Skip to content

Kies je vakantie

ontdek @ mijnslovenie.com

+31 702173002

De natuurwonderen van Idrija in beeld

We informeren je niet alleen graag over Slovenië met teksten en foto’s, maar ook met bewegende beelden. Daarom zie je geregeld een video van ons. Ontdek hier het Geopark Idrija in woord en beeld.

Idrija is een nog onbekende bestemming die, als mensen het al kennen, bekend is om de op een na grootste kwikmijn ter wereld. Maar wellicht nog veel specialer dan de tot het Unesco werelderfgoed behorende mijn, is de natuur rond het stadje dat behoort tot het Unesco Geopark Idrija. Je ziet het hier in de video.

Over verborgen schatten gesproken… Gelegen in een dal tussen hoge beboste bergen, met slechts een toegangsweg, is Idrija halverwege tussen Ljubljana en de Soča Vallei een stadje dat goed verstopt is. Datzelfde geldt voor dat waar het stadje zo bekend om is; de op een na grootste kwikmijn ter wereld. Want die ligt natuurlijk onder de grond. Nog onbekender maar even uniek is de natuur van Idrija. En ook dat zie je niet zo snel want de unieke natuurschatten liggen verborgen in de beboste bergen rondom de vallei. In de video een tipje van de sluier.

Unesco Geopark

Idrija en de omliggende natuur behoren tot het Unesco Idrija Geopark. In Unesco geoparken worden gebieden van internationale geologische betekenis beschermd, gepromoot en duurzaam ontwikkeld met de lokale bevolking.

Wat maakt de natuur rond Idrija zo bijzonder? Idrija ligt op het punt waar de alpenwereld en het karstgebied elkaar ontmoeten. Het dal ligt op een actieve breuklijn. De grond kan dus schudden. De laatste flinke beving is wel even geleden, 1511. Het gebied is een geologische natuurschat met een landschap dat gekenmerkt wordt door ravijnen, watervallen, plateaus, zinkgaten, bossen en een heel diep meertje.

De invloed van het Geopark is ook te zien op de video. Door de status als Geopark is de natuur toegankelijk gemaakt met fiets- en wandelroutes. De invloed van de kwikmijn op het gebied is te zien aan onder meer de sluizen en dammen in de waterwegen in het gebied.

Op de video zie je de natuur net buiten het stadje. Om te beginnen met het Wilde Meer (Divje jezero). Dit kleine meertje in het bos is op zijn minst 160 meter diep. Het meertje was het eerste Sloveense natuurmuseum. Het water van het Wilde Meer komt van onder de grond. Het meer is bron van rivier Jezernica, de kortste rivier van Slovenië.

Zwemmen

Je kan ook zwemmen in de natuur rond Idrija. Halverwege de video zie je natuurzwembad Lajšt in het riviertje Idrijska Bela. De prachtige zwemplek bereik je door langs de weg Idrija-Ljubljana de afslag Idrijska Bela te nemen en alsmaar rechtdoor te rijden.

Ook het ravijn Gačnik zie je in de video. Dit 8 kilometer lange ravijn telt maarliefst 14 watervallen. Het ravijn bereik je door vanuit Idrija de weg naar Vojsko te nemen. Bij de kerk in Vojsko ga je vervolgens rechts en dan richting Gorenja Trebuša tot je een bordje Gačnik ziet.

Meer lezen over Idrija en de omliggende natuur, klik dan op de knop hieronder. Maar beter, ga het zelf eens ontdekken.


Meer over Idrija


ONTDEK BESTEMMINGEN


MEER OVER VOORDELEN

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Idrija I fee slo
EU MGRT
Mark Koghee

Latest posts by Mark Koghee (see all)

HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Your Information will never be shared with any third party.
Ask us anything that is on your mind regarding holiday in Slovenia. We will answer your question in 1 working day.
We offer free of charge advice to our subscribers. By sending us a question, you confirm that you agree with receiving our occasional tips and stories about Slovenia. No spamming, we promise.
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
I would like to receive press news from Slovenia.
Thank you!
IK WIL BERICHT ONTVANGEN
Dank je wel!
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
SOCA VALLEI WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BINNENKORT ...
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hiervoor akkoord.
I would like to be notified when I can register for Boek Mijn Slovenië
Thank you!
Dank je wel!
WE BESPAREN JE TIJD EN ZORGEN
// SPECIALE SELECTIE
Kwalitatieve en gecontroleerde aanbiedingen
//FLEXIBELE BOEKINGSOPTIES
50 % nu betalen en 50 % later
// GOED GEREGELD
Online veiligheid, garantiefonds, verschillende verzekeringen...
Op jou afgestemd reisplan met een boeking ter waarde van 100 euro
// GRATIS REISPLAN
Vandaag zijn we bezig met onderhoud van ons reserveringssysteem. Onze excuses voor het ongemak! Morgen kunt u weer gebruik maken van het boekingssysteem.
ONDERHOUD
OP MAAT
En wij gaan voor jou een accommodatie uitzoeken of rondreis creëren.
ZONDER EXTRA KOSTEN
KAARTEN
Wandelkaarten, Toeristische kaarten, Wegenkaarten
Liever geen telefoonnummer geven? Wij gaan dan per email formulier verzenden.
Dank je wel!
Dank je wel!