ontdek (at) mijnslovenie.com // +31702173002

/ Sloveense Beleven /

Carnaval met Slavische traditie

Ook in Slovenië wordt carnaval gevierd. In het feest komen vooral veel Slavische tradities terug en het feest verschilt per regio. Er wordt gezegd dat Slovenië één van de rijkste landen is, wat carnavalsmaskers betreft. Die maskers zijn niet vrolijk, maar afschrikwekkend. Oorspronkelijk werd met carnaval de winter weggejaagd. Maar laat er geen twijfel over bestaan; ook in Slovenië is carnaval tegenwoordig gewoon een dol feest.

In 2019 is carnaval van 3 tot en met 5 maart.

Tijdens carnaval zijn er optochten in alle steden en grotere dorpen. Daarnaast zijn ook hier in cafés en zalen tussen 3 en 5 maart tal van feesten en activiteiten waar het regel is verkleed te gaan. De carnavalsparades verschillen iets van de Nederlandse en Belgische, maar gaan ook hier gepaard met muziek en drank.

Kurentovanje in Ptuj

Ptuj is de carnaval hoofdstad van Slovenië. Hier heet het carnaval 'Kurentovanje' en jaarlijks bezoeken zo’n 100.000 mensen het feest. Carnaval draait hier om de indrukwekkend uitgedoste kurents. De kurents lopen in kostuums met maskers die beren, kippen, duivels, oude mensen en feeën voorstellen. Er zit vele uren werk in het maken van een kostuum. De kurent die al zeker sinds 1880 bestaat is een duivel die de winter verjaagt. Kurentovanje is van 23 februari tot en met 5 maart. Centraal staan de parades op zaterdag en zondag. Daaromheen  zijn er veel feesten en activiteiten in de hele stad. Lonely Planet heeft het Kurentovanje in Ptuj bij de tien beste carnavalsfeesten ter wereld geplaatst.

Cerknica

Het kleine stadje Cerknica wordt in carnavalstijd overgenomen door Butalci, mensen uit het fictieve Butali en heksen die komen overvliegen van de berg Slivnica. In de carnavalsoptocht op zondag lopen onder meer kikkers, beren, muizen en uiteraard heksen mee. De twee belangrijkste figuren zijn de reuzin Uršula en het monster van het meer Jezerko. De festiviteiten beginnen al op dikke donderdag (28 februari).

Laufarija in Cerkno

In Cerkno heet het carnaval Laufarija. De parade draait om de carnavalsgroep Laufarji, die bestaat uit 25 figuren met houten maskers. Elk figuur heeft een eigen karakter en verhaal, die karakteristieken uit de bevolking representeren. Laufarija komt van het Duitse woord laufen (lopen) en is een eeuwenoude traditie. De belangrijkste dag is ook hier de zondag. Dan wordt op het hoofdplein in Cerkno hoofdfiguur Pust ter dood veroordeeld met een houthakkershamer.

Het vrijgezellenfeest van Drežnica

In het dorpje Drežnica bij Kobarid zijn ongetrouwde mannen de hoofdfiguren. Houten maskers stellen de 'lelijke man' en de 'mooie man' voor. De mooie mannen gaan elk huis langs om daar te dansen en muziek te maken. De lelijken jagen kinderen achterna en de lelijken en mooien samen lokken mensen uit huis om in processie door het dorp te gaan. De belangrijkste dag is de zaterdag.

Drakencarnaval Ljubljana

kurenti, carnaval, slovenie, bron MijnSlovenie

Het drakencarnaval van Ljubljana brengt alle verschillende carnavalsuitingen uit het hele land bijeen. De mascotte hier is een immense draak. Ook allerlei moderne carnavalfiguren zie je terug in de parade in Ljubljana. De parade is op zaterdag en gaat door het hele centrum. Op de verschillende pleinen in de stad is het feest.

Mark Koghee

Mark Koghee

Mark Koghee is een Nederlandse journalist die in Ljubljana woont en werkt. Als hij niet schrijft of fotografeert dan vind je hem wel ergens op de racefiets zwevend door het Sloveense landschap of op een terras in Ljubljana.
Mark kan je ook volgen op www.ljubljanees.com
Mark Koghee
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Your Information will never be shared with any third party.
Ask us anything that is on your mind regarding holiday in Slovenia. We will answer your question in 1 working day.
We offer free of charge advice to our subscribers. By sending us a question, you confirm that you agree with receiving our occasional tips and stories about Slovenia. No spamming, we promise.
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Jouw informatie wordt in geen geval gedeeld met derden.
Vraag ons alles wat je wil weten over een vakantie in Slovenie.
We bieden kosteloos advies. Als u een vraag stelt stemt u in om af en toe een tip of verhaal over slovenie te ontvangen. Geen spam, dat beloven we.
We beantwoorden je vraag binnen 2 werkdagen.
Dank je wel!
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
I would like to receive press news from Slovenia.
Thank you!
IK WIL BERICHT ONTVANGEN
Dank je wel!
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
SOCA VALLEI WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BINNENKORT ...
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hiervoor akkoord.
I would like to be notified when I can register for Boek Mijn Slovenië
Thank you!
Dank je wel!
WE BESPAREN JE TIJD EN ZORGEN
// SPECIALE SELECTIE
Kwalitatieve en gecontroleerde aanbiedingen
//FLEXIBELE BOEKINGSOPTIES
50 % nu betalen en 50 % later
// GOED GEREGELD
Online veiligheid, garantiefonds, verschillende verzekeringen...
Op jou afgestemd reisplan met een boeking ter waarde van 100 euro
// GRATIS REISPLAN
Vandaag zijn we bezig met onderhoud van ons reserveringssysteem. Onze excuses voor het ongemak! Morgen kunt u weer gebruik maken van het boekingssysteem.
ONDERHOUD
OP MAAT
En wij gaan voor jou een accommodatie uitzoeken of rondreis creëren.
ZONDER EXTRA KOSTEN
KAARTEN
Wandelkaarten, Toeristische kaarten, Wegenkaarten
Liever geen telefoonnummer geven? Wij gaan dan per email formulier verzenden.
Dank je wel!
Dank je wel!