/ Sloveense steden /

DE GESCHIEDENIS LIGT VOOR HET OPRAPEN IN CELJE

Slovenië staat bekend om de prachtige natuur, maar verspreid door het land vind je ook diverse steden die rijk zijn aan cultuur. Lees dit keer over de derde stad van het land: Celje. 'Klein in formaat, groot in geschiedenis', zo zou je Celje kunnen omschrijven.

Celje is al een officiële stad sinds het jaar 45 (als de Romeinse stad Celeia), bewoond is de plaats al sinds de ijzertijd. Celje is de derde stad van Slovenië, maar denk vooral niet dat het een grote stad is. Celje telt nog geen 40.000 inwoners.

celje, centrum

Bron: Slovenian Tourist Board

Celje begon niet op zijn huidige plek. De eerste bewoning was tegenover het centrum aan de overkant van de rivier Savinja op de Sint Nicolaasberg waar de Romeinen de Tempel van Hercules bouwden. De ruïnes van de tempel kun je bezoeken tijdens een wandeling door het bos op de berg. De tempel ligt net boven de grens waar het park overgaat in bos. Bij de Kapucijnertrap van het Franciscanerklooster (ook zeker een bezoek waard) aan de oever van de Savinja loopt een wandelroute naar de overblijfselen van de Tempel van Hercules. In het stadspark aan de voet van de Sint Nicolaasberg staat de grootste boomhut van Slovenië, geheel gemaakt van sparreboomhout. Nabij zijn ook een kinderspeelplaats, een joggingpad en educatieve wandelroutes. In de boomhut is een informatiecentrum. De hut kun je gratis bezoeken.

Het kasteel van Celje

Celje is vooral de stad van de Graven van Celje. Deze graven heersten over het huidige Slovenië tussen halverwege de 14e eeuw tot halverwege de 15e eeuw, toen de Sloveense heersers uiteindelijk toch het onderspit delfden tegen de Habsburgers. De graven veroverden het bescheiden kasteel van Celje en bouwden het uit tot een machtige en ook comfortabele burcht. Daarmee verzekerden ze Celje jaren later van een top toeristenattractie. Een bezoek is elke dag van het jaar mogelijk. Het kasteel is het decor van veel evenementen.

kasteel, celje

Bron: Celje.si

Dat Celje een stad van geschiedenis is, zie je ook terug in het oude centrum dat iets van grandeur laat zien. Bijvoorbeeld met het imposante Celjski Dom van de Weense architect Peter Paul Brang of met het statige Hotel Europa. Leer meer over de historie van Celje en omgeving in het Regionaal Museum van Celje. In dit museum vind je ook de Romeinse restanten van de stad terug.

Spoorweg

In Celje werd de eerste spoorweg van Slovenië gebouwd. Die liep van Celje naar Grobelno. In 1846 arriveerde de eerste trein in de stad. Proef de spoorgeschiedenis door een ritje te maken met de oude stroomtrein. Elke zaterdag rijdt de antieke trein van Celje door een schilderachtig landschap naar het dorp Podčetrtek.

Bron: TopRail

 

Mark Koghee