/ Fietstochten /

R0023243

// Lengte: 41 kilometer

// Hoogtemeters: 1600 meter

// Route: Radovljica-Zgornje Lancovo-Kropa, Jamnik-Podblica-Njivica-Dobravica-Podnart-Zgornja Dobrava-Mošnje-Podvin-Radovljica.

In de gemeente Radovljica vind je Sloveense fietsroutes met een Nederlands tintje. En dat is allemaal te danken aan de Sloveen Blaz Bole. De in Radovljica geboren en getogen Bole woont in Nederland en ontdekte hier het fietsen en bovenal het gemak van het Nederlandse fietsknooppunten netwerk. Tijdens een fietstrip in Nederland met Sloveense vrienden werd het idee geboren het fietsknooppunten netwerk naar Slovenië te halen. Na drie jaar hard werken met een groep vrijwilligers was het netwerk in 2015 klaar in de gemeente Radovljica.

R0023228

Op het grondgebied van Radovljica staan nu 122 genummerde verkeersborden voor fietsers. Via de borden kan je tien samengestelde tochten rijden, allen verschillend in lengte en zwaarte, of je kan een welhaast onbeperkt aantal routes zelf samenstellen langs de genummerde borden.

Ik wilde graag eens langs de pictoresque kerk van Jamnik dus koos ik ervoor route 2 te fietsen; de Korte Adrenaline Tour. Het systeem van de borden werkt hetzelfde als in Nederland. Je onthoudt (of schrijft op) de nummers van de knooppunten en fietst die vervolgens af. De borden, die allemaal een nummer hebben, verwijzen naar de dorpen, maar ook naar de de volgende nummers. Je volgt niet de plaatsnamen maar de nummers.

Het Sloveense systeem is niet helemaal hetzelfde als het Nederlandse want Bole voegde gekleurde stippen toe zoals met het skiën. Je hebt blauwe (klimmen met maximaal 4 procent stijging), rode (maximaal 8 procent) en zwarte (boven de 8 procent) routes. Mijn route is zwart.

Vanuit Radoviljica gaat het eerst naar beneden om al snel weer eventjes omhoog te gaan, maar dan is het een tijdje vlak. Door het dal gaat het naar het middeleeuwse dorpje Kropa dat bekend is om zijn oude traditionele smederijen. Kropa ligt aan de voet van de klim naar Jamnik. Vijf kilometer lang slingert de weg met gemiddeld 7 procent door het bos. Het is pittig maar de beloning is adembenemend: het uitzicht op het kerkje van Jamnik met de besneeuwde bergen op de achtergrond. Dit is een van de meest populaire en bekendste vergezichten in Slovenië.

Na de afdaling gaat de route verder door kleine dorpjes en over rustige smalle wegen. Dat is precies wat de bedoeling was van het fietsknooppunten netwerk. Er zijn vrijwel geen aparte fietspaden in de regio en dus leidt het netwerk fietsers over kleine verkeersarme wegen. Veilig maar ook heel mooi om de omgeving te ontdekken.

De route stuurt me over wegen waarvan ik zeker weet dat ik die nooit zelf had kunnen vinden. Ik passeer veel borden die naar Radovljica wijzen. Ik ben weer dichtbij het startpunt, maar de nummers van mijn route wijzen me telkens de andere richting op, naar weer een andere kleine slingerweg. Er zijn geen lange klimmen meer maar het gaat voortdurend op en af en af en toe gaat het behoorlijk steil omhoog. Uiteindelijk ben ik weer terug in Radoviljica na 41 kilometer, precies zoals beschreven.

Bij het Tourisme Informatie Centrum (TIC) in Radovljica kan je kaarten krijgen van het netwerk. Op de kaart vind je de tien al samengestelde routes en met de kaart kan je zelf een route samenstellen. Waar je aan je tocht begint, maakt niet uit. Er zijn ook routes naar toeristische trekpleisters Bled en Bohinj en over het plateau van Pokljuka.

R0024686
R0023279
R0024672
R0023282
R0023288
Mark Koghee