Skip to content

Kies je vakantie

ontdek @ mijnslovenie.com

+31 702173002

/ Wandeltochten /

Mijn Via Dinarica Trail van Cerknica naar Rakov Škocjan

Dit is het zesde deel van mijn Via Dinarica trail door het Karstgebied van Slovenië.

In Cerknica stond ik voor een keuze, omhoog de grote Javorniki op of verder op onderzoek uit richting Rakov Škocjan en Planina. De originele Via Dinarica weer oppikken die me naar de grotten van Postojna zou leiden of mijn eigen route voortzetten langs de minder bekende bezienswaardigheden van de Green Karst regio. Cerkniško jezero, Planinska jama en Rakov Škocjan zouden stuk voor stuk een bezoekje waard zijn.

Aangezien de Javorniki bergkam volledig met bomen bedekt is en er een dik pak donkere wolken boven hing, was de keuze niet zo moeilijk. Ik ben dol op bergen, maar ik wil wel met een uitzicht worden beloond. Bovendien was ik erg nieuwsgierig naar de legendes rondom om het meer van Cerknica, Cerkniško jezero. Het telefoontje van Zeleni Kras gaf de doorslag: "Als je om 10 uur bij het museum in Dolenje Jezero bent, kun je bij een wandeling naar Cerkniško jezero aansluiten."

village, eva dinarica, mijn slovenie

Bron: EvaDinarica

Het verdwijnmeer

Cerkniško jezero is niet zomaar een meer, het is (indien vol gelopen), het grootste meer van Slovenië. Nadat de sneeuw in de bergen gesmolten is, is het meer op zijn grootst. Daarna daalt het waterpeil in de ondergrondse gangen en rivieren. Op een bepaald punt is dit ondergrondse waterpeil te laag om het meer van water te voorzien, dus loopt het leeg. Dat gaat niet geleidelijk; binnen een week of twee is ineens het hele meer weg. In de herfst, wanneer de regen het waterpeil doet stijgen, komt het meer van de ene op de andere dag terug. Je kunt je misschien wel voorstellen dat dit reden genoeg is voor tal van legendes en sprookjes. Zo heeft het meer van Cerknica haar eigen Romeo en Julia verhaal:

"Lang, lang geleden stonden er twee kastelen aan de rand van het meer. Grad Šteberk en grad Karlovec. In het kasteel van Šteberk woonde een knappe jongen die verliefd werd op het mooie meisje van Karlovec. Helaas waren hun vaders geen vrienden, dus kreeg de jongen niet zomaar de hand van zijn geliefde. Hij moest daarvoor 's nachts met een boot het meer overvaren. Dit is echter een gevaarlijke tocht langs grotten en 'sinkholes'. Ondertussen gaf de vader van het meisje een bediende de opdracht om de lantaarn die bij de kamer van het meisje hing, boven een sinkhole te hangen. Niets vermoedend voer de jongen met zijn boot op het licht van de lantaarn af en verdween met boot en al in het gat. Toen het meisje ontdekte wat er was gebeurd, wierp zij zich van de kasteeltoren." Van beide kastelen zijn de ruïnes te bezichtigen.

cerknica, eva dinarica, mijn slovenie

Bron: EvaDinairca

Verder vanaf het meer

Doordat september erg droog was, bleek het meer begin oktober nog steeds verdwenen te zijn. Pech, zou je kunnen denken, maar niets is minder waar. Het is juist heel bijzonder om over de bodem te kunnen lopen. Een stukje natuur dat het grootste gedeelte van het jaar onder water ligt, was nu nog steeds zichtbaar. Eveneens kon ik de indrukwekkende gaten (sinkholes) waar het water door verdwijnt met eigen ogen aanschouwen.

Na een ochtend vol verhalen, begon ik halverwege de dag aan mijn etappe. Om het meer, onder Javorniki langs naar Rakov Škocjan. In Rakov Škocjan komt de Rak, een rivier die zijn oorsprong in Loška Dolina heeft en uiteindelijk in Ljubljana uitkomt, na een aantal ondergrondse kilometers weer boven. Een speels wandelpad slingert langs en over de Rak en voorziet je van informatie over de wondere wereld van het Karstgebergte.

rakov skocjan, eva dinarica, mijn slovenie

Bron: EvaDinarica

Overnachting

Middenin het natuurpark Rakov Škocjan sliep ik in Dom Rak dat voornamelijk schoolgroepen over de vloer krijgt. Al mijn schoolkamp herinneringen kwamen terug. Grote pannen met soep en rijstepap, mierzoete thee, chocoladecake en natuurlijk een bonte avond. Ik had mijn tentje in de tuin willen opzetten, maar blijkbaar komen daar beren uit de prullenbak eten, dus mocht ik mijn matje naast de haard uitrollen. Sinds kort is het hotel bij Rakov Škocjan weer open. Zij hebben betaalbare kamers waar je niet tussen de beren of kinderen hoeft te slapen.

bospad, cerknica, eva dinarica, mijn slovenie

Bron: EvaDinarica

EVAdinarica Project
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Your Information will never be shared with any third party.
Ask us anything that is on your mind regarding holiday in Slovenia. We will answer your question in 1 working day.
We offer free of charge advice to our subscribers. By sending us a question, you confirm that you agree with receiving our occasional tips and stories about Slovenia. No spamming, we promise.
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
I would like to receive press news from Slovenia.
Thank you!
IK WIL BERICHT ONTVANGEN
Dank je wel!
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
SOCA VALLEI WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BINNENKORT ...
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hiervoor akkoord.
I would like to be notified when I can register for Boek Mijn Slovenië
Thank you!
Dank je wel!
WE BESPAREN JE TIJD EN ZORGEN
// SPECIALE SELECTIE
Kwalitatieve en gecontroleerde aanbiedingen
//FLEXIBELE BOEKINGSOPTIES
50 % nu betalen en 50 % later
// GOED GEREGELD
Online veiligheid, garantiefonds, verschillende verzekeringen...
Op jou afgestemd reisplan met een boeking ter waarde van 100 euro
// GRATIS REISPLAN
Vandaag zijn we bezig met onderhoud van ons reserveringssysteem. Onze excuses voor het ongemak! Morgen kunt u weer gebruik maken van het boekingssysteem.
ONDERHOUD
OP MAAT
En wij gaan voor jou een accommodatie uitzoeken of rondreis creëren.
ZONDER EXTRA KOSTEN
KAARTEN
Wandelkaarten, Toeristische kaarten, Wegenkaarten
Liever geen telefoonnummer geven? Wij gaan dan per email formulier verzenden.
Dank je wel!
Dank je wel!