Skip to content

Kies je vakantie

ontdek @ mijnslovenie.com

+31 702173002

/ Wandeltochten /

EVAdinarica Project: Mijn Via Dinarica Trail in Slovenië

Tijdens de zomer van 2016 liep ik een gloednieuwe wandelroute op de Balkan, de Via Dinarica.

De witte variant van de Via Dinarica begint in Slovenië bij Predjama, volgt de autoweg naar Postojna om via de bossen naar Snežnik en verder door naar de grens met Kroatië te gaan. Hoewel de Sloveense bossen absoluut prachtig zijn, wilde ik graag meer dan alleen bomen zien. Daarom besloot ik een alternatieve route door de zogeheten Green Karst regio te maken.

Mijn eigen Via Dinarica door Slovenië

Gezegend met fantastisch herfstweer trok ik vanuit Ilirska Bistrica door de bossen van Mašun en Sviščakih naar de hoogste niet Alpine bergtop van Slovenië, Veliki Snežnik. Koud en zonnig. Blauwe luchten met goudgeel gekleurde bomen. Herfst op zijn best.

Na de grote Snežnik daalde ik af naar Loška Dolina, een lieflijke, groene, sprookjesachtige vallei. In plaats van dagenlang door de bossen te lopen, bleef ik in de vallei om een andere kant van het Dinarische Karst landschap te zien. Grotten, verdwijnende rivieren en meren en de daarmee samenhangende legendes. Loška Dolina is een relatief onbekend gebied, waar de natuur, het landschap en de bergen het dagelijks leven sterk beïnvloeden. Een eigen dialect, eigen cultuur met eigen tradities zoals de jacht op de slaapmuis. Geïsoleerd van de grote stad en het drukke stadsleven, lijkt de tijd in deze vallei stil te staan.

De temperatuur daalde aanzienlijk.

"Het is hier zes maanden winter, nachtvorst in oktober is absoluut niets bijzonders."

Gezien ik mijn weg vervolgde naar één van Sloveniës koudste plekken, het Bloke plateau, leek het me een goed idee om mijn kleine, groene tentje voor een gezellig houten huisje in te wisselen. Glamping!

Inmiddels bevond ik me een stuk noordelijker dan de officiële Via Dinarica route. Ik wilde onder het Cerkniško meer langs lopen, terug naar de bossen en omhoog naar Veliki Javorniki, maar dat zou tientallen extra kilometers betekenen. Opnieuw veranderde ik mijn plan en zette koers naar Cerknica. Onderweg begroette ik de heksen van de berg Slivnica en ontdekte dat ik met mijn noordelijke variant het noodweer in de bebosde bergen vermeed. Wat een geluk.

In het natuurpark van de Notranjska regio nam ik de tijd om meer over de groene karst fenomenen te leren. Een bezoekje aan het museum van het Cerkniško Jezero, een ommetje langs het educatie trail van Rakov Škocjan en het Karst muesuem in Postojna helpen je de natuur met al haar bijzondere verschijnselen beter te begrijpen. En misschien wel (nog) meer te waarderen.

Toen ik na al mijn omzwervingen eindelijk bij Predjamski Grad aan kwam, bereikte ik het eindpunt van mijn route. Toch voelde het niet zo. Er was nog één berg die ik simpelweg niet kon negeren. Nanos. Mijn tocht wilde ik eindigen en afsluiten op dit prachtige plateau. Nanos, het begin van de Dinarische Alpen met Vipava, een klein stadje als eindpunt van mijn reis.

Op Suhi Vrh keek ik terug. Over de weg die ik gekomen was. Over de bergen, de bossen, de valleien. Ik keek terug de route, over de Via Dinarica, mijn Via Dinarica. Wow. Wat een magisch mooi moment. En wow, wat is er nog veel te ontdekken.

Het lopen van de Via Dinarica was een uitdaging, een avontuur en een ontdekkingsreis. Eenmaal op mijn eindpunt, besefte ik dat het geen eindpunt is. Het had meer weg van een tussenstation of misschien wel een nieuw begin...

EVAdinarica Project
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Your Information will never be shared with any third party.
Ask us anything that is on your mind regarding holiday in Slovenia. We will answer your question in 1 working day.
We offer free of charge advice to our subscribers. By sending us a question, you confirm that you agree with receiving our occasional tips and stories about Slovenia. No spamming, we promise.
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
I would like to receive press news from Slovenia.
Thank you!
IK WIL BERICHT ONTVANGEN
Dank je wel!
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
SOCA VALLEI WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BINNENKORT ...
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hiervoor akkoord.
I would like to be notified when I can register for Boek Mijn Slovenië
Thank you!
Dank je wel!
WE BESPAREN JE TIJD EN ZORGEN
// SPECIALE SELECTIE
Kwalitatieve en gecontroleerde aanbiedingen
//FLEXIBELE BOEKINGSOPTIES
50 % nu betalen en 50 % later
// GOED GEREGELD
Online veiligheid, garantiefonds, verschillende verzekeringen...
Op jou afgestemd reisplan met een boeking ter waarde van 100 euro
// GRATIS REISPLAN
Vandaag zijn we bezig met onderhoud van ons reserveringssysteem. Onze excuses voor het ongemak! Morgen kunt u weer gebruik maken van het boekingssysteem.
ONDERHOUD
OP MAAT
En wij gaan voor jou een accommodatie uitzoeken of rondreis creëren.
ZONDER EXTRA KOSTEN
KAARTEN
Wandelkaarten, Toeristische kaarten, Wegenkaarten
Liever geen telefoonnummer geven? Wij gaan dan per email formulier verzenden.
Dank je wel!
Dank je wel!