DE GEZOUTEN VERHALEN VAN DE KUST
Direct achter de Adriatische Zee lag ooit rondom de kustplaatsjes een groot moerasgebied waar zout werd gewonnen. In Strunjan en Sečovlje worden de zoutwinplaatsen nog in stand gehouden en de grootste, Sečovlje, is nu een beschermd natuurpark.
Sečovljske Soline (Zoutvelden van Sečovlje) is een 650 hectare groot zout moerasgebied aan zee. Het is een uniek natuurgebied waar nog op traditionele wijze zout wordt gewonnen. In 1993 is het gebied bijgeschreven in de lijst van moeraslanden van internationaal belang. Het gebied is belangrijk vanwege de unieke ecosystemen van land en zee-, brak- en zoetwater.

Bron: Turizem Piran
Vogels
Het is niet alleen het zout dat dit gebied zo bijzonder maakt; de zoutvelden zijn een belangrijke verzamelplaats van vogels. De variëteit van vogelsoorten is hier groter dan in elk ander moerasgebied. Er zijn 272 vogelsoorten gezien in het gebied, waarvan er 90 broeden in de zoutvelden.
De hoofdingang van de zoutvelden ligt aan de noordkant van het gebied in het dorpje Seča. Het noordelijke deel van de zoutvelden heet Lera en dit is het officiële openluchtmuseum van de zoutvelden. In dit deel van het natuurpark vind je de rechthoekige zoutvelden. Het bezoekerscentrum staat hier en de spa met thalassotherapie waar je onder meer modderwraps kunt krijgen uit de zoutvelden en zeezout-scrubs.
Rondleiding
Wil je echt alles weten van de zoutvelden, dan kun je je aansluiten bij de rondleiding. De rondleiding duurt minstens anderhalf uur. Je wandelt ongeveer twee kilometer van de ingang tot het Lera bezoekerscentrum en terug. Tijdens die wandeling wordt het natuurpark aan je voorgesteld. Je leert over de flora, fauna, het culturele erfgoed en, uiteraard, het zoutwinnen. Vanaf het uitkijkpunt zie je alles nog eens in één oogopslag.
Het ruige deel
Het zuidelijke deel, dat Fontanigge heet, is het ruige deel van het natuurpark. Hier geen kaasrechte rechthoekige zoutvelden. Moerassen en ruïnes bepalen het beeld hier. In één van de vier gerestaureerde zoutveld-huisjes is het museum over zoutwinnen. Het museum biedt ook rondleidingen aan door dit gebied.
Fontanigge bereik je door na de grensovergang Sečovlje rechtsaf te slaan bij een smalle onverharde weg (vlak voor de brug) en daar ongeveer 500 meter door te rijden tot je een kleine parkeerplaats ziet. Vanaf hier moet je óf lopen óf met één van de 25 gratis beschikbare fietsen verder. Per fiets is het 10 minuten tot het museum. Reken op 20 minuten tot een half uur lopen. Waarschuwing: dit deel bezoek je het beste in rustige tijden wanneer er geen wachttijden voor de grens met Kroatië zijn, want hoewel je Slovenië niet verlaat, moet je wel door de grensovergang waar in de zomermaanden de wachttijd tot meer dan een uur kan oplopen.
Voor een bezoek aan de zoutvelden moet, voorgeschreven door de wet op natuurbehoud, betaald worden.
- Golfen in het land van bergen, bossen en meren - 04/02/2019
- Weekendje of midweek naar Slovenië - 14/01/2019
- Wintersport van wereldklasse - 17/12/2018