/ ACTIEVE VAKANTIES /

DE HOOFDSTAD VAN BUITENSPORT.

Tussen de reuzen van de Julische Alpen ligt langs de smaragdgroene rivier Soča het stadje Bovec. Het plaatsje is de hoofdstad van de buitensport in Slovenië.

Met bergen waarvan de rotspartijen zomers in de blauwe lucht steken, een smaragdgroene rivier, groene alpenweiden en veelkleurige watervallen biedt Bovec schilderachtige scenes die het bekijken meer dan waard zijn.

Ga ergens staan, zitten of liggen en geniet ervan. Kijk naar de vergezichten en imponerende bergen, ruik de alpenbloemen, hoor het stromende water. En wil je de ultieme natuurbeleving, ga er dan echt op uit en doe iets sportiefs.

Vrsicpas fietsen naar Bovec in Nationaal Park Triglav; bron Mijn Slovenië

In Bovec vind je het meest uitgebreide aanbod van activiteiten in Slovenië en zelfs in heel Europa zal je niet snel een plek vinden waar je op één locatie zoveel kan doen. Bovec heeft slechts 1600 inwoners maar wel 20 bedrijven die buitensportactiveiten aanbieden.

Het palet aan activiteiten is enorm breed, van golf tot paragliden, van rotsklimmen tot paardrijden.

DE BESTE OUTDOOR ACTIVITEITEN IN EN ROND BOVEC

Uit het enorme aanbod pikken we een aantal topactiviteiten die je als sportieve natuurliefhebber echt eens moet doen als je in Bovec bent.

WANDELEN

Bovec is een waar wandelparadijs. Loop langs het water, over de weiden of de bergen op. Er zijn routes voor onervaren wandelaars en uiteraard voor de echte experts; de berggeiten onder het wandelvolk.

Soča wandelroute

// lengte: 7,6 kilometer
// hoogteverschil: 220 meter

De wandelroute langs de Soča is een van de makkelijkste routes en is geschikt voor het hele gezin. Vanuit het centrum van Bovec loop je langs het vliegveldje naar de Soča toe om vervolgens het water over te steken en dan langs het water verder te gaan.

Mangart berg

// lengte: 4,8 kilometer
// hoogteverschil: 630 meter

Soca pad wandeltocht bij Bovec in Julische Alpen; bron D. Stulc / www.bovec.si

Een stuk zwaarder is het om een berg te beklimmen. Maar de ervaring, voldoening en uiteraard de uitzichten zijn onvergetelijk.

Andere populaire wandeltochten vlakbij Bovec:

FIETSEN

De enthousiaste fietser kan zijn hart ophalen in Bovec. De twee bekendste Sloveense ‘cols’ liggen in fietsbereik.

Mangart pas

De pas Mangart is de hoogste (doodlopende) weg (2072 meter) in Slovenië.

De klim is veertien kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 7,7 procent en een maximum van 22 procent. Maar om de klim te bereiken moet je eerst de Predelpas op en dat maakt de totale klim 20 kilometer lang.

Vrsic pas

Vrsic is met 1611 meter de hoogste doorgaande bergpas in Slovenië en de ‘Alpe d’Huez’ van het land. De pas is in de Eerste Wereldoorlog aangelegd door Russische krijgsgevangenen.

mountainbiken vlakbij Bovec in Soca vallei in Slovenië; bron P. Immich / www.bovec.si
P. Immich, www.bovec.si

Vanuit Bovec is de klim bijna 12 kilometer lang en maarliefst 8,4 procent gemiddeld.

Rond Bovec kan je ook enkele makkelijke fietsroutes vinden, maar hoe verder je van Bovec af gaat hoe zwaarder het wordt, dus informeer jezelf goed als je er met de fiets op uit gaat.

Voor mountainbikers zijn er ook veel routes, recht de ongerepte natuur in.

WATER

De wilde rivier Soča is het toneel van vele activiteiten. Kayakken, raften en canyoning zijn het populairst. Maar je kan ook gaan hydrospeeden, ook wel riverboarding genoemd, waarbij je op een plank stroomafwaarts snelt.

LUCHT

Verken de omgeving eens vanuit de lucht. Bovec is een populaire plek voor paragliden. Er zijn ook indrukwekkende ziplines.

Nabij Bovec vind je de langste zipline van Europa. De rit via staalkabels is 4,5 kilometer lang. Hangend aan de zipline bereik je snelheden tot 60 kilometer per uur.

WAT NOG MEER

Het palet aan activiteiten is zo groot, dat het onmogelijk is alles te vermelden. Ook in de winter is er genoeg te doen. Wij kunnen het sneeuwschoen-wandelen en sleeënaanbevelen als leuke en bereikbare activiteiten. Het Kanin ski-resortboven Bovec is (tijdelijk) gesloten.

zipline en andere buitensporten bij Bovec in Julische Alpen; bron Mijn Slovenië

EEN NEDERLANDSE BLIK OP BOVEC

Pas op als je Bovec bezoekt, je zou er zomaar kunnen blijven. Het overkwam de Nederlandse Emma Faber en haar man die in 2008 voor het eerst in Bovec kwamen. Ze wonen er nu sinds 2010.

Emma Faber, die door heel Slovenië als intermediair en mice/toeristische gids werkt, heeft heel veel activiteiten zelf geprobeerd.

Enkele van haar tips:

Caving

“Ik ben eigenlijk helemaal niet zo’n held in het kruip-door, sluip-door maar dit was een unieke ervaring en zeker aan te bevelen. Ik houd erg van de buitenlucht maar, Slovenië heeft 7000 grotten dus ik vond dat ik dit ook eens moest proberen.”

Paragliden

“Echt geweldig. Je vliegt echt, het uitzicht, de stilte. Ik heb zelf hoogtevrees, maar laat je daardoor niet weerhouden. Het begin was eng maar toen ik eenmaal los van de grond was, had ik geen last van vrees en was het puur genieten.”

NIET TE MISSEN

Ga niet weg uit Bovec voor je alle drie de elementen hebt ervaren; de rivier, de bergen en de lucht.

“Je moet op de Soča hebben gevaren. Ga je voor het eerst kayakken op het wilde water kies dan voor de ‘sit on top’. Een sit-on-top is het stabieler en open, hierdoor makkelijker. In de lucht kan je ook voor de zipline kiezen.”

kayakken in Soca rivier
Nea Culpa / www.bovec.si

EEN LAATSTE TIP VAN EMMA

“Wat ik wel adviseer is om eerst goed te shoppen bij de providers die outdoor activiteiten aanbieden. Je moet echt een klik hebben. Dus neem daar eerst even de tijd voor.”

ANDERE HOOGTEPUNTEN VAN BOVEC

Fort Kluže

Boven de Koritnica kloof ligt een fort dat gebruikt is in de oorlogen tegen de Ottomanen, de legers van Napoleon en de Eerste Wereldoorlog. Fort Kluže is nu een van de meest bezochte culturele monumenten in de Soča vallei. In het fort vinden festivals plaats en zijn er tentoonstellingen.

De smaak van Bovec

Hoe klein dan ook, Bovec heeft een eigen keuken. Om je bezoek aan Bovec echt een feest van alle zintuigen te maken,laat het dan niet na om ook de vallei te proeven. Bovec kaas, compe en skuta (aardappelen met schapenkaas) en buški krafi (dessert met peren).

Mark Koghee