/ NIEUWTJES /

Evenementen in oktober

Proef de echte ‘couleur locale’ van Slovenië en bezoek één van de vele evenementen die in het land plaatsvinden. Lees hier wat er in de maand oktober te gebeuren staat.

City of Women, Ljubljana, 4 oktober – 8 oktober

Een internationaal feministisch festival dat al meer dan twintig jaar in de hoofdstad wordt gehouden. Tussen de 40 en 60 artiesten en theoretici vanuit de hele wereld geven acte de presence. Er zijn concerten, tentoonstellingen, theatershows, filmvoorstellingen en lezingen, allemaal in diverse culturele instellingen in Ljubljana.

Programma>>>

Istrië Fiets Marathon, Izola, 6 en 7 oktober

De fietsmarathon van Istrië is het grootste fietsevenement aan de Sloveense kust. Je kan drie verschillende routes fietsen. Voor elk niveau fietser is er wel iets bij. Voor kinderen is er een mini-marathon. Op zaterdag is er het fietsfestival met presentaties en shows, een familierit en tijdrit. Op zondag is de marathon.

Meer>>> 

Bron: istrski-kolesarskimaraton.si

Jestival culinair en kunst festival, Kobarid, 6 oktober

Kobarid is een culinaire hotspot in Slovenië. De lokale chefs en artiesten werken op 6 oktober samen in een evenement voor alle zintuigen. Op Jestival geniet je van lokale gerechten en allerlei voorstellingen. De hele dag door worden gerechten bereid en lokale producten verkocht. Het festival wordt afgesloten met een concert. Alles vindt plaats in het centrum van Kobarid.

Bron: 2 Lindens Photograhy

53e Maribor Theater Festival, Maribor, 15 – 28 oktober

Het internationale theaterfestival van Maribor bestaat uit zeven thematische programma’s. Een jury bekroont de beste uitvoeringen met de Borštnik ring, vernoemd naar de geestelijk vader van het Sloveense theater Ignacij Borštnik. Naast theatervoorstellingen zijn er lezingen en discussies.

Programma>>> 

Maand van Design, Ljubljana, 16 oktober – 23 november

Design staat elk jaar een maand lang in de schijnwerpers in Ljubljana. De Maand van Design bevat een conferentie, lezingen en tentoonstellingen. Tijdens de Maand van Design worden diverse designprijzen uitgereikt voor Slovenië en heel Zuid-Oost Europa.

Programma>>>

Mlada Portugalka wijnfestival, Metlika, 20 oktober

Portugalka is een rode wijn uit Bela Krajina. Jaarlijks wordt de nieuwe oogst gevierd in Metlika. De Koningin van de Metliška Črnina (een andere rode wijn) en de voorzitter van de vereniging van wijnbouwers van Metlika komen ‘s middags in het centrum aangereden met een wagen met daarop een vat nieuwe Portugalka. Een gerenommeerde vinoloog tapt het eerste glas waarna het feest begint.

Meer>>>

Bron: Dolenjski List

Volkswagen Ljubljana Marathon, Ljubljana, 28 oktober

De Ljubljana Marathon is hét loopevenement van Slovenië. In de ochtend is er eerst een recreatieve loop van 10 kilometer. Daarna starten de halve marathon en de marathon.  De marathon heeft het zilveren label van de internationale atletiek federatie. Start en finish zijn in het centrum bij Kongresni Trg. De inschrijvingen zijn al gesloten, maar kijken kan altijd. Verschillende buitenlandse toppers strijden om de winst en een extra premie voor het parcoursrecord.

Meer>>>

Bron: vw-ljubljanskimaraton.si

Mark Koghee