Skip to content

Kies je vakantie

ontdek @ mijnslovenie.com

+31 702173002

Slovenië: Exotische bestemming ondanks groeiend toerisme

In Jakobski Dol nabij Maribor is de rust altijd baas. Bron Mark Koghee

Hoe exotisch is Slovenië nog als vakantiebestemming? Al een paar jaar vind je het land terug in de lijstjes van te bezoeken bestemmingen van gerenommeerde reispublicaties zoals Lonely Planet en National Geographic. En in ander nieuws zien we jaar na jaar dat de bezoekersaantallen explosief groeien. Is Slovenië nog die verborgen parel die het was? Jazeker!

Het is niet te ontkennen dat Slovenië steeds bekender wordt en dat meer en meer mensen het land bezoeken. Maar alle publicaties en mond-tot-mondreclame ten spijt, blijft Slovenië bij velen nog terra incognita. Vraag zelf maar eens aan bekenden bij jou in de buurt wat ze van Slovenië weten, of ze het wel kennen en weten waar het ligt. De overgrote meerderheid zal er weinig van weten. Misschien wel eens van gehoord. Heel misschien wel eens geweest. Maar anders, wat zei je ook alweer, Slowakije? (verhaal gaat door onder de foto)

De kasteelmuur in Bled. Bron Mark Koghee

Minder dan de Efteling

Cijfers liegen niet en die laten al jaren een flinke stijging van de bezoekersaantallen zien, rond de tien procent jaar na jaar. Echter, pas als je vergelijkt, weet je waar je het over hebt. In 2017 lag het aantal buitenlandse bezoeken op 3,6 miljoen in Slovenië (het totaal aantal aankomsten inclusief Slovenen was 4,9 miljoen); een flink aantal. Maar ter vergelijking; het bezoekersaantal van pretpark de Efteling, de drukst bezochte toeristische attractie van Nederland, was ruim 4 miljoen in hetzelfde jaar. Zelfs het Rijksmuseum in Amsterdam zit met ruim twee miljoen bezoekers Slovenië op de hielen.

Het buitenlandse toerisme in Slovenië valt in het niets in vergelijking met het toerisme in Nederland en Vlaanderen. In 2017 noteerde Nederland 17,6 miljoen buitenlandse bezoeken en Vlaanderen 12,8 miljoen buitenlandse bezoeken. Kortom, er kan nog wel meer bij in Slovenië dat qua grootte tussen Vlaanderen en Nederland in ligt. Echt druk zal het in Slovenië nooit worden. Het land wil het toerisme duurzaam ontwikkelen, dus voor massatoerisme is en komt geen plek.

Weinig bedden

Dat het niet zo druk is in Slovenië neemt niet weg dat het, helaas, heel moeilijk is om accommodatie te boeken in het hoogseizoen. Dat heeft drie redenen. Het overgrote deel van de toeristen komt in juli en augustus, het aanbod aan accommodatie is beperkt en een aantal plekken trekken de meeste toeristen.

Slovenië heeft, Ljubljana en Portoroz uitgezonderd, geen grote hotels en grote vakantieparken en dat is ook de charme van het land. Accommodatie vind je in leuke Bed & Breakfast's, pensions, appartementen en kleine vakantieparken, maar het aantal beschikbare bedden is daardoor beperkt. In 2017 waren er in totaal 890.000 bedden in accommodaties (uitgezonderd de 116.000 slaapplekken op campings). Dat zijn er inmiddels iets meer. Het aantal bezoekers in het hoogseizoen aan Slovenië lag in juli 2018 op 825.363 en in augustus 2018 op 943.920 en daar blijkt wel uit dat het krap is in het hoogseizoen. Helemaal als je weet dat de meeste toeristen zich in deze periode verzamelen in en rond de Julische Alpen en Ljubljana.

Beter in voor- en naseizoen

Dit jaar moeten wij, helaas, nu al op de rem trappen wat betreft het zoeken naar accommodaties voor gezinnen in het hoogseizoen. Beschikbare accommodatie is er vrijwel al niet meer in de populaire bestemmingen, maar in andere regio’s nog wel en in het voor- en naseizoen is er nog plek genoeg. Het aantal bezoekers in mei en juni in Slovenië ligt op ongeveer de helft van het aantal in juli en augustus. Mei en juni zijn daarmee de beste maanden om het land te bezoeken. Niet alleen omdat het rustig is, maar ook omdat het weer ideaal is. Het is warm, maar nog niet zo heet als tijdens de hittegolven die in juli en augustus voorkomen.

Wanneer je in de warme voorjaarszon de mooiste schatten van Slovenië bezoekt, alleen bent in de ongerepte natuur en het authentieke dorpsleven van het land aanschouwt, voel je dat je een verborgen parel hebt ontdekt. Zoek je een speciale rustige vakantiebestemming, dan is Slovenië nog altijd een ideale plek voor je. Voor nu en nog een hele lange tijd.

Rust overheerst op een lentemiddag in Piran. Bron Mark Koghee

Mark Koghee

Mark Koghee is een Nederlandse journalist die in Ljubljana woont en werkt. Als hij niet schrijft of fotografeert dan vind je hem wel ergens op de racefiets zwevend door het Sloveense landschap of op een terras in Ljubljana.
Mark kan je ook volgen op www.ljubljanees.com
Mark Koghee

Latest posts by Mark Koghee (see all)

HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Your Information will never be shared with any third party.
Ask us anything that is on your mind regarding holiday in Slovenia. We will answer your question in 1 working day.
We offer free of charge advice to our subscribers. By sending us a question, you confirm that you agree with receiving our occasional tips and stories about Slovenia. No spamming, we promise.
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
I would like to receive press news from Slovenia.
Thank you!
IK WIL BERICHT ONTVANGEN
Dank je wel!
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
SOCA VALLEI WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BINNENKORT ...
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hiervoor akkoord.
I would like to be notified when I can register for Boek Mijn Slovenië
Thank you!
Dank je wel!
WE BESPAREN JE TIJD EN ZORGEN
// SPECIALE SELECTIE
Kwalitatieve en gecontroleerde aanbiedingen
//FLEXIBELE BOEKINGSOPTIES
50 % nu betalen en 50 % later
// GOED GEREGELD
Online veiligheid, garantiefonds, verschillende verzekeringen...
Op jou afgestemd reisplan met een boeking ter waarde van 100 euro
// GRATIS REISPLAN
Vandaag zijn we bezig met onderhoud van ons reserveringssysteem. Onze excuses voor het ongemak! Morgen kunt u weer gebruik maken van het boekingssysteem.
ONDERHOUD
OP MAAT
En wij gaan voor jou een accommodatie uitzoeken of rondreis creëren.
ZONDER EXTRA KOSTEN
KAARTEN
Wandelkaarten, Toeristische kaarten, Wegenkaarten
Liever geen telefoonnummer geven? Wij gaan dan per email formulier verzenden.
Dank je wel!
Dank je wel!