/ Fietstochten /

Door het wildste stukje Slovenië

 

// Lengte: 66,5 kilometer

 

// Hoogtemeters: 1237

 

// Route: Stari Breg-Onek-

    Trnovec-Podstene-Koprivnik-

    Rajhenav-Onek-Željne-

    Šalka Vas-Kocevje-Stari Breg

Foto's Mark Koghee

Eigenlijk was het geen tocht. Het was een avontuur, een expeditie door het wildste stukje Slovenië. Want hier, in de bossen van Kocevje, kan je zomaar in de enorme klauwen van een bruine beer belanden. Dus een waarschuwing vooraf: doe deze tocht alleen met deskundige begeleiding.

We waren een gemêleerd gezelschap. Drie journalisten, een voormalig profwielrenner (32e in de Tour de France 1986) en drie lokale fietsers waaronder een politieman. Het was allemaal het initiatief van vriend Primož; een tocht door onbekend en ongeschonden Kočevje. Hij was het ook die het meest bezorgd was. En dus vroeg hij nog enkele malen voor het vertrek aan onze gidsende politieman of hij wel een wapen bij zich had. ,,De beren, je weet het hier nooit.’’

Slovenië is uniek om zijn gezonde en groeiende beren populatie. Er leven tussen de 500 en 700 bruine beren in het land. De meeste bruine beren leven in de bossen van Kočevje.  

In Kočevje ligt het grootste beboste gebied van Slovenië. Een deel van het bos is zelfs nog oerbos. Op een oppervlakte van 555 vierkante kilometer wonen slechts 16.000 inwoners. Dit is een gebied waar de natuur nog de baas is. Bijna alle wegen hier zijn onverhard en mooi te berijden met een mountainbike, gravelbike of crossfiets. In ons gemêleerde gezelschap kwamen ook al deze type fietsen voor.

Ons avontuur begint bij boshut Stari Breg. We glibberen eerst via een smal en stijl modderig pad omhoog naar de gravelweg richting Onek. Op die weg klimmen we kilometerslang door het bos richting Kočevjski Rog.

Kočevjski Rog is een plateau in het bos dat bekend is geworden door de massamoorden op vermeende nazi-collaborateurs en hun families. Vermoedelijk tussen de 10.000 en 12.000 mensen zouden hierbij gedood zijn, direct na de oorlog in 1945. Je kan het je niet voorstellen als je de prachtige en vredige natuur hier ziet.

We passeren monumenten die aan de massamoorden in het gebied herinneren en dorpen die volkomen verlaten zijn. Dit gebied is ruig, ook in zijn geschiedenis. Ooit woonden hier 12.500 Duitsers, die het gebied Gottschee noemden. Ze hadden hier hun eigen bedrijven en eigen scholen. De Duitsers kwamen hier in de 14e eeuw en behielden al die tijd hun eigen cultuur maar sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er niet veel van de nabestaanden van Gottschee Duitsers over.

Weer terug naar de fiets. We hebben de afdaling ingezet en rijden nog een stukje door het bos. Dan komen we uit op een weide. De grootste open ruimte in onze tocht. Het is de locatie van de oude zaagmolen, de Roska Žaga.

In de Roska Žaga werkten ooit 250 mensen, maar de zaagmolen sloot in 1932. Sindsdien is alles verdwenen. Van de bedrijvigheid die hier ooit was is niets meer over. Roska Žaga is nu een informatiepunt in de fiets- en wandelroutes.

We dalen weer verder af en komen uiteindelijk in Koprivnik waar we zowaar even over een asfaltweg fietsen. Dit dorp is wel nog bewoond. Er staat een tiental huizen en hier is een rustplaats voor fietsers waar we het stof uit onze kelen spoelen met huisgemaakte verse appelsap.

Na Koprivnik klimmen we weer en dalen we af om dan richting Kočevje te rijden waar we over modderige paden een rondje maken rond het meer van Kočevje. Daar slaat het noodlot toe voor onze initiatiefnemer Primoz. Hij breekt zijn ketting, maar kan door de vakkundige hulp van onze ex-professional (en tegenwoordig fietsenhandelaar) weer verder. We overwinnen nog enkele blubberige passages en een klim om weer te eindigen in Stari Breg waar we op onze onderneming toasten met een lokale honingschnapps.

Oh en beren, die kwamen we, natuurlijk, niet tegen. Jammer toch.

Er zijn meerdere fietsroutes in de bossen van Kočevje. Wil je er een gaan fietsen laat je dan wel goed informeren. Je kan de bossen ook bezoeken tijdens een fietsrondreis. Informeer voor de mogelijkheden hiervoor bij ons. 

Beleef de tocht hieronder in foto's.

R0026389 R0026394 R0026395 R0026397 R0026408 R0026415 R0026423 R0026424 R0026431 R0026447 R0026454 R0026458

Mark Koghee