/ Origineel Sloveens /

Brommers uit Koper

Slovenië is maar een klein land waar, ondanks de stijgende populariteit, nog steeds weinig mensen iets vanaf weten. Toch kent bijna iedereen wel iets dat uit Slovenië komt, zonder te weten dat het Sloveens is. Wij gaan op zoek naar bekende dingen uit Slovenië. Deze keer de Tomos brommers.

Een Tomos brommertje, Nederlandser kan niet. Toch? Nou, het Tomos brommertje is niet Nederlands. Tomos is, inderdaad, helemaal Sloveens. De Tovarna MOtornih koles Sežana (Fabriek voor motorfietsen Sežana) werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht in Sežana en is nu gevestigd in Koper.

foto, tomos

Ook Puch heeft Sloveense roots

Tomos werd door de Joegoslavische regering in 1954 opgericht om brommers te maken in licentie van het Oostenrijkse Puch, dat overigens ook een Sloveense achtergrond heeft (oprichter Janez Puch was een Sloveense uitvinder uit de buurt van Ptuj). Al kort na de oprichting van Tomos kwam er een nieuwe grotere fabriek in Koper. Tomos mocht de brommers alleen in Joegoslavië verkopen, maar nadat de licentie na vijf jaar afliep, kon er ook worden geëxporteerd. Onder meer naar Nederland.

In 1960 begon het bedrijf Vedezo uit Epe Tomos te importeren. Nederland werd het grootste exportland voor het Sloveense bedrijf. De brommertjes waren al snel populair, zo populair zelfs dat importeur Vedezo zelf ook Tomos brommers ging produceren. In 1966 werd de Tomos fabriek in Epe geopend. Tot 2009 werden hier brommers gebouwd.

tomos, wikipedia, mijn slovenië

Bron: Wikipedia

Nozems op een Tomos

De hoogtijdagen van Tomos waren de jaren zestig en zeventig toen ruim eenderde van de Nederlandse gezinnen een brommer had. Het was de tijd van de nozems; jongeren met spijkerbroek, lederen jack en vetkuif. Nozems reden Tomos of Puch. De brommers zijn vandaag de dag iets minder populair maar nieuwe Tomos'en rollen nog elke dag uit de fabriek in Koper richting Nederland.

De laatste tien jaar is de populariteit van Tomos weer toegenomen. Niet van de nieuwe brommers, maar van de oude. Tal van mensen, vooral mannen, willen weer het brommertje dat ze als jongere hebben gereden. De nozems van toen keren op oude leeftijd weer terug naar vroeger tijden. Er zijn tal van clubs voor liefhebbers van oude brommers. Zo zijn er ook verschillende Tomos clubs in Nederland.

Nog helemaal Sloveens

Tomos brommers worden nog altijd in Koper gemaakt. De fabriek heeft zo'n honderd werknemers. Delen van de productie van de brommers zijn inmiddels wel uitbesteed naar China en India. De brommerproducent vindt nog altijd in Nederland zijn grootste markt. Daarnaast wordt er ook geëxporteerd naar België, Kroatië, Macedonië en Servië. Tomos is nog steeds helemaal in Sloveense handen. Het bedrijf is eigendom van de handelsmaatschappij MPO Kabel uit het Sloveense Celje.

webpage, puck & tomos, club

Bron: PTCN

 

Mark Koghee

Mark Koghee

Mark Koghee is een Nederlandse journalist die in Ljubljana woont en werkt. Als hij niet schrijft of fotografeert dan vind je hem wel ergens op de racefiets zwevend door het Sloveense landschap of op een terras in Ljubljana.
Mark kan je ook volgen op www.ljubljanees.com
Mark Koghee
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Your Information will never be shared with any third party.
Ask us anything that is on your mind regarding holiday in Slovenia. We will answer your question in 1 working day.
We offer free of charge advice to our subscribers. By sending us a question, you confirm that you agree with receiving our occasional tips and stories about Slovenia. No spamming, we promise.
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Jouw informatie wordt in geen geval gedeeld met derden.
Vraag ons alles wat je wil weten over een vakantie in Slovenie.
We bieden kosteloos advies. Als u een vraag stelt stemt u in om af en toe een tip of verhaal over slovenie te ontvangen. Geen spam, dat beloven we.
We beantwoorden je vraag binnen 2 werkdagen.
Dank je wel!
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
I would like to receive press news from Slovenia.
Thank you!
IK WIL BERICHT ONTVANGEN
Dank je wel!
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
SOCA VALLEI WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BINNENKORT ...
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hiervoor akkoord.
I would like to be notified when I can register for Boek Mijn Slovenië
Thank you!
Dank je wel!
WE BESPAREN JE TIJD EN ZORGEN
// SPECIALE SELECTIE
Kwalitatieve en gecontroleerde aanbiedingen
//FLEXIBELE BOEKINGSOPTIES
50 % nu betalen en 50 % later
// GOED GEREGELD
Online veiligheid, garantiefonds, verschillende verzekeringen...
Op jou afgestemd reisplan met een boeking ter waarde van 100 euro
// GRATIS REISPLAN
Vandaag zijn we bezig met onderhoud van ons reserveringssysteem. Onze excuses voor het ongemak! Morgen kunt u weer gebruik maken van het boekingssysteem.
ONDERHOUD
OP MAAT
En wij gaan voor jou een accommodatie uitzoeken of rondreis creëren.
ZONDER EXTRA KOSTEN
KAARTEN
Wandelkaarten, Toeristische kaarten, Wegenkaarten
Liever geen telefoonnummer geven? Wij gaan dan per email formulier verzenden.
Dank je wel!