Skip to content

Kies je vakantie

ontdek @ mijnslovenie.com

+31 702173002

/ Sloveense Beleven /

Carnaval met Slavische traditie

Ook in Slovenië wordt carnaval gevierd. In het feest komen vooral veel Slavische tradities terug en het feest verschilt per regio. Er wordt gezegd dat Slovenië één van de rijkste landen is, wat carnavalsmaskers betreft. Die maskers zijn niet vrolijk, maar afschrikwekkend. Oorspronkelijk werd met carnaval de winter weggejaagd. Maar laat er geen twijfel over bestaan; ook in Slovenië is carnaval tegenwoordig gewoon een dol feest.

In 2020 is carnaval van 15 tot en met 25 februari.

Tijdens carnaval zijn er optochten in alle steden en grotere dorpen. Daarnaast zijn ook hier in cafés en zalen tussen tal van feesten en activiteiten waar het regel is verkleed te gaan. De carnavalsparades verschillen iets van de Nederlandse en Belgische, maar gaan ook hier gepaard met muziek en drank.

Kurentovanje in Ptuj

Ptuj is de carnaval hoofdstad van Slovenië. Hier heet het carnaval 'Kurentovanje' en jaarlijks bezoeken zo’n 100.000 mensen het feest. Carnaval draait hier om de indrukwekkend uitgedoste kurents. De kurents lopen in kostuums met maskers die beren, kippen, duivels, oude mensen en feeën voorstellen. Er zit vele uren werk in het maken van een kostuum. De kurent die al zeker sinds 1880 bestaat is een duivel die de winter verjaagt. Kurentovanje is van 15februari tot en met 25 februari. Centraal staan de parades op zaterdag en zondag. Daaromheen  zijn er veel feesten en activiteiten in de hele stad. Lonely Planet heeft het Kurentovanje in Ptuj bij de tien beste carnavalsfeesten ter wereld geplaatst.

Cerknica

Het kleine stadje Cerknica wordt in carnavalstijd overgenomen door Butalci, mensen uit het fictieve Butali en heksen die komen overvliegen van de berg Slivnica. In de carnavalsoptocht op zondag lopen onder meer kikkers, beren, muizen en uiteraard heksen mee. De twee belangrijkste figuren zijn de reuzin Uršula en het monster van het meer Jezerko. De festiviteiten beginnen al op dikke donderdag.

Laufarija in Cerkno

In Cerkno heet het carnaval Laufarija. De parade draait om de carnavalsgroep Laufarji, die bestaat uit 25 figuren met houten maskers. Elk figuur heeft een eigen karakter en verhaal, die karakteristieken uit de bevolking representeren. Laufarija komt van het Duitse woord laufen (lopen) en is een eeuwenoude traditie. De belangrijkste dag is ook hier de zondag. Dan wordt op het hoofdplein in Cerkno hoofdfiguur Pust ter dood veroordeeld met een houthakkershamer.

Het vrijgezellenfeest van Drežnica

In het dorpje Drežnica bij Kobarid zijn ongetrouwde mannen de hoofdfiguren. Houten maskers stellen de 'lelijke man' en de 'mooie man' voor. De mooie mannen gaan elk huis langs om daar te dansen en muziek te maken. De lelijken jagen kinderen achterna en de lelijken en mooien samen lokken mensen uit huis om in processie door het dorp te gaan. De belangrijkste dag is de zaterdag.

Drakencarnaval Ljubljana

kurenti, carnaval, slovenie, bron MijnSlovenie

Het drakencarnaval van Ljubljana brengt alle verschillende carnavalsuitingen uit het hele land bijeen. De mascotte hier is een immense draak. Ook allerlei moderne carnavalfiguren zie je terug in de parade in Ljubljana. De parade is op zaterdag en gaat door het hele centrum. Op de verschillende pleinen in de stad is het feest.

Mark Koghee