/ Wandeltochten /

Langs diverse watervallen naar de Parabola waterval.

// Soort wandeling: Gemakkelijk
// Duur: 1 uur 30 en minuten
// Lengte: 3 kilometer
// Hoogteverschil: 280 meter

Wandelen in de Fratarica kloof

Deze wandeling begint enigszins avontuurlijk met de oversteek door de rivier de Koritnica. Daarna loop je al snel langs de mooie kloof van de Fratarica. Je komt langs diverse watervallen, waaronder de 15 meter hoge Slap Katedrala en de bekende 50 meter hoge Slap Parabola. Vervolgens loop je een stuk door beukenbos waarna je weer uitkomt bij een leuk stuk rivierbedding.

Het verhaal

Ik kan me nauwelijks meer voorstellen dat wij er jaren over gedaan hebben om deze wandeling te gaan doen. In 2007 kochten we een klein boekje waar onder andere de Parabola in stond. Zoekend in Log pod Mangartom bleek er geen brug meer te zijn over de Koritnica. Dat jaar, en ook het jaar erna, liepen we langs de rivierbedding op zoek naar een plek om via rotsen over te steken. Uiteindelijk besloten we pas in 2009 dat het vrij simpel is om met wandelsandalen door de rivierbedding te lopen. Zes meter waden door water dat nauwelijks tot de knieën reikte… Sindsdien zijn we er vijf keer geweest.

fratarica, parabola waterval, bron H. Vrron, MijnSlovenie
bron H. Vroon

Het begin van de wandeling in Log pod Mangartom

Rij vanuit Bovec de weg naar Tarvisio. Na korte tijd rijdt je door het mooie dal van de Koritnica rivier, omgeven door steile pieken. Je rijdt door Log pod Mangartom en aan het einde van het dorp, vlak voor de brug over de Predelica ga je rechts de weg af waar je op een open vlakte van grevel kunt parkeren.

fratarica kloof, wandelen, bron H. Vroon, MijnSlovenie

bron H. Vroon

Naar de Fratarica kloof

Loop langs de rivierbedding van de Predelica die overgaat in de Koritnica, met de weg achter je. Loop nog ongeveer 100 meter naar rechts langs de Koritnica totdat je aan de overkant een groot rotsblok in de bedding ziet liggen. Vind hier een geschikte plaats om door de rivier over te steken. In de zomermaanden zal het water nauwelijks tot de knieën reiken. Aan de overkant zie je vrij snel een pad dat begint bij een houten wegwijzerpaal.

fratarica kloof, wandelen, parabola waterval, bron H. Vroon, MijnSlovenie

bron H. Vroon

Het pad begint als een wat breder grevel pad. Zodra dat pad naar links afbuigt zie je schuin rechts het voetpad verder lopen vlak langs de kloof van de Fratarica. Dit deel van het pad is nog bewegwijzerd met rood-witte stippen, na de Parabola houdt dat op.

Je kunt op diverse plekken vlak boven de kloof komen en diverse kleine watervallen zien. Kijk uit naar een pad dat rechts naar beneden gaat om bij Slap Katerdrala te komen. Een mooi plekje waar de waterval door een spleet valt, met overhangende rotswanden.

Naar Slap Parabola

Loop weer terug naar het hoofdpad en na vijf minuten verder lopen kom je uit bij Slap Parabola. Omgeven door steile rotswanden is daar de vrij vallende Parabola waterval.

Als je langs de rand van de kom naar links loopt, zie je een smal paadje langs de linker kant van de kom. Het laatste stukje naar beneden kan glad zijn, maar niet gevaarlijk.

Als je na dit avontuur weer boven komt, loopt het pad verder omhoog door het beukenbos. Uiteindelijk kom je uit bij een hoger gelegen stuk van de Fratarica met een mooie rots bedding. Aan het einde van dat gedeelte is nog een veel hogere waterval, maar deze loopt grotendeels trapsgewijs langs de rotswand. Loop via hetzelfde pad terug.

parabola waterval, wandelen, bron H. Vroon, MijnSlovenie
bron H. Vroon
Han Vroon