ontdek (at) mijnslovenie.com // +31702173002

/ WANDELTOCHTEN /

Mijn Via Dinarica van Loška Dolina via Bloško jezero naar Cerknica

Vanuit het lieflijke Loška Dolina vervolgde ik mijn weg noordwaarts door de bossen waar ik de Velika Krpaneva Trail oppakte; een klassieke, meerdaagse wandelroute door de Notranjsko Karst regio. In de voetsporen van deze Sloveense held, slingerde ik omhoog, totdat de bomen plaats maakten voor de velden. Glooiende weilanden met koeien, hier en daar een boerderij of dorp met kerktoren tekenden het landschap. Het mooie van lange afstanden lopen, vind ik de overgangen. Hoe de omgeving langzaam of juist heel plots verandert. Te voet maak je dit heel bewust mee. Je neemt een land stap voor stap in je op. De geuren, kleuren, landschappen en de overgangen.

Velika Krpaneva pot, Eva Dinarica

Bron: EvaDinarica

Bloke plateau

"Dit moet het Bloke plateau zijn," dacht ik bij mezelf. Een hooggelegen vlakte waar het 's winters onmenselijk koud is. Zo met een heerlijk najaarszonnetje kon ik me nauwelijks voorstellen dat er waarschijnlijk binnen een maand een dik pak sneeuw ligt. "Kinderen worden hier met ski’s aan hun voeten geboren," grapte een boer. "De beste manier om je 's winters te verplaatsen is met ski’s." In Nova Vas bevindt zich dan ook het Bloker skimuseum waar je alles over de tradities en legendes van het Bloke plateau te weten kunt komen.

bloke plateau, Eva Dinarica

Bron: EvaDinarica

Tegen het einde van de middag arriveerde ik bij het mooie Bloško jezero. Een charmant meer dat zowel zomers als 's winters populair is bij veel Slovenen. De rust, de natuur en het eigene van de regio sprak ook mij aan. Ik sliep in een knus houten hutje op de camping naast het meer. Deze luxe vorm van kamperen wordt glamping genoemd, een nieuwe, zeer aangename ervaring. Helaas zag ik ook hoe juist dat authentieke en die rust, verloren dreigt te gaan door een onophoudelijke stroom aan toeristen. Met een dubbel gevoel verliet ik de volgende ochtend het Bloke plateau.

glamping, ptuj, Eva Dinarica

Bron: EvaDinarica

Slivnica

Mijmerend over de voor- en nadelen van toerisme, zette ik koers naar de volgende bijzondere plek, de berg Slivnica. Mijn voettocht in Slovenië leek aan elkaar te hangen van sprookjes en legendes. Slivnica bijvoorbeeld, dankt haar naam aan de heksen die daar zouden wonen. Met slecht weer verspreidt de dikke damp van hun brouwsels zich over de vallei. "Kijk, de heksen zijn weer bezig," wordt er dan gezegd.

Terwijl ik naar boven liep, waren de heksen overduidelijk iets aan het bereiden. Door de striemende regen volgde ik het wandelpad naar de top. De wolken benamen me het uitzicht en de gure wind maakte dat ik zonder pauze terug naar beneden liep. Of nou ja liep, glibberend over een steil pad door de bossen glééd ik naar beneden. Doorweekt strompelde ik de VVV van Cerknica binnen, waar ik door mijn host opgehaald zou worden. Hoewel ik het liefst in mijn tent slaap, was ik nu dolgelukkig met een warme douche in een goed verzorgd appartement.

regenachtig, onderweg, EvaDinarica

Bron: EvaDinarica

De dag voerde me langs stille dorpen, over verlaten velden, door donkere bossen omhoog en weer naar beneden. Ondanks het honden (of heksen) weer, gaf ook deze wandeldag me een voldaan gevoel. Een mooie route met afwissende landschappen met een behekste berg als absoluut hoogtepunt. Heerlijk.

EVAdinarica Project

Eva komt uit Amsterdam en houdt van bergen, blote voeten en de Balkan. Voor zij was het lopen van de Via Dinarica meer dan een mooie voettocht of een stoere solo-hike. Het was een reis, een ontdekkingstocht, een avontuur. En dat is het nog steeds. Zij schrijft over haar wandelingen en belevenissen op haar blog EVAdinarica Project.
EVAdinarica Project
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Your Information will never be shared with any third party.
Ask us anything that is on your mind regarding holiday in Slovenia. We will answer your question in 1 working day.
We offer free of charge advice to our subscribers. By sending us a question, you confirm that you agree with receiving our occasional tips and stories about Slovenia. No spamming, we promise.
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
I would like to receive press news from Slovenia.
Thank you!
IK WIL BERICHT ONTVANGEN
Dank je wel!
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
SOCA VALLEI WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BINNENKORT ...
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hiervoor akkoord.
I would like to be notified when I can register for Boek Mijn Slovenië
Thank you!
Dank je wel!
WE BESPAREN JE TIJD EN ZORGEN
// SPECIALE SELECTIE
Kwalitatieve en gecontroleerde aanbiedingen
//FLEXIBELE BOEKINGSOPTIES
50 % nu betalen en 50 % later
// GOED GEREGELD
Online veiligheid, garantiefonds, verschillende verzekeringen...
Op jou afgestemd reisplan met een boeking ter waarde van 100 euro
// GRATIS REISPLAN
Vandaag zijn we bezig met onderhoud van ons reserveringssysteem. Onze excuses voor het ongemak! Morgen kunt u weer gebruik maken van het boekingssysteem.
ONDERHOUD
OP MAAT
En wij gaan voor jou een accommodatie uitzoeken of rondreis creëren.
ZONDER EXTRA KOSTEN
KAARTEN
Wandelkaarten, Toeristische kaarten, Wegenkaarten
Liever geen telefoonnummer geven? Wij gaan dan per email formulier verzenden.
Dank je wel!
Dank je wel!