ontdek (at) mijnslovenie.com // +31702173002

/ Sloveense beleven /

GEZELLIG EN KLEIN: KORTE GIDS VOOR HET SLOVEENSE UITGAANSLEVEN

Uitgaan in Slovenië? Het is niet iets waarvoor je naar het land af reist. Maar als je er al bent, zijn er genoeg mogelijkheden om in de avond- en nachtelijke uren een leuke tijd te hebben. Wij geven je een korte gids voor het Sloveense nachtleven.

Is er een nachtleven in Slovenië? Om eerlijk te zijn; het is er, maar het is beperkt. Buiten Ljubljana zijn de plekken die tot diep in de nacht open zijn, op één hand te tellen. Het enige noemenswaardige nachtleven bevindt zich in Ljubljana. En Ljubljana is sprookjesachtig, maar met nog net geen 300.000 inwoners is het geen grote wereldstad. Het nachtleven in de hoofdstad is als de stad zelf; klein, schattig en gezellig.

Wat is er te doen? Tot middernacht en vaak nog een uurtje langer bruist de stad. Bij mooi weer zitten de terrassen aan weerszijden van rivier Ljubljanica tjokvol. ‘s Zomers zijn er vaak ook nog optredens en evenementen op straat. Echter, om één uur 's nachts is dat echt afgelopen, zijn de terrassen leeg en de meeste bars gesloten.

ljubljana, nacht

Waar kun je dan naartoe in de nacht?

Bars

Een aantal bars is open tot laat in de nacht. Cutty Sark is één van de grootste en alleroudste kroegen in de stad. Je vindt de kroeg in de Knafljev Prehod 1. Dat is een steeg met binnenplein, midden in het centrum. Het is een soort mini-uitgaansgebied. In de zomer zijn hier vaak buitenfeesten tot 01.00 uur. Cutty Sark is de gezellige, ouderwetse kroeg. Aan de overkant is grand café As. Dit is een ‘chique’ bar voor degenen voor wie kijken en bekeken worden belangrijk is.

Gelegen aan de grote straat Slovenska Cesta, is de Holiday’s Pub een kleine stampvolle kroeg waar de muziek uit de jaren tachtig is óf van Sloveense of Joegoslavische origine. De kroeg is elke dag open tot 3 uur ‘s nachts en op vrijdag en zaterdag tot 4 uur ‘s nachts. Pod Skalco vind je in de Gosposka Ulica naast het stadsmuseum. Het is een bar waar later op de avond ook gedanst wordt. Naast internationale hits wordt er veel Sloveense en Balkan muziek gedraaid.

Clubs

Wil je dansen, dan zijn er een aantal clubs waar je terecht kunt. Als je het uitgaansleven in de Nederlandse en Belgische grote steden gewend bent, verwacht dan niet teveel. Maar de clubs zijn leuk en de sfeer is goed en als je het treft is er een goede gast-deejay. Top Six aan Slovenska Cesta noemt zich ‘day and night’ club. De club is woensdag, vrijdag en zaterdag open tot 5 uur. Muziek wordt verzorgd door verschillende huis-deejays.

K4 is in het weekend open en heeft een breed muziek aanbod; house, drum ‘n’ bass, techno, funk, hiphop, enzovoort. De club is één van de betere in Ljubljana en zit in de Kersnikova Ulica nabij het centrum. K4 is de gay-vriendelijke club van Ljubljana, met geregeld een roze zaterdag.

Cirkus geldt ook als één van de betere clubs van de stad waar house, urban en hits worden gedraaid. De club ligt aan het plein Trg Mladinskih Delov Brigad net buiten het centrum.

metelkova, ljubljana

Bron: Dreamstime

Metelkova

Metelkova is een buurtje dat bestaat uit gekraakte gebouwen. De kraak wordt gedoogd en het terrein tussen het centrum en het station van Ljubljana is uitgegroeid tot een populair centrum voor alternatieve cultuur, dat vooral in de nacht bruist. Er zijn verschillende bars waar een internationale alternatieve scene samenkomt en waar deejays draaien of bandjes optreden.

De feestavond van de brandweer

Het brandweerfeest, Gasilska Veselica, is het meest authentieke Sloveense feest. De feesten zijn echte dorpsfeesten, georganiseerd door de lokale brandweervereniging. De Gasilska Veselica wordt in de open lucht gehouden, meestal op een veldje nabij het dorpscentrum. Er is volop te drinken (bier en wijn) en te eten (barbecue). De muziek is typisch Sloveens.

Ieder dorp heeft wel eens per jaar een brandweerfeest. Deze feesten worden aangekondigd op borden en spandoeken langs de weg. Als je dus door de dorpen rijdt, let dan op de aankondiging Gasilska Veselica. Heb je de kans dit feest te bezoeken? Doe het, al is maar om alleen even te kijken hoe Slovenen feesten.

 

Mark Koghee

Mark Koghee

Mark Koghee is een Nederlandse journalist die in Ljubljana woont en werkt. Als hij niet schrijft of fotografeert dan vind je hem wel ergens op de racefiets zwevend door het Sloveense landschap of op een terras in Ljubljana.
Mark kan je ook volgen op www.ljubljanees.com
Mark Koghee
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Your Information will never be shared with any third party.
Ask us anything that is on your mind regarding holiday in Slovenia. We will answer your question in 1 working day.
We offer free of charge advice to our subscribers. By sending us a question, you confirm that you agree with receiving our occasional tips and stories about Slovenia. No spamming, we promise.
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
I would like to receive press news from Slovenia.
Thank you!
IK WIL BERICHT ONTVANGEN
Dank je wel!
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
SOCA VALLEI WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BINNENKORT ...
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hiervoor akkoord.
I would like to be notified when I can register for Boek Mijn Slovenië
Thank you!
Dank je wel!
WE BESPAREN JE TIJD EN ZORGEN
// SPECIALE SELECTIE
Kwalitatieve en gecontroleerde aanbiedingen
//FLEXIBELE BOEKINGSOPTIES
50 % nu betalen en 50 % later
// GOED GEREGELD
Online veiligheid, garantiefonds, verschillende verzekeringen...
Op jou afgestemd reisplan met een boeking ter waarde van 100 euro
// GRATIS REISPLAN
Vandaag zijn we bezig met onderhoud van ons reserveringssysteem. Onze excuses voor het ongemak! Morgen kunt u weer gebruik maken van het boekingssysteem.
ONDERHOUD
OP MAAT
En wij gaan voor jou een accommodatie uitzoeken of rondreis creëren.
ZONDER EXTRA KOSTEN
KAARTEN
Wandelkaarten, Toeristische kaarten, Wegenkaarten
Liever geen telefoonnummer geven? Wij gaan dan per email formulier verzenden.
Dank je wel!
Dank je wel!