Skip to content

Kies je vakantie

ontdek @ mijnslovenie.com

+31 702173002

/ NIEUWTJES /

Evenementen in augustus

Proef de echte ‘couleur locale’ van Slovenië en bezoek één van de vele evenementen die in het land plaatsvinden. Lees hier wat er in de maand augustus te gebeuren staat.

Concert Ensemble Rosarum Flores, Soteska, Dolenjske Toplice, 1 augustus

Het Oostenrijkse Ensemble Rosarum Flores speelt oude klassieke muziek uit de tijd van Queen Elizabeth I (rond 1600)  in de Duivelstoren van het oude kasteel Soteska dat langs de rivier Krka staat nabij Novo Mesto. Het ensemble speelt op instrumenten die destijds ook gebruikt werden zoals blokfluit, viool en luit. Het concert begint 20.30 uur.

Vanaf Hala Tivoli in Ljubljana rijdt er een bus naar het concert. De bus vertrekt om 17.45 uur. Een retourtje kost 10 euro.

ATP Challenger Slovenia Open Portorož 2018, Portorož, 3 augustus – 11 augustus

In een tijdelijk tennisstadion in de jachthaven van Portorož is het belangrijkste tennistoernooi van Slovenië. ATP Challenger toernooien zijn internationale wedstrijden voor tennisprofs in de subtop (plek 100 tot 350 in de wereldranking). Voor tennisspelers een serieus toernooi, voor toeschouwers een mooi spektakel gecombineerd met zee en strand.

Bron: Slo-open

36e Festival Radovljica 2018, Radovljica, 4 augustus – 21 augustus

Bijna de hele maand is het feest in het middeleeuwse Radovljica. Festival Radovljica ontvangt muzikanten van over de hele wereld. Er is een breed aanbod van klassieke muziek.  Oude klassieke werken worden gespeeld op historische instrumenten.

Zie hier het programma>>>

Bron: Jana Jocif

Zomer Poppen Pier, internationaal poppenfestival, Maribor, 4 augustus – 30 augustus

Poppenspelers uit de hele wereld verzamelen zich in augustus in Maribor voor een groot poppenfestival. Elke zaterdag in augustus zijn er poppenvoorstellingen in verschillende talen in de stad. Voorstellingen worden vergezeld door workshops en het laatste weekend staat bol van de poppenactiviteiten. Het festival is alweer toe aan de 29e editie.

Meer>>> 

Punk Rock Holiday, Tolmin, 6 augustus – 10 augustus

Met de Metal Days van vorige maand net achter de rug, staat het volgende festival te beginnen langs de rivier Soča. Punk Rock Holiday is een internationaal punk rock festival dat toe is aan de 8e editie. Op het programma staan onder meer de bands: Bad Religion, Beatsteaks, Lagwagon, The Vandals, Mad Caddies.

Meer>>> 

Bron: Stipe Surac

Internationaal Festival en Workshop Jazzinty, Novo mesto, 13 augustus – 18 augustus

Jazzinty is een klein en gezellig jazz festival in het historische centrum van Novo Mesto. Jonge veelbelovende muzikanten uit de hele wereld spelen op het festival. Naast muziekoptredens die het oude centrum doen opleven, zijn er cursussen waar gerenommeerde internationale mentors les geven.

Meer>>> 

Jazz Kamp, Kranj, 17 augustus – 26 augustus

Tijdens Jazz Kamp Kranj geven topmuzikanten uit Slovenië en Europa les. Optredens en jamsessies zijn in de avond te bezoeken.  De optredens zijn in het café in Pungert dat je vindt aan het einde van het oude centrum van Kranj. Gratis entree voor de optredens.

Meer>>>

Dance Without Borders at Ljubelj Pass, Tržič – Ljubelj Pass, 18 augustus

Op de Ljubelj (Loibl) pas tussen Slovenië en Oostenrijk komen zo’n duizend mensen samen voor een dansfestival dat om meer dan dansen alleen gaat. Het evenement, dat bedoeld is om mensen uit beide landen elkaar te laten ontmoeten, is gratis te bezoeken. Er is, uiteraard, muziek en dans. En veel eten en drinken van beide kanten van de grens.  Vanuit het stadje Tržič is er gratis transport naar de pas.

