/ WANDELTOCHTEN /

Mijn Via Dinarica Trail van Sviščakih, via Snežnik naar Loška Dolina

Wakker worden in de vrieskou. Opwarmen met een klim naar de hoogste niet-Alpine bergtop van Slovenië. Afdalen langs sprookjesachtige kastelen. Kennismaken met de tradities rond de lokale lekkernij, de slaapmuis. En tot rust komen in het groene paradijs onder de grote Snežnik. Van Sviščakih via Snežnik naar Loška Dolina, hemeltje, wat een dag!

Na een stevig berghut-ontbijt ga ik in alle vroegte op pad. Het gras knispert onder mijn voeten, een witte vrieslaag bedekt de grond en mijn wollen thermolegging prikt in mijn benen. Het is echt koud. Hoewel de bomen herfstig gekleurd zijn, lijkt het wat temperatuur betreft wel winter. "Wacht maar, dit is nog niets! Kom over twee maanden terug, dan zul je zien wat winter is!" lachte Milan, de huttenwaard van Sviščakih. Ik zou graag terug willen komen, maar nu eerst die berg op, hup!

herfst, Eva Dinarica, Mijn Slovenië

bron Eva Dinarica

Een goed gemarkeerd wandelpad klimt gestaag door de bossen omhoog. Er is helemaal niemand; het is uitgestorven. Boven mij zie ik het rode dak van de berghut dichterbij komen. De lucht is nog een beetje heiig van de vorst, maar het wordt langzaamaan warmer én blauwer.

Op de grote Snežnik! Adembenemend. Een uitzicht waar je U tegen zegt. Ik zie het dal met Planinski dom na Sviščakih waar ik vandaan kom, de beboste hellingen richting de grens met Kroatië waar ik een week geleden liep en zelfs de Adriatische zee laat zich zien. Hoewel ik nog een lange dag voor de boeg heb, neem ik een lange pauze. Wat een pracht!

pauze, Sneznik, Eva Dinarica, Mijn Slovenië

Bron Eva Dinarica

Het is niet moeilijk om Snežnik te beklimmen, van drie verschillende kanten loopt er een goed wandelpad naar de top. Gebruikelijk is om vanuit Sviščakih of Mašun naar boven te lopen en dezelfde weg weer terug. Ook is het mogelijk om in de berghut, Koča Draga Karolina te eten en overnachten, mits deze open is. De Via Dinarica loopt echter door, dus vervolgde ik mijn weg aan de andere kant van de top, via Leskova Dolina naar beneden.

kasteel Sneznik, Eva Dinarica

bron Eva Dinaricaproject

Typisch Sloveens zijn toch wel de kastelen, het land lijkt ermee bezaaid te zijn. Het kasteel aan de voet van Snežnik is één van de best onderhouden exemplaren. Niet alleen is het van de buitenkant een plaatje, maar doordat de inrichting zo goed bewaard is gebleven, geeft het je een écht een idee van hoe het leven daar vroeger was. Normaal ben ik niet zo van de kastelen en al helemaal niet van de rondleidingen, maar dit kasteel is absoluut een bezoekje waard.

Naast het kasteel Snežnik liep ik tegen een andere interessante attractie op; het Dormouse museum. De dormouse, slaapmuis in het Nederlands en polh in het Sloveens, is een beestje dat ik in Kroatië veelvuldig ben tegengekomen. Het is een klein knaagdiertje dat doet denken aan een eekhoorn, maar het koppie van een muis heeft. Ze zijn hondsbrutaal en maken 's nachts ongelooflijk veel kabaal wanneer ze zich tegoed doen aan jouw voedselvoorraad. Niet mijn grootste vriend.

Ars viva, Eva Dinarica, Mijn Slovenië

bron Eva Dinarica

In Slovenië, met name in de lieflijke Loka vallei (Loška Dolina) weet men zich wel raad met deze herrieschopper. In het Dormouse museum wordt de traditie van de zogeheten dormouse hunt, polhanje levendig uitgebeeld. Een paar uur later, wanneer ik vermoeid, maar voldaan in Podcerkev aan kom, vraagt mijn gastheer nog voor ik mijn tas heb afgedaan, of ik mee ga, mee naar de Polhanje. Ik viel met mijn neus in de boter, die avond zou ik de slaapmuis jacht met eigen ogen gaan aanschouwen.

Op de website van Zeleni Kras is veel informatie over deze zogeheten Groene Karst regio te vinden. Zelf heb ik mijn dag etappes (met bijbehorende Points of Interest) en een aantal wandel- en fietsroutes op mijn Outdooractive platform verzameld.

Gebruikte wandelkaarten: Snežnik 1:50000 en MBT Park Notranjska 1:56000, onder andere verkrijgbaar bij Planinski dom na Sviščakih en VVV's in de regio.

In Sviščakih verbleef ik in Planinski dom na Sviščakih, een geweldige berghut die wordt gerund door de vriendelijke Jedranka en haar man Milan. Ze zijn het hele jaar door geopend, behalve op donderdag, want dan doen ze de inkopen in het dorp beneden. Maar wanneer je van te voren mailt of belt, valt er ook voor de donderdag wel iets te regelen. In Podcerkev sliep ik in het gezellige Ars Viva guesthouse, een cultureel centrum en oase van rust in de Loka vallei, Loška Dolina.