Herfst, wanneer Slovenië op zijn mooist is

Nou is elk jaargetijde een geschikte tijd om Slovenië te bezoeken maar in de herfst is het land op zijn mooist. Dan kleuren de alom aanwezige groene bossen rood, oranje, geel en de zon schijnt,  maar niet meer zo fel dat het alleen in de schaduw uit te houden is.

In de herfst is Slovenië een bezoek meer dan waard. De herfst in Slovenië is meestal droger dan het voorjaar. De dagen beginnen erg fris en mistig. Maar de zon laat zich vaak al snel zien en warmt het land snel op. Het is niet meer te warm en nog niet te koud. 

herfstkleuren, bos, bron M. Koghee, MijnSlovenie

bron M. Koghee

Maak een wandeling

Het najaar is de beste tijd van het jaar voor een wandeling. Laat de gevallen bladeren knisperen onder je wandelschoenen terwijl je door de bontgekleurde bossen loopt. In september en oktober zijn in de Soca Vallei en in Bohinj elk jaar wandelfestivals. Tijdens deze festivals zijn er vele groepswandelingen onder begeleiding van ervaren gidsen. Ook in de andere gebieden is het ideaal wandelen, bijvoorbeeld door de wijngaarden in Brda, de bossen van Pohorje en de alpenweiden van de Karavanken.

Relax

De meren en rivieren zijn te koud om te zwemmen, zoek daarom het 'helende' thermaal water op van de 15 gecertificeerde spa resorts in het land. Met het hoogseizoen achter de rug, is de rust weer helemaal teruggekeerd in de resorts. In het zuiden van het land vind je een van de meest complete spa's van het land; Terme Olimia. Bovendien is dit resort meermalen uitgeroepen tot beste spa van het land.

herfst in bos, bron M. Koghee, MijnSlovenie

bron M. Koghee

Ga ondergronds

Bezoek een plek waar jaargetijden niet bestaan. In de ondergrondse wereld van de Sloveense grotcomplexen is het klimaat onveranderlijk. En, mocht het regenen, het is er ook altijd droog. De grotten van Postonja zijn al sinds jaar en dag de populairse toeristische attractie van het land. Maar je kan ook eens naar de grotten van Škocjan. Hier vind je een van de grootste ondergrondse ravijnen op aarde (voor zover nu bekend). De grotten zijn zo uniek dat ze op de werelderfgoedlijst staan. Ook het bezoeken waard is de Kruis (Križna) grot waar je ondergrondse meren vindt. Deze grotten worden zo natuurlijk mogelijk gehouden. Zo zijn er geen vaste verlichting en aangelegde paden.

herfst, zon, bloemen, bron M. Koghee, MijnSlovenie

bron M. Koghee

Verover een kasteel

Slovenië staat vol met kastelen.Verover er zelf eens een. De kastelen van Ljubljana en Predjama zijn wel bekend. Maar niet minder mooi en ook niet minder boeiend zijn bijvoorbeeld kasteel Bogenšperk nabij Šmartno pri Litiji uit de zeventiende eeuw, waar ooit Nederlandse schilders verbleven, en het net gerestaureerde kasteel Rajhenburg uit de negende eeuw; een kasteel met een chocolaterie. Zie hier onze kastelen top 6.

kasteel, bogensperk, bron M. Koghee, MijnSlovenie

bron M. Koghee

Proef

De late herst is dé tijd voor liefhebbers van gastronomie. Op en rond 11 november wordt met het Sint Maarten-feest gevierd dat rond deze tijd het sap van de nieuwe druivenoogst in wijn verandert. Het is een feest geworden van de goede keuken en natuurlijk wijn. Sint Maarten proef je het best in een van de wijnregio's. Vooral het Sint Maarten-feest in het plaatsje Šmartno in Goriška Brda is aan te bevelen. In verschillende regio's (waaronder de Kras) vindt in de weken voorafgaand het zogeten Osmica plaats. Op deze dagen kan je op boerderijen de specialiteiten van het huis eten. Het evenement stamt uit vroeger tijden toen boeren van de Oostenrijkse keizer alleen enkele dagen per jaar hun producten aan particulieren mochten slijten.

Ga fietsen

In de herfst keert de rust weer terug na de zomerdrukte. De wegen in de mooie toeristische streken zijn weer uitgestorven. En de temperaturen zijn weer aangenaam in plaats van heet. Het is een ideale tijd om te fietsen. Onze fietsreizen gaan voor een groot deel door het westen van Slovenië, door prachtige mediterraanse gebieden als Brda, de Vipava Vallei en de Kras die in deze tijd op zijn mooist zijn.

Mark Koghee