ontdek (at) mijnslovenie.com // +31702173002

/ Sloveense steden /

DE GESCHIEDENIS LIGT VOOR HET OPRAPEN IN CELJE

Slovenië staat bekend om de prachtige natuur, maar verspreid door het land vind je ook diverse steden die rijk zijn aan cultuur. Lees dit keer over de derde stad van het land: Celje. 'Klein in formaat, groot in geschiedenis', zo zou je Celje kunnen omschrijven.

Celje is al een officiële stad sinds het jaar 45 (als de Romeinse stad Celeia), bewoond is de plaats al sinds de ijzertijd. Celje is de derde stad van Slovenië, maar denk vooral niet dat het een grote stad is. Celje telt nog geen 40.000 inwoners.

celje, centrum

Bron: Slovenian Tourist Board

Celje begon niet op zijn huidige plek. De eerste bewoning was tegenover het centrum aan de overkant van de rivier Savinja op de Sint Nicolaasberg waar de Romeinen de Tempel van Hercules bouwden. De ruïnes van de tempel kun je bezoeken tijdens een wandeling door het bos op de berg. De tempel ligt net boven de grens waar het park overgaat in bos. Bij de Kapucijnertrap van het Franciscanerklooster (ook zeker een bezoek waard) aan de oever van de Savinja loopt een wandelroute naar de overblijfselen van de Tempel van Hercules. In het stadspark aan de voet van de Sint Nicolaasberg staat de grootste boomhut van Slovenië, geheel gemaakt van sparreboomhout. Nabij zijn ook een kinderspeelplaats, een joggingpad en educatieve wandelroutes. In de boomhut is een informatiecentrum. De hut kun je gratis bezoeken.

Het kasteel van Celje

Celje is vooral de stad van de Graven van Celje. Deze graven heersten over het huidige Slovenië tussen halverwege de 14e eeuw tot halverwege de 15e eeuw, toen de Sloveense heersers uiteindelijk toch het onderspit delfden tegen de Habsburgers. De graven veroverden het bescheiden kasteel van Celje en bouwden het uit tot een machtige en ook comfortabele burcht. Daarmee verzekerden ze Celje jaren later van een top toeristenattractie. Een bezoek is elke dag van het jaar mogelijk. Het kasteel is het decor van veel evenementen.

kasteel, celje

Bron: Celje.si

Dat Celje een stad van geschiedenis is, zie je ook terug in het oude centrum dat iets van grandeur laat zien. Bijvoorbeeld met het imposante Celjski Dom van de Weense architect Peter Paul Brang of met het statige Hotel Europa. Leer meer over de historie van Celje en omgeving in het Regionaal Museum van Celje. In dit museum vind je ook de Romeinse restanten van de stad terug.

Spoorweg

In Celje werd de eerste spoorweg van Slovenië gebouwd. Die liep van Celje naar Grobelno. In 1846 arriveerde de eerste trein in de stad. Proef de spoorgeschiedenis door een ritje te maken met de oude stroomtrein. Elke zaterdag rijdt de antieke trein van Celje door een schilderachtig landschap naar het dorp Podčetrtek.

Bron: TopRail

 

Mark Koghee

Mark Koghee

Mark Koghee is een Nederlandse journalist die in Ljubljana woont en werkt. Als hij niet schrijft of fotografeert dan vind je hem wel ergens op de racefiets zwevend door het Sloveense landschap of op een terras in Ljubljana.
Mark kan je ook volgen op www.ljubljanees.com
Mark Koghee

Latest posts by Mark Koghee (see all)

HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Your Information will never be shared with any third party.
Ask us anything that is on your mind regarding holiday in Slovenia. We will answer your question in 1 working day.
We offer free of charge advice to our subscribers. By sending us a question, you confirm that you agree with receiving our occasional tips and stories about Slovenia. No spamming, we promise.
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Jouw informatie wordt in geen geval gedeeld met derden.
Vraag ons alles wat je wil weten over een vakantie in Slovenie.
We bieden kosteloos advies. Als u een vraag stelt stemt u in om af en toe een tip of verhaal over slovenie te ontvangen. Geen spam, dat beloven we.
We beantwoorden je vraag binnen 2 werkdagen.
Dank je wel!
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
I would like to receive press news from Slovenia.
Thank you!
IK WIL BERICHT ONTVANGEN
Dank je wel!
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
SOCA VALLEI WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BINNENKORT ...
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hiervoor akkoord.
I would like to be notified when I can register for Boek Mijn Slovenië
Thank you!
Dank je wel!
WE BESPAREN JE TIJD EN ZORGEN
// SPECIALE SELECTIE
Kwalitatieve en gecontroleerde aanbiedingen
//FLEXIBELE BOEKINGSOPTIES
50 % nu betalen en 50 % later
// GOED GEREGELD
Online veiligheid, garantiefonds, verschillende verzekeringen...
Op jou afgestemd reisplan met een boeking ter waarde van 100 euro
// GRATIS REISPLAN
Vandaag zijn we bezig met onderhoud van ons reserveringssysteem. Onze excuses voor het ongemak! Morgen kunt u weer gebruik maken van het boekingssysteem.
ONDERHOUD
OP MAAT
En wij gaan voor jou een accommodatie uitzoeken of rondreis creëren.
ZONDER EXTRA KOSTEN
KAARTEN
Wandelkaarten, Toeristische kaarten, Wegenkaarten
Liever geen telefoonnummer geven? Wij gaan dan per email formulier verzenden.
Dank je wel!
Dank je wel!