ontdek (at) mijnslovenie.com // +31702173002

/ NIEUWTJES /

EVENEMENTEN IN MEI 2018

Proef de echte ‘couleur locale’ van Slovenië en bezoek één van de vele evenementen die in het land plaatsvinden. Lees hier wat er in de maand mei te gebeuren staat.

Maand van de narcissen, Planina pod Golico, Jesenice, hele maand

In mei staan de narcissen in bloei. In de weekenden wordt daar in Jesenice en omgeving de nodige aandacht aan geschonken, met als hoogtepunt de verkiezing van Miss Narcis. Gedurende de hele maand zijn er evenementen; narcissen maken voor kinderen, foto- en schilderij-exposities en uiteraard wandelingen naar de berghellingen en plateaus die wit en geel zijn van de bloeiende narcissen.

Dag van de arbeid, 1 mei

De dag van de arbeid kent een sterke traditie in het voormalige socialistische Slovenië. De hele dag zijn er evenementen. Dat begint al de voorgaande avond met het aansteken van grote vuren. In de ochtend is het traditie dat de kerkklokken al vroeg luiden en een muziekband de mensen wekt. Jongemannen rijden toeterend met hun motoren door de straten. In sommige delen van Nederland kennen we deze traditie als Luilak, dat de zaterdag voor Pinksteren wordt gevierd. Eén van de grootste 1 mei vuren (en feesten) vindt plaats op de vooravond op de heuvel Roznik naast Tivoli park in Ljubljana.

Meibloemen expositie, Volčji Potok Arboretum, 1 en 2 mei

Arboretum is de Keukenhof van Slovenië. In de Franse tuinen staan duizenden bloemen in bloei, waaronder twee miljoen tulpen (voor elke Sloveen één). Het is één van de grootste happenings in de omgeving van het stadje Kamnik.

Bron: Ljubljana Tourism

Mars langs het prikkeldraad, Ljubljana, 3 mei tot en met 5 mei

Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloten de de Duitsers Ljubljana af met 35 kilometer aan prikkeldraad rond de stad. De jaarlijkse mars over de route van het prikkeldraad, dat tegenwoordig wandelpad is, wordt al gehouden sinds 1957. Drie dagen lang wordt er gewandeld en gerend over de route. De zaterdag is het hoogtepunt wanneer duizenden het pad langs het prikkeldraad bewandelen.

Internationale Dagen van Mineralen, Fossielen en Milieu – MINFO, Tržič, 13 mei

Elke tweede weekend van mei komen liefhebbers van ons natuurlijk erfgoed samen in het Sloveense Tržič. Op het programma staan exposities, lezingen en workshops. Er zijn exposanten uit Europa, Rusland, Marokko, Pakistan en India en zij tonen mineralen van hoge kwaliteit. Er zijn begeleide rondleidingen door het ravijn Dovžan waar unieke afzettingen zijn van rotsen uit het Paleozoïcum en Anton’s Mijnschaft in Podljubelj.

Internationaal Jazz festival Cerkno, 17 mei tot en met 19 mei

Het plein in het centrum van het stadje Cerkno is al sinds 1996 het toneel van een jaarlijks jazzfestival dat duurt van de donderdag tot en met zaterdag. Muzikanten uit de hele wereld reizen af naar Cerkno om hun talenten te tonen; zowel bekend als onbekend talent. Er is een speciale plek voor Sloveense jazz muzikanten. Workshops en exposities fleuren het rijke programma verder op.

Bron: Slovenia.info

Internautica – 23e Internationale Boot Show, Marina Portorož, 17 mei tot en met 20 mei

Bekend als de vriendelijkste en best georganiseerde botenshow in de Adriatische regio, verwelkomt Internautica dit jaar weer duizenden botenliefhebbers. De botenshow in de haven van Portorož is de populairste in Centraal Europa en is voor zowel professionals als liefhebbers.

Vinska vigred wijnfestival, Metlika, Bela Krajina, 18 tot en met 20 mei

Niet het bekendste wijngebied, maar wel het grootste wijnfestival. In de regio Bela Krajina zijn ze inmiddels toe aan de 36e editie van ‘s lands grootste wijnfestival dat drie dagen duurt. Het festival draait vooral om het proeven van, uiteraard, wijn maar ook de lokale keuken. Er zijn meer dan 300 verschillende wijnen te proeven, maar je kunt ook proberen een Bela Krajina cake te maken.

