijnproeven en een lunch bij de wijnboerderij Movia, een van de beste wijnhuizen van het land. Met gevulde magen vervolgen we rustig onze weg naar Visnjevik, een van de weinige plaatsen in Slovenië zonder kerk. Daarna is het nog een stukje bergop rijden om uiteindelijk met een lange afdaling naar start- en finishplaats Hum te zweven.

Fietsen in Brda is mooi, maar soms niet makkelijk. Er zijn veel hellingen die weliswaar kort zijn maar ook steil. Niettemin, er zijn veel rustige wegen en de uitzichten zijn prachtig. Laat je daarom niet ontmoedigen. Bij het toerisme informatiecentrum in Dobrovo is het mogelijk om (elektrische) fietsen te huren en de omgeving te ontdekken. Wil je je fietstocht net als wij met wijnproeven combineren, laat het dan wel bij proeven en drink niet teveel.

R0026235
R0026208
R0026201
Mark Koghee