/ Nieuwtjes /

Evenementen in September 2018

Proef de echte ‘couleur locale’ van Slovenië en bezoek één van de vele evenementen die in het land plaatsvinden. Lees hier wat er in de maand september te gebeuren staat.

Vinarium Festival, Lendava, 1 september

Het Vinarium Festival is een traditioneel etnologisch en culinair evenement in het centrum van Lendava. De wijnbouwers vieren er de nieuwe oogst. Behalve wijn kun je er proeven van lokale gerechten zoals Bograč, de Sloveense goulash. Er is ook zang en dans en een presentatie van tradities in klederdracht.

Tržič Bržola Festival en Schoenlappers zondag, Tržič, 2 september

Bržola is een lokaal stoofgerecht met een eeuwenoude traditie. Om dit gerecht te behouden en te promoten, wordt het op traditionele wijze, onder open vuur, op meerdere plekken in het centrum van het stadje bereid.

Bron: Turistno drustvo Trzic

Bržola festival is dit jaar onderdeel van de Schoenlappers Zondag. Tržič is een schoenmakers stadje en dat wordt jaarlijks met een grote markt gevierd. Er zijn meer dan 300 stands en verschillende demonstraties waarbij schoenmakers hun kunsten vertonen.

The 33rd Vilenica International Literary Festival, Celje, Hrastnik, Kočevje, Koper, Lipica, Ljubljana, Lokev, Sežana, Štanjel, Triëste,  4 - 9 september

Vilenica is een groot internationaal literair festival dat op meerdere plekken wordt gehouden. Schrijvers uit meer dan twintig landen nemen deel. Hoogtepunt is de uitreiking van de Vilenica Internationale Literatuur Prijs. Meer info >>>

Nationale Kostuum en Klederdracht Erfgoed Dagen, Kamnik, 6 – 9 september

Het grootste etnologische festival in Slovenië met meer dan 30.000 bezoekers. Het festival wordt gehouden in het centrum van het stadje Kamnik. Er zijn optredens en optochten van groepen in klederdracht.

Hrast Memorial – International bergrace voor oldtimers, Tržič (bergpas Ljubelj), 9 september

In de eerste helft van de twintigste eeuw vonden de eerste races voor auto’s en motoren hier plaats. De race naar Ljubelj groeide uit tot een bekende internationale race door het uitdagende parcours. De race vandaag de dag probeert oude tijden te doen herleven. Letterlijk, want het is een evenement voor oldtimers. De race wordt gehouden op de onverharde oude bergpas die begint nabij de tunnel van de huidige bergpas.

Bron: Turistno drustvo Trzic

Koeienbal Bohinj, Ukanc, 16 september

In Ukanc langs het meer van Bohinj wordt elk jaar de terugkomst van de koeien gevierd wanneer deze uit de bergen terugkeren in het dal. Er is een mooiste-vee verkiezing, er zijn optredens en er is eten, met uiteraard veel kaas.

Festival Maribor, Maribor, 20 – 29 september

Festival Maribor is een muziekfestival met voornamelijk kamermuziek en symfonische muziek. Artiesten komen uit de hele wereld. De optredens zijn in diverse historische gebouwen in Maribor. Meer info >>>

Soča Valley Wandel Festival, Bovec, 21 september – 7 oktober

Het 15-daagse wandelfestival in Bovec is een must voor de wandelliefhebber. Op het programma staan vijftien prachtige wandelingen voor wandelaars van alle niveaus. Verder zijn er tentoonstellingen, lezingen en evenementen waarbij ook de lokale keuken geproefd kan worden. Meer info >>>

Bron: Slovenia.info

I feel sLOVEnia Iron Man 70.3 Slovenian Istria, Koper, 23 september

De allereerste Ironman triatlon van Slovenië is 23 september aan de kust. De Ironman 70.3 is een halve triatlon. De triatlon start en finisht in Koper en deelnemers doen alle stadjes langs de Sloveense kust aan. De inschrijving is al gesloten, maar je kunt natuurlijk wel komen kijken.

29e Pippi Langkous Festival, Velenje, 23 – 29 september

Het Pippi Langkous festival in Velenje trekt meer dan 100.000 bezoekers in een week tijd en is daarmee het grootste familiefestival in Slovenië. Er zijn workshops, exposities en theater- en filmvoorstellingen. Meer info >>>

Internationaal Festival van Beeldende Kunst, Kranj, 28 september -  4 oktober

Het festival trekt zo’n 200 beeldende kunstenaars uit de hele wereld en daarmee is dit het grootste kunstfestival in Slovenië. Alle kunstgalerieën in Kranj doen mee.

Internationaal Festival van Desserts - Sweet Istria 2018, Koper, 28 - 30 september

Op het Festival van Desserts kun je de zoete gerechten van Sloveens Istrië proeven. Daarnaast kun je workshops volgen en genieten van een rijk cultureel programma. Het festival is aan de zeezijde van Koper.

Bron: Ekoper

Festival van de Oude Wijnstok, Maribor, 29 september – 12 november

Het Festival van de Oude Wijnstok is een culinair en cultureel tribuut voor de oudste nog wijn producerende wijnstok ter wereld. Het festival begint met de ceremoniële druivenoogst van de wijnstok en eindigt met het grootste Sint Maartenfeest van het land. In de tussentijd zijn er in de stad talloze kleinere wijnevenementen.

Konjice Marathon: Marathon met een Ziel, Slovenske Konjice, 30 september

De Konjice Marathon leidt hardlopers vanaf het schilderachtige centrum van Slovenske Konjice door de wijnvelden van het heuvelachtige wijnland nabij de stad. Je kunt meelopen met de 5, 10 of 21 kilometer. Inschrijven is op de dag van de marathon mogelijk. Meer info >>>

Mark Koghee