Skip to content

Kies je vakantie

ontdek @ mijnslovenie.com

+31 702173002

/ Fietstochten /

Door het wildste stukje Slovenië

 

// Lengte: 66,5 kilometer

 

// Hoogtemeters: 1237

 

// Route: Stari Breg-Onek-

    Trnovec-Podstene-Koprivnik-

    Rajhenav-Onek-Željne-

    Šalka Vas-Kocevje-Stari Breg

Foto's Mark Koghee

Eigenlijk was het geen tocht. Het was een avontuur, een expeditie door het wildste stukje Slovenië. Want hier, in de bossen van Kocevje, kan je zomaar in de enorme klauwen van een bruine beer belanden. Dus een waarschuwing vooraf: doe deze tocht alleen met deskundige begeleiding.

We waren een gemeleerd gezelschap. Drie journalisten, een voormalig profwielrenner en drie lokale fietsers waaronder een politieman. Het was allemaal het initiatief van vriend Primoz; een tocht door onbekend en ongeschonden Kocevje. Hij was het ook die het meest bezorgd was. En dus vroeg hij nog enkele malen voor het vertek aan onze gidsende politieman of hij wel een wapen bij zich had. ,,De beren, je weet het hier nooit.’’

Slovenië is uniek om zijn gezonde en groeiende beren populatie. Er leven tussen de 500 en 700 bruine beren in het land. De meeste bruine beren leven in de bossen van Kocevje.  

In Kocevje ligt het grootste beboste gebied van Slovenië. Een deel van het bos is zelfs nog oerbos. Op een oppervlakte van 555 vierkante kilometer wonen slechts 16.000 inwoners. Dit is een gebied waar de natuur nog de baas is. Bijna alle wegen hier zijn onverhard en mooi te berijden met een mountainbike of crossfiets.

Ons avontuur begint bij boshut Stari Breg. We glibberen eerst via een smal en stijl modderig pad omhoog naar de gravelweg richting Onek. Op die weg klimmen we kilometerslang door het bos richting Kocevjski Rog.

Kocevjski Rog is een plateau in het bos dat vooral bekend is geworden door de massamoorden op Sloveense nazi-collaborateurs en hun families. Vermoedelijk tussen de 10.000 en 12.000 mensen zouden hierbij gedood zijn, direct na de oorlog in 1945. Je kan het je niet voorstellen als je de prachtige en vredige natuur hier ziet.

We passeren monumenten die aan de massamoorden in het gebied herinneren en dorpen die volkomen verlaten zijn. Dit gebied is ruig, ook in zijn geschiedenis. Ooit woonden hier 12.500 Duitsers, die het gebied Gottschee noemden. Ze hadden hier hun eigen bedrijven en eigen scholen. De Duitsers kwamen hier in de 14e eeuw en behielden al die tijd hun eigen cultuur maar sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er niet veel van de nabestaanden van Gottschee Duitsers over.

Weer terug naar de fiets. We hebben de afdaling ingezet en rijden nog een stukje door het bos. Dan komen we uit op een weide. De grootste open ruimte in onze tocht. Het is de locatie van de oude zaagmolen, de Roska Zaga.

In de Roska Zaga werkten ooit 250 mensen, maar de zaagmolen sloot in 1932. Sindsdien is alles verdwenen. Van de bedrijvigheid die hier ooit was is niets meer over. Roska Zaga is nu een informatiepunt in de fiets- en wandelroutes.

We dalen weer verder af en komen uiteindelijk in Koprivnik waar we zowaar even over een asfaltweg fietsen. Dit dorp is wel nog bewoond. Er staat een tiental huizen en hier is een rustplaats voor fietsers waar we het stof uit onze kelen spoelen met huisgemaakte verse appelsap.

Na Koprivnik klimmen we weer en dalen we af om dan richting Kocevje te rijden waar we over modderige paden een rondje maken rond het meer van Kocevje. Daar slaat het noodlot toe voor onze initiatiefnemer Primoz. Hij breekt zijn ketting, maar kan door de vakkundige hulp van onze ex-professional (en tegenwoordig fietsenhandelaar) weer verder. We overwinnen nog enkele blubberige passages en een klim om weer te eindigen in Stari Breg waar we op onze onderneming toasten met een lokale honingschnapps.

Oh en beren, die kwamen we, natuurlijk, niet tegen. Jammer toch.

Er zijn meerdere fietsroutes in de bossen van Kocevje. Wil je er een gaan fietsen laat je dan wel goed informeren. Je kan de bossen ook bezoeken tijdens een fietsrondreis. Informeer voor de mogelijkheden hiervoor bij ons. 

Beleef de tocht hieronder in foto's.

R0026389 R0026394 R0026395 R0026397 R0026408 R0026415 R0026423 R0026424 R0026431 R0026447 R0026454 R0026458

Mark Koghee
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Your Information will never be shared with any third party.
Ask us anything that is on your mind regarding holiday in Slovenia. We will answer your question in 1 working day.
We offer free of charge advice to our subscribers. By sending us a question, you confirm that you agree with receiving our occasional tips and stories about Slovenia. No spamming, we promise.
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
I would like to receive press news from Slovenia.
Thank you!
IK WIL BERICHT ONTVANGEN
Dank je wel!
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
SOCA VALLEI WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BINNENKORT ...
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hiervoor akkoord.
I would like to be notified when I can register for Boek Mijn Slovenië
Thank you!
Dank je wel!
WE BESPAREN JE TIJD EN ZORGEN
// SPECIALE SELECTIE
Kwalitatieve en gecontroleerde aanbiedingen
//FLEXIBELE BOEKINGSOPTIES
50 % nu betalen en 50 % later
// GOED GEREGELD
Online veiligheid, garantiefonds, verschillende verzekeringen...
Op jou afgestemd reisplan met een boeking ter waarde van 100 euro
// GRATIS REISPLAN
Vandaag zijn we bezig met onderhoud van ons reserveringssysteem. Onze excuses voor het ongemak! Morgen kunt u weer gebruik maken van het boekingssysteem.
ONDERHOUD
OP MAAT
En wij gaan voor jou een accommodatie uitzoeken of rondreis creëren.
ZONDER EXTRA KOSTEN
KAARTEN
Wandelkaarten, Toeristische kaarten, Wegenkaarten
Liever geen telefoonnummer geven? Wij gaan dan per email formulier verzenden.
Dank je wel!
Dank je wel!