/ NIEUWTJES /

 

Evenementen in november 2018

 

Proef de echte ‘couleur locale’ van Slovenië en bezoek één van de vele evenementen die in het land plaatsvinden. Lees hier wat er in de maand november te gebeuren staat.

November Gourmet Ljubljana, Ljubljana, 2 – 30 november

Een maand lang staat de keuken centraal in Ljubljana. Bezoek één van de vele gastronomische evenementen in de stad of proef het November Gourmet Menu in één van de geselecteerde restaurants.

Programma

Bron: Gourmet Ljubljana

LIFFe - Ljubljana Internationaal Film Festival, Ljubljana, 7 - 18 november

Het LIFFE filmfestival is het grootste filmfestival van Slovenië. Tien dagen lang zijn films vanuit de hele wereld te zien. Veelal geven de regisseurs van de films zelf een introductie op de film. Omdat het een internationaal festival is, zijn de meeste films in het Engels ondertiteld. Tot de deelnemende films behoren de Nederlandse kinderfilm ‘Coco’ en de Belgische film ‘Girl’. Er zijn ook lezingen, discussies en workshops.

Programma

Sint Maarten, hele land 9 - 11 november

Het Sint Maartenfeest is in Slovenië een wijnfeest waarbij gevierd wordt dat rond deze tijd van het jaar het druivensap in wijn overgaat. In elk wijngebied van het land zijn er feesten. Het grootste qua omvang vindt plaats in Maribor.

Bron: slovenia.info

Enkele verschillende feesten:

Sint Maarten wandeling ‘van wijnboerderij naar wijnboerderij’, Dolina pri Lendavi, Dolina, 9 november

Een traditionele wandeling in de wijnregio rond Lendava in het oosten van het land. De wandeling begint vijf uur ‘s middags in het dorp en je loopt van de ene wijnboerderij naar de andere. De wandeling eindigt met het wijden van de most.

November Gourmet Petkovškovo nabrežje, Ljubljana, 9 november

Het Sint Maartenfeest in Ljubljana is naast de markt langs rivier de Ljubljanica. Naast wijn kun je ook andere dranken krijgen en er zijn verschillende gerechten. Lokale boeren bieden hun producten aan.

Sint Maarten in Brda, Šmartno, 10 - 11 november

Het Sint Maartenfeest in het vestingdorpje Šmartno is één van de grootste Sint Maartenfeesten van het land. Het feest duurt twee dagen met als één van de hoogtepunten het wijden van de wijn op de zaterdag om drie uur ‘s middags. Wil je eens een leuk Sint Maartenfeest meemaken; dan is dit evenement een echte aanrader.

Bron: brda.si

Herfstvakantie in Belak, Semič, 10 - 12 november

In Bela Krajina wordt de herfst gevierd. De natuur staat centraal. Er zijn lezingen, een markt en een Sint Maartenfeest.

Wijnroute in de Tunnels, Kranj, 16 november

Onder het oude centrum van Kranj ligt een netwerk van tunnels. Ervaar die op een speciale manier tijdens het gastronomische evenement ‘Wijnroute in de Tunnels’. Wijnmakers uit het hele land presenteren hun wijnen. Je kunt ook proeven van lokale kaas en vleeswaren.

Bron: visitkranj

Festival van Wijnen en Gefermenteerd Voedsel, Ljubljana, 22 november

Een culinair evenement in de avond in veganistisch restaurant Kucha in Ljubljana. De  sommelier Alen Audič van het gerenommeerde en hyperpopulaire restaurant Franko uit Kobarid presenteert de wijnen. Er is veganistisch eten met speciale aandacht voor gefermenteerd voedsel.

LGBT Film Festival, Ljubljana, Slovenian Academy of Sciences and Arts, 24 november - 1 december

Het LGBT filmfestival in Ljubljana kent al een lange geschiedenis. Met zijn 34 jaar is dit het oudste LGBT filmfestival in Europa. Een week lang worden films vertoond over homo- en transseksualiteit, van komedies tot documentaires.

Bron: LGBT film festival Ljubljana

Festival Ana Plamenita, Ljubljana, 24 november

In de donkere novemberdagen wordt de stad op verschillende plekken met lampions verlicht. Je kunt ook meedoen in de grote lampionoptocht. Het evenement vindt plaats bij het café Špica dat helemaal ten zuiden van het centrum ligt langs rivier Ljubljanica.

Bron: lmit.org

Kerstmarkt Ljubljana, 30 november – 1 januari 2019

Kerst is vroeg dit jaar. In ieder geval in Ljubljana, want daar gaat de kerstmarkt al op 30 november van start. Burgemeester Jankovic zal aan het begin van de avond op Prešeren plein in het centrum de kerstlichten in de stad aan zetten. Daarna gaan de vele kramen met glühwein en eten open.

 

Mark Koghee