Het Sloveense najaar en het weer

Hoe is het weer in Slovenië in... de herfst, september, oktober? Het is een veelgehoorde vraag voor ons. En dat terwijl we een reisorganisatie zijn en geen meteorologisch bureau, maar vooruit. Het is doorgaans mooi zacht nazomerweer. Tenzij het stortregent...

Een herfstreis in Slovenië kunnen wij van harte aanbevelen. Al was het maar omdat de prijzen een stuk lager liggen. Maar ook omdat;

  • veel evenementen in de herfst zijn, wanneer iedereen weer terug is van vakantie (behalve jij die nog lekker van een vakantie geniet),
  • de lucht helderder is en de kleuren bonter zijn (de herfstkleuren in de Sloveense bossen zijn in oktober adembenemend) en,
  • het weer aangenaam is; de hitte van de zomer is verdwenen, de koude van de winter is nog ver weg.

uitzicht slovenie herfst bergen

29 oktober 2020. Een zonnige herfstblik nabij Ljubljana. Foto Mark Koghee

Het weer dus. Het is vaak een van de grootste zorgpunten voor een vakantie. En terecht want een verregende vakantie is zelden een succes (lees hier hoe het wel een keer goed afliep). En laat Slovenië nou doorgaans heel aangenaam najaarsweer hebben.

Tot in oktober kan het nog heerlijk najaarsweer zijn met temperaturen rond de 20 graden. Houd er wel rekening mee dat het dan 's ochtends en in de avond snel afkoelt. Ochtendtemperaturen onder de 10 graden (tot soms wel het vriespunt) en middagtemperaturen ruim boven de 20 zijn op veel plekken normaal. Alleen in het mediterraanse westen van Slovenië zijn de ochtenden wat warmer.

Bergen

In de bergen is het weer in het najaar stabieler dan in het voorjaar. Dus voor wandelaars is het najaar de beste tijd voor een bezoek aan Slovenië. Ook de frisse najaarsochtenden in de bergen zijn nog heerlijk. Als de temperatuur laag is, zal het in de zon lekker zijn (temperaturen worden altijd in de schaduw gemeten).

In het najaar is de kans groot dat er weer sneeuw valt. De eerste sneeuwvlokken van het najaar 2021 vielen al op 28 augustus, maar alleen boven de 2500 meter en ze waren weer snel verdwenen. Maar tijdens periodes met regen is de kans groot dat het hoog in de bergen sneeuwt. Ga je wandelen in de bergen dan is het altijd belangrijk de weersverwachting in de gaten te houden.

Het Sloveense weer is doorgaans stabiel. Perioden met mooi weer duren lang. Perioden met slecht weer duren doorgaans enkele dagen tot een week. In het najaar kunnen de heerlijke nazomerperioden afgewisseld worden met korte perioden van fris en onstuimig weer.

herfst slovenie

28 oktober 2020. Herfstkleuren in volle glorie in Tivoli Park Ljubljana.

Herfstkleuren

Wil je de echte herfst eens meemaken dan reis je het beste in oktober naar Slovenië. Vanaf half oktober zijn de bladeren het mooiste gekleurd. Tot in november kan je genieten van de herfstkleuren in de bossen. Ook in oktober kan het weer nog prachtig zijn. Mooie dagen met warm nazomerweer zijn mogelijk maar normaal ligt de temperatuur nu wel beneden de twintig graden.

wandelen karawanken wandelvakantie

23 september 2019. Wandelen in de Karawanken.

Activiteiten

Het najaar is wandelseizoen. Het zachte en soms frisse weer schept prettige wandelomstandigheden. Omdat het frisser is, is de lucht helderder en zijn de uitzichten dus mooier. Vooral wanneer de bomen bont gekleurd zijn. Al wandelend bekijk je het 't beste.

Fietsen is ook ideaal in het najaar. Vooral september is nog een prima maand om Slovenië per fiets te ontdekken. In het mediterraanse westen is het 't hele jaar mogelijk te fietsen.

wijnvelden slovenie

24 september 2013. Wijnvelden nabij Maribor blaken in de najaarszon. Foto Mark Koghee

Culinair

De herfst is de tijd voor fijnproevers. Het is de tijd van de wijnoogst en van gastronomische festivals. Lees hier meer over de smaakvolle herfst in Slovenië.

Meer beelden uit de herfst

Foto's Mark Koghee

Disclaimer: ervaringen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Want zo kan het ook:

herfst ljubljana stedentrip

7 november 2014. Regen in Ljubljana. Het kan, zelfs al zegt het bord zon. Foto Mark Koghee

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Mark Koghee
Laatste berichten van Mark Koghee (alles zien)