/ Niet eerder gehoord /

Het lijkt hier net...

Bezoek Slovenië, ontdek de wereld! Geen land is zo veelzijdig als Slovenië. Op een oppervlak half zo groot als Nederland vind je werkelijk alles. Als je Slovenië bezoekt zal je zelf waarschijnlijk ook wel eens denken; goh het lijkt hier net...

...op Bali

De Maanbaai in Strunjan is een strand onder een klif dat je alleen wandelend kan bereiken. Het is, in ieder geval voor ons, het mooiste strand van Slovenië. De klif, waaronder het strand ligt, is maarliefst tachtig meter hoog. Als je hier op het strand ligt, waan je je in de tropen. Alsof je op Bali bent.

Bali. Bron Wikipedia W0jtas
Bali. Bron Wikipedia W0jtas
De klif van de Maanbaai in Strunjan steekt in de Adriatische Zee.
Strunjan

...op Zwitserland

Slovenië wordt wel eens het Zwitserland van Oost-Europa genoemd. Nou heeft Slovenië niet de chocolade of uurwerken van Zwitserland, maar je vindt er wel bergen, meren en groene Alpenweides. In Slovenië zijn er veel plekken waar je je in Zwitserland waant, bijvoorbeeld in het dorpje Zajamniki op Pokljuka. Daar zie je toch weinig verschil met het Zwitserse dorpje Zmutt.

Pokljuka
Zajamniki. Bron Wikipedia
Zmutt. Bron Wikipedia
Zmutt. Bron Wikipedia

...op de Himalayas

Slovenië heeft hooggebergte. Het grillige rotslandschap op een hoogte boven de 2000 meter van de Juliaanse Alpen biedt prachtige vergezichten en uitdagingen voor menig klimmer. Het is er net de Himalayas (maar dan een beetje kleiner).

Himalayas. Bron Pixabay
Himalayas. Bron Pixabay
Juliaanse Alpen. Bron Wikipedia Christian Mehlführer
Juliaanse Alpen. Bron Wikipedia Christian Mehlführer

...op Holland

Een vlakke rechte weg, aan weerszijden wegsloten. Hollandser kan toch niet? Maar wat nou Holland, dat hebben we in Slovenië ook. Natuurgebied Barje ten westen van Ljubljana lijkt verdomd veel op Holland. Het moerasgebied is vogelbroedgebied en beschermd Natura 2000 gebied, net als de polders in Noord- en Zuid-Holland. Lekker even weg in eigen land? Maar niet al te dichtbij? Ga dan eens naar Barje.

Barje. Bron Mark Koghee
Barje. Bron Mark Koghee
Holland (Wijde Wormer) Bron Mark Koghee
Holland (Wijde Wormer) Bron Mark Koghee

...op Venetië

Oké, geen stad in de wereld is als Venetië. Ook het kleine Piran in Slovenië niet. Nou ja, eigenlijk een beetje wel. Want Piran behoorde ooit tot het Venetiaanse rijk en dat is aan de architectuur hier nog altijd te zien. Piran is ook het dichtstbevolkte plaatsje in Slovenië en dat zie je duidelijk vanaf hoogte. Het lijkt zo toch net Venetië.

Venetië. Bron Sebastià Giralt/Flickr.com
Venetië. Bron Sebastià Giralt/Flickr.com
Piran, Slovenie
Piran

...op Middle Earth

Is kasteel Predjama nabij Postonja wel echt? Zelfs als je er met je neus bovenop staat moet je je nog eens in de ogen wrijven. Maar echt, Predjama is geen fantasie, het is het voormalige kasteel van ridder Erazem. De burcht staat in de ingang van een grot. Het lijkt wel op een kasteel in Middle Earth uit Lord of the Rings. Maar hier wonen geen hobbits.... Toch?

Predjama. Bron Mark Koghee
Predjama. Bron Mark Koghee
Middle Earth.
Middle Earth.

...op Parijs

Napoleon maakte Ljubljana een echte stad toen hij Ljubljana hoofdstad maakte van de Illyrische provincie (het huidige Kroatië, Slovenië en een deel van Italië). Daar zijn ze hem nog dankbaar voor en dus staat in Ljubljana een van de weinige monumenten ter nagedachtenis van de voormalige Franse keizer buiten Frankrijk. Het beeld van Napoleon's gezicht is aangebracht op een zuil van marmer. De enige andere kolom met beeltenis van Napoleon staat op het Place de Vendôme in Parijs.

Plein van de Franse Revolutie in Ljubljana. Bron Mark Koghee
Plein van de Franse Revolutie in Ljubljana. Bron Mark Koghee
Place Vendôme Parijs. Bron Wikipedia Yair Haklai
Place Vendôme Parijs. Bron Wikipedia Yair Haklai

...op Zuid-Frankrijk

Het Zuid-Franse Roussillon wordt gezien als een van de mooiste dorpjes van Frankrijk. Hier zie je deze op een heuvel gelegen toeristische trekpleister in het Vaucluse departement. Of is het nou het Sloveense Štanjel ? Kan jij het verschil zien? Štanjel is een middeleeuws dorpje in de Kras-regio gelegen in een vesting die het dorp moest beschermen tegen Ottomaanse aanvallen. Roussillon is beroemd om zijn orchideeën, maar in Štanjel ligt de prachtige Ferrari-tuin.

Štanjel. Bron Mark Koghee
Štanjel. Bron Mark Koghee
Roussillon. Bron Wikipedia Hawobo
Roussillon. Bron Wikipedia Hawobo

...op Toscane

Toscane, wie kent het niet? Dit Italiaanse droomland is wereldberoemd. Maar ken je Goriška Brda? Het is hier net zo mooi en de wijn en andere lekkernijen die de natuur ons schenkt zijn er wellicht nog lekkerder. Toegegeven, Brda is een stuk kleiner dan Toscane, maar toch zeker zo mooi. En vanuit Nederland en België ook nog dichterbij.

Toscane. Bron Pixabay
Toscane. Bron Pixabay
Brda; Sloveens Toscane
Brda; Sloveens Toscane
Mark Koghee