Refosco festival, Marezige, 18 tot en met 20 mei

Drukke tijden voor de wijnliefhebber want in hetzelfde weekend is in het westen van Slovenië het oudste wijnevenement; het Refosco festival. Het festival is gewijd aan de wijn Refosk, een inheemse donkere druivensoort van Sloveens Istrië (de kuststreek). Proeven kan ook van lokaal eten en de regionale cultuur.

Druga godba, Ljubljana, Piran, 24 tot en met 26 mei

Druga godba is één van de meest vooraanstaande muziekfestivals in Centraal Europa. Het festival (her)introduceert minder bekende muziekstijlen en tradities. In 2011 werd het festival, dat zich zowel in Ljubljana als Piran afspeelt, geselecteerd als één van de beste 25 internationale festivals ter wereld door het Britse muziek tijdschrift Songlines. Sinds 1990 is het drie decennia oude festival lid van het Europese Forum van Wereldwijde Muziek Fesitvals.

Bron: Druga Godba

12e Internationale wilde bloemen festival, 25 mei tot en met 10 juni (opening op 26 mei)

In de vallei van Bohinj staan vanaf eind mei de veldbloemen centraal die volop in bloei zijn in de Alpenweiden. Leer maaltijden te bereiden met de bloemen (het is typisch Sloveens om wilde bloemen te gebruiken in de keuken). Tijdens het festival wordt ook het culturele erfgoed van de omgeving gepresenteerd. Het programma bestaat uit workshops, botanische tochten, excursies, optredens, buiten yoga, lokale ambachtelijke markten en lezingen.

Mark Koghee

Mark Koghee

Mark Koghee is een Nederlandse journalist die in Ljubljana woont en werkt. Als hij niet schrijft of fotografeert dan vind je hem wel ergens op de racefiets zwevend door het Sloveense landschap of op een terras in Ljubljana.
Mark kan je ook volgen op www.ljubljanees.com
Mark Koghee

Latest posts by Mark Koghee (see all)

HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Your Information will never be shared with any third party.
Ask us anything that is on your mind regarding holiday in Slovenia. We will answer your question in 1 working day.
We offer free of charge advice to our subscribers. By sending us a question, you confirm that you agree with receiving our occasional tips and stories about Slovenia. No spamming, we promise.
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Jouw informatie wordt in geen geval gedeeld met derden.
Vraag ons alles wat je wil weten over een vakantie in Slovenie.
We bieden kosteloos advies. Als u een vraag stelt stemt u in om af en toe een tip of verhaal over slovenie te ontvangen. Geen spam, dat beloven we.
We beantwoorden je vraag binnen 2 werkdagen.
Dank je wel!
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
I would like to receive press news from Slovenia.
Thank you!
IK WIL BERICHT ONTVANGEN
Dank je wel!
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
SOCA VALLEI WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BINNENKORT ...
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hiervoor akkoord.
I would like to be notified when I can register for Boek Mijn Slovenië
Thank you!
Dank je wel!
WE BESPAREN JE TIJD EN ZORGEN
// SPECIALE SELECTIE
Kwalitatieve en gecontroleerde aanbiedingen
//FLEXIBELE BOEKINGSOPTIES
50 % nu betalen en 50 % later
// GOED GEREGELD
Online veiligheid, garantiefonds, verschillende verzekeringen...
Op jou afgestemd reisplan met een boeking ter waarde van 100 euro
// GRATIS REISPLAN
Vandaag zijn we bezig met onderhoud van ons reserveringssysteem. Onze excuses voor het ongemak! Morgen kunt u weer gebruik maken van het boekingssysteem.
ONDERHOUD
OP MAAT
En wij gaan voor jou een accommodatie uitzoeken of rondreis creëren.
ZONDER EXTRA KOSTEN
KAARTEN
Wandelkaarten, Toeristische kaarten, Wegenkaarten
Liever geen telefoonnummer geven? Wij gaan dan per email formulier verzenden.
Dank je wel!
Dank je wel!