Een duik in de hoofdstad

Zwemmen in Ljubljana

Slovenië is een van de meest waterrijke landen van Europa. Het land heeft zee, meren (maarliefst 300) en rivieren. Met de warme zomers in het land zijn dit de plekken om verkoeling te zoeken. Neem een verkoelend bad, een verfrissende duik. Het water in Slovenië is vrijwel overal schoon en kristalhelder. Wij helpen je de beste plekjes te vinden aan het Sloveense water. Hier zwemwater in en rond Ljubljana.

Op warme zomerse dagen is het prettig om je bezoek aan Ljubljana af te wisselen met een verfrissende duik. In en om de stad vind je rivieren, meren en zwembaden. Wij hebben hier de beste plekjes.

Laguna

zwemmen Ljubljana zomer vakantie

Zwemparadijs Laguna.

In de stad vind je verschillende zwembaden. Het grootste openlucht watercomplex is Laguna (Dunajska Cesta 270). Het kunstmatige waterparadijs ligt aan de rand van de stad naast de camping Ljubljana Resort. Het is vooral een pretcomplex. Er ligt geen enkel recht zwembad.

 

Kolezija

zwembad ljubljana

Zwembad Kolezijna in Ljubljana.

Dichter bij het centrum vind je in zwemcomplex Kolezija wel een echt recht 50 meter zwembad. Naast een aantal kleinere baden voor de kleintjes. Het complex is het oudste zwembad in de stad en is in 2015, helemaal herbouwd, heropend.

Podpeško Jezero

slovenie vakantie zwemmen

Het meertje Jezero nabij Podpec in de Barje. Bron Mark Koghee

Ook in de natuur vind je rond Ljubljana verschillende zwemplekken. Ongeveer 10 kilometer van Ljubljana ligt het piepkleine meertje Podpeško Jezero. Het meertje is omringd met grasveld dus genoeg plek om te liggen. Naast het meertje staat een restaurant.
Coördinaten: 45.968836, 14.431597

 

Rakitna

rakitna meer zwemmen vakantie Slovenie

Het meer Rakitna op een berg ten zuiden van Ljubljana. Bron Mark Koghee

Bovenop het plateau ten zuiden van Ljubljana ligt het meer Rakitna. Het meer ligt tussen de bossen op een hoogte van 800 meter. Een lekkere frisse plek in de zomer. Het moet al echt zomer zijn wil het water ook warm genoeg zijn om te zwemmen. Naast het meer staat een groot hotel met restaurant/cafe.
Coördinaten: 45.887155, 14.432166

 

Gradaščica
De Gradaščica is een riviertje dat in de bergen nabij Ljubljana ontspringt en in het westen de stad in stroomt. Als het riviertje bijna in de stad is stroomt ze langs het weggetje Stranska Vas/Cesta na Vrhovce. Hier vind je verschillende plekken waar je bij het water kan komen dat op warme dagen ondiep is en niet hard stroomt. Zwemmen kan niet. Maar even lekker in het water liggen wel.
Coördinaten: 46.050189, 14.440341

 

Sava
Ten noorden van Ljubljana passeert rivier Sava. Er zijn maar enkele plekken waar je bij het water kan komen. De beste is Plaža Sava. Dit is een natuurstrandje langs de Sava in Črnuče. Rijd vanaf Ljubljana over Dunajska Cesta naar Črnuče. Bij de rotonde aan het einde ga je naar links. Daarna de tweede rechts vlak voor het bord Ljubljana. Rijd door tot de tennisvelden. Hier volg je de borden naar het strandje.

 

Mark Koghee
Laatste berichten van Mark Koghee (alles zien)