Days of Poetry and Wine, Ptuj, 22 augustus – 25 augustus

De Dag van Poëzie en Wijn in Ptuj is in dit deel van Europa het meest bekende dichtersfestival. Uniek is dat dichtkunst wordt gecombineerd met wijn. Het festival is in de oude middeleeuwse straatjes van Ptuj. Mis de gedichtenpromenade, lezingen in de tuinen van particulieren en de wijnproeverijen vooral niet.

Meer>>> 

Bron: Matej Pusnik

Zomerpodium Ruše (Festival Letni oder Ruše), Ruše, 24 augustus – 2 september

In het kleine stadje Ruše in het noordoosten van het land zijn er tien dagen lang theatervoorstellingen en culturele evenementen. In totaal zijn er zo’n 35 voorstellingen waar ongeveer tienduizend mensen op af komen.

Programma>>> 

Semiška ohcet »Let´s dance«, Semič, 24 augustus – 26 augustus

Semiška ohcet is de traditionele huwelijksceremonie van de regio Bela Krajina (Wit Karinthië). De bruiloft wordt opgefleurd met verschillende andere evenementen; potica (cake) festival, fietstocht, kunst en workshops.

Jeugdcultuur festival Kunigunda, Velenje, 24 augustus – 1 september

Muziek, spel en kunst staan centraal bij het festival Kunigunda in Velenje voor (alternatieve) jeugdcultuur. De naam komt van een lokale sage over een mooi jong meisje dat van hekserij werd beschuldigd en gedood werd in de kasteelput. Haar geest zou nog altijd door het kasteel jagen. Het festival heeft niets met geesten, hekserij of enge dingen te doen maar echt alleen het uitdragen van jeugdcultuur.

Meer>>>

Bron: Kunigunda

Bled Bike Festival, Bled, 24 augustus – 26 augustus

Het Bled Bike Festival is het grootste mountainbike evenement in Slovenië. Drie dagen lang staat alles in het teken van de bergfiets. Er is de race Bled Epic (104 kilometer) en de Bled Bike Marathon over 63 kilometer. Alle drie de dagen is er een grote expositieruimte en zijn er demonstraties en shows. Er is ook een culinair aanbod van ‘Taste Bled’.

Meer>>> 

Vinarium Festival - Bogračfest 2018, Lendava, 25 augustus

Bograč is de goulash van het oosten van Slovenië, de regio die aan Hongarije grenst. In het stadje Lendava wordt het gerecht gevierd met een eigen festival. Centraal staat de grote Bograč kookwedstrijd. Maar er kan ook geproefd worden van andere lokale specialiteiten en er is volop wijn van lokale wijnboeren.

Bron: Lendava.si

Idrija Žlikrof Festival, Idrija, 25 augustus

Wanneer in het oosten de goulash wordt gevierd, doen ze dat in Idrija met de eigen pasta Žlikrof. De Žlikrof uit Idrija was het eerste Sloveense product dat van de Europese Unie het label kreeg van beschermde traditionele specialiteit.

Cheese and wine fest in Bohinj, Bohinjska Bistrica, 25 augustus

Het is een smakelijke dag 25 augustus, want ook in de vallei van Bohinj staat het eten centraal. In Bohinj draait het vooral om kaas. Hoe kan het ook anders met die mooie groene alpenweiden hier. En omdat wijn goed bij kaas gaat, is ook dat te proeven. Tussen 16.00 uur en 23.00 uur kun je proeven wat lokale chefs hebben bereid in de Danica hal in Bohinjska Bistrica.

32nd CEBE Triathlon van staal, Ribčev Laz, Bohinj, 26 augustus

De ‘triathlon van staal’ is er een voor de allersterksten. De triathlon is op en om het meer van Bohinj. Deelnemers gaan eerst 8 kilometer roeien, dan 16 kilometer mountainbiken en tot slot 8 kilometer bergop rennen.

Bron: Vili Vogelnik

Openlucht bioscoop Kongresni Trg, Ljubljana, 27 augustus – 30 augustus

Vier avonden lang lang kun je gratis films kijken op Kongresni Trg in het centrum van Ljubljana. Op het programma staan de beste klassiekers. De films worden in de originele taal vertoond. Niet-Engelstalige films krijgen Engelse en Sloveense ondertiteling.

De voorstellingen beginnen elke avond om 9 uur.

Programma>>> 

Mark Koghee