ontdek (at) mijnslovenie.com // +31702173002

/ Nieuwtjes /

EVENEMENTEN IN DECEMBER 2018

December is feestmaand in Slovenië. In de adventmaand staan de stads- en dorpscentra helemaal in het teken van Kerst. Er zijn kerstmarkten met optredens en activiteiten. Voor de Slovenen is het een maand van ontmoeting. Vrienden, collega’s en kenissen ontmoeten elkaar op de markten om in de buitenlucht glühwein te drinken. Wij geven je een selectie van de leukste markten en activiteiten. Waar geen data staan vermeld, duurt het evenement de gehele maand. De activiteiten in Ljubljana vind je aan het einde van dit artikel.

December in Radovljica, Radovljica

De feestdagen maken het middeleeuwse Radovljica nog iets sprookjesachtiger. Het eerste, derde en vierde weekend van december is er een grote adventmarkt met optredens en workshops. Kerstverlichting en een kerstsfeer zijn er iedere dag van deze maand.

Lučkolandija, Radenci

Helemaal in het noordoosten van Slovenië is de dierentuin van het dorpje Radenci poppenland, oftewel Lučkolandija.  Het drie hectare grote terrein van de Sikaluzoo dierentuin is een groot winter sprookjesland met onder meer een grote kerststal. Het is het beste om net na zonsondergang erheen te gaan.

Vensters van Verbeelding, Škofja Loka

De kerstmarkt van het middeleeuwse stadje Škofja Loka heet dit jaar ‘Vensters van Verbeelding’. Dit gaat gepaard met ‘Smaken van Verbeelding’, zoals het culinaire aanbod heet op de markt die op 1 december om zes uur ‘s avonds begint.

Bron: Jana Jocif

Vrolijk december in Kranj

In Kranj gaat de kerstmarkt gepaard met culinaire evenementen, muzikale shows en kinderactiviteiten. Kranj werd in 2015 verkozen tot best versierde stad in Slovenië.

Sinterklaasmarkt in Koper, 6 december – 8 december

Inderdaad, ook in Slovenië vieren ze Sinterklaas, maar dat doen ze wel iets anders dan in de lage landen. In Koper is er een sinterklaasmarkt op het Carpaccio-plein in de stad. Er zijn dingen als mutsen en hoeden, sjaals, sieraden, boeken en etenswaren te koop.

Kerstmarkt in Koper, 21 december – 1 januari 2019

De kerstmarkt in Koper gaat pas open op 21 december. Dat betekent niet dat er tot dan niets van Kerst te merken is. De stad was de eerste in het land waar dit jaar de kerstverlichting werd ontstoken. De burgemeester deed de lichtjes al half november aan, net voor de gemeente- en burgemeestersverkiezingen in Slovenië.

Levende kerststal in het Koninkrijk van IJs, (bevroren) waterval Mlačca Mojstrana, 25 december – 1 januari 2019 om 16.00 uur, 17.00 uur & 18.00 uur

Nabij Mojstrana staat één van de meest indrukwekkende kerststallen. Baby Jezus ligt hier niet in een stal, maar in de ijzige wereld van de bevroren waterval Mlačca. Elke dag worden er drie shows gegeven. Voor de show begint, krijg je een rondleiding door het Koninkrijk van IJs. Tot drie uur ‘s middags kun je ook een bezoek brengen om alleen het Koninkrijk van IJs te bekijken.

Bron: Feel Slovenia

Nieuwjaarsfestival van Sloveense muziek, Dolenjske Toplice, 26 december

Spa-resort Dolenjske Toplice is de hele maand in kerstsfeer met concerten, traditionele evenementen, een zegening van paarden en een Sloveens muziekfestival op de 26e.

 

Ljubljana

Nergens is de decembermarkt zo groot en zo druk als in Ljubljana. Je moet het echt eens zelf beleefd hebben om te geloven dat elke avond de straten in het centrum volgepakt zijn met duizenden mensen. Hier vind de advent-activiteiten in de hoofdstad op een rij:

Sinterklaasoptocht, centrum, 5 december 17.00 uur

Hoe krijgt hij het allemaal voor elkaar? Behalve dat de Sint bij ons de cadeaus rond brengt, maakt hij ook nog eens een optocht door het centrum in Ljubljana op 5 december. Met Sinterklaas reizen engelen mee die cadeautjes geven aan brave kinderen. Stoute kinderen worden weggejaagd door duivels. De Sloveense sinterklaastraditie kent geen zwarte piet.

Draaiorgels,  Driebruggen, 8 december om 16:00 uur,  23 december om 19:00 uur

Bij de beroemde Driebruggen wordt de kerstmarkt opgesierd met draaiorgelconcerten.

De Goede Fee, Stadhuisplein, 14 december om 17.00 uur en 23 december om 21.00 uur

De goede fee bezoekt Ljubljana. Ze komt naar het plein voor het gemeentehuis en zal daar de wens vervullen van een ieder die haar benadert.

