/ WANDELTOCHTEN /

Naar een waterval midden in het bos.

// Soort wandeling: Gemakkelijk
// Duur: 1 uur 50 en minuten
// Lengte: 6,6 kilometer
// Hoogteverschil: 200 meter

Een mooie boswandeling naar de bron van de Bistrica.

Dit is een leuke boswandeling naar een niet zo hoge maar wel brede waterval midden in het bos. De rivier de Bistrica ontspringt uit een rots bedding vlak boven de waterval, bijzonder om te zien en alleen bereikbaar bij redelijk laag water. Dit is een heel idyllisch plekje en vrij onbekend.

Zonder routebeschrijving vind je het niet, met als resultaat dat je vrijwel zeker alleen bij de omgeving van de waterval bent. Wij zijn tijdens de zeven keer dat wij er geweest zijn nog nooit iemand tegen gekomen.

Het verhaal

Het tweede jaar dat wij naar Slovenië gingen besloten we ook een paar dagen bij het meer van Bohinj te overnachten.

wandelen, waterval bistrica, mooi, bron H.Vroon, MijnSlovenie
bron H. Vroon

We hadden nog weinig kennis van interessante wandelingen zodat een folder bij het hotel met onder andere een foto van een mooie waterval zonder enige routebeschrijving onze interesse opwekte. Op de lokale wandelkaart stond Izvir Bistrice ook vermeld, maar zonder duidelijk pad.

We gingen op onderzoek uit in Bohinjska Bistrica en na ruim een uur zoeken vonden we vlak bij de start iemand die ons de juiste richting wees naar het begin van een pad. Het heeft jaren geduurd voordat we in één keer naar de parkeerplaats reden.

Met de kaart en een hoop richtingsgevoel namen we wonder boven wonder telkens de juiste beslissing bij de paar splitsingen van boswegen. Halverwege de wandeling hing daar ineens een oud bordje naar Izvir Bistrice aan een boom…

Het regende die dagen veel zodat we redelijk aan het einde bij een tijdelijke waterval uitkwamen waarvan we de stroom moesten oversteken om verder te komen. Alleen door de foto in de folder wist ik dat we er nog niet waren. Dit is de enige keer dat we met wandelschoenen en al door een riviertje van 50 cm diep hebben gewaad. We waren toch al drijfnat. Het duurde dagen voordat de schoenen weer echt droog waren, maar we hadden wel een bijzonder plek gevonden!

wandelen, bistrica waterval, bron H.Vroon, MijnSlovenie
bron H. Vroon

Het begin van de wandeling in Bohinjska Bistrica

Het pad begint aan het einde van de weg met de naam Majhnova ulica in Bohinjska Bistrica. Als je vanuit Bled komt, rij dan eerst door Bohinjska Bistrica richting Boh. jezero en Slap Savica totdat je het stadje uitrijdt over een stenen brug over de Bistrica. Direct na de brug ga je linksaf, die weg heet Zoisova ulica.

Kom je vanaf het meer van Bohinj, rij dan naar Bohinjska Bistrica. Vlak voordat je de bebouwde kom inrijdt zie je links een camping. Vlak voordat je de stenen brug over de Bistrica bereikt sla je rechts af, die weg heet Zoisova ulica. Rij dit smalle weggetje uit en ga aan het einde naar links, steek een brug over de Bistrica over. Ga na de brug en direct na een pizzeria aan de linkerkant naar rechts. Je komt nu op de Majhnova ulica. Rij deze weg uit totdat je kort voor het einde van de weg aan de rechterkant een paar grote appartement huizen ziet. Daar is voldoende parkeerplaats. Loop terug naar de weg en loop verder op die weg die eindigt bij een breed hek. Aan rood-witte stippen zie je dat daar ook een wandeling begint (de bewegwijzering naar de top Crna prst). Sluit het hek weer achter je, anders ontsnappen de koeien.

wandelen, panorama, bistrica waterval, bron H.Vroon, MijnSlovenie
bron H. Vroon

Langs onverharde bosweggetjes

Vanaf het hek loopt een pad door weilanden omhoog naar de rand van het bos. Je komt uit bij een breed onverhard pad waar je naar rechts gaat. Tot vrijwel het einde loop je op dergelijke onverharde brede boswegen. Het eerste stuk heb je vaak vrij uitzicht op de Lage Bohinj Vallei met de bergen van Triglav National Park op de achtergrond, goed voor schilderachtige plaatjes. Nadat je echt in het bos bent uitgekomen loopt het brede pad op en neer en zijn er drie Y-splitsingen waar je op moet letten.

Bij de eerste splitsing staat een bord, daar houd je rechts aan. Bij de tweede splitsing zie je een geel-witte stip op een boom, daar houd je links aan. Bij de derde splitsing hangt het oude bord bij een grote open plek, daar houd je rechts aan.

De bosweg loopt vrijwel tot het einde, waar je een (als het dus niet hard regent) droge rivierbedding oversteekt. Pas hier ben je vlak bij de rivier de Bistrica.

wandelen, bistrica, bron H.Vroon, MijnSlovenie
bron H. Vroon

Helemaal alleen bij de waterval

Aan de overkant loopt een voetpad verder voor het laatste stukje. Je ziet eerst een houten brug bij een dam, die steek je niet over. Bij de tweede brug steek je wel de Bistrica over, als je zou doorlopen kom je na 30 meter uit bij de poel, maar verder van de waterval af. De tekst op het bord bij de brug houdt in dat je op eigen risico verder gaat, maar dat doe je altijd.

Na de brug is het nog een paar minuten lopen op en neer langs een duidelijk bospad waarna je aan de overkant van de waterval uitkomt. Je kunt langs de rechter oever van de poel omhoog naar de bovenkant van de waterval, en als er weinig water is kun je naar de rivierbedding erachter klauteren waar je het water tussen de rotsblokken het begin van en rivier kunt zien vormen.

wandelen, bistrica waterval, bron H. Vroon, MijnSlovenie
bron H. Vroon
Han Vroon