Concerten van basisschoolkoren, Stadhuis, 18 december om 17.00 uur

In het gemeentehuis aan Mestni Trg in het centrum geven scholieren een concert.

Grootvadertje Vorst optocht, 26 december om 17.00 uur

Naast Sinterklaas en de Kerstman komt ook Grootvadertje Vorst (Dedek Mraž) naar Slovenië. Op 26 december (Tweede Kerstdag in Nederland, maar Onafhankelijksdag in Slovenië) maakt hij een optocht door het centrum van Ljubljana. Grootvadertje Vorst, of (Groot)vader Winter is de Slavische versie van Sinterklaas en de Kerstman.

Bron: Visit Ljubljana

Concerten op Kongresni Trg,  26 december om 20:00 uur – 31 december

In de dagen tussen Kerst en Oud & Nieuw worden er op een groot podium op Kongresni Trg elke avond concerten gehouden. Sommige van de bekendste artietsen van het land treden hier op. Toegang is gratis.

Concerten op Pogačarjev Trg, 27 december om 17:00 en Oud & Nieuw

Concerten met pop-, traditionele- en folk bands.

Concerten op het  Trg Francoske Revolucije, 30 december om 20:00 uur en Oud & Nieuw

Op het podium hier staan rock bands.

Kinder Oud & Nieuw, Kongresni Trg, 31 december 16.00 uur

De allerkleinsten die om middernacht in bed moeten liggen, krijgen hun nieuwjaarsfeest in de middag. Er zijn allerlei optredens en Grootvadertje Vorst komt langs.

Bron: Visit Ljubljana

Evenementen niet verbonden met de kerstmarkten

Animateka – Internationaal Animatisch Film Festival, Ljubljana, 3 - 9 december

Animateka is een gerenomeerd festival van tekenfilms waarin de beste hedendaagse tekenfilms van over de hele wereld getoond worden. Het programma is vooral gericht op volwassen publiek, maar er is ook een deel toegespitst op kinderen en families. Er zijn ook tentoonstellingen, workshps en een programma voor filmprofessionals.

ARTish,  Tobačna 001 (cultureel centrum), Ljubljana, 15 december – 16 december om 19:00 uur

Gratis creatieve workshops voor volwassenen en kinderen. Theater optredens, concerten en goede doelen-projecten zoals kledingruil en fondsenwerving.

Kurzschluss, Ljubljana, Ljubljana Exhibition and Convention Centre, 20 december om 21.00 uur

Kurzschluss is een popfestival dat dit jaar uit vijf speciale concerten bestaat. In de Kurzschluss pop-up club zijn in december twee van deze concerten: Hamo & Tribute 2 Love op 20 december om 21.00 uur en Umek op 21 december om 23.00 uur.

Ana Mraz, Park Špica Ljubljana, 26 december

Straattheater en circusvoorstellingen in de buitenlucht.

Mark Koghee

Mark Koghee is een Nederlandse journalist die in Ljubljana woont en werkt. Als hij niet schrijft of fotografeert dan vind je hem wel ergens op de racefiets zwevend door het Sloveense landschap of op een terras in Ljubljana.
Mark kan je ook volgen op www.ljubljanees.com
Mark Koghee
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Your Information will never be shared with any third party.
Ask us anything that is on your mind regarding holiday in Slovenia. We will answer your question in 1 working day.
We offer free of charge advice to our subscribers. By sending us a question, you confirm that you agree with receiving our occasional tips and stories about Slovenia. No spamming, we promise.
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
I would like to receive press news from Slovenia.
Thank you!
IK WIL BERICHT ONTVANGEN
Dank je wel!
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
SOCA VALLEI WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BINNENKORT ...
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hiervoor akkoord.
I would like to be notified when I can register for Boek Mijn Slovenië
Thank you!
Dank je wel!
WE BESPAREN JE TIJD EN ZORGEN
// SPECIALE SELECTIE
Kwalitatieve en gecontroleerde aanbiedingen
//FLEXIBELE BOEKINGSOPTIES
50 % nu betalen en 50 % later
// GOED GEREGELD
Online veiligheid, garantiefonds, verschillende verzekeringen...
Op jou afgestemd reisplan met een boeking ter waarde van 100 euro
// GRATIS REISPLAN
Vandaag zijn we bezig met onderhoud van ons reserveringssysteem. Onze excuses voor het ongemak! Morgen kunt u weer gebruik maken van het boekingssysteem.
ONDERHOUD
OP MAAT
En wij gaan voor jou een accommodatie uitzoeken of rondreis creëren.
ZONDER EXTRA KOSTEN
KAARTEN
Wandelkaarten, Toeristische kaarten, Wegenkaarten
Liever geen telefoonnummer geven? Wij gaan dan per email formulier verzenden.
Dank je wel!
Dank je wel!