/ Fietstochten /

Hoe is het fietsen in Slovenië?

Antwoorden op de meest essentiële vragen

Slovenië is een top fietsland. De afwisselende natuur in het land is zeer geschikt om per fiets te ontdekken. In Slovenië zijn veertien fietsbestemmingen waar je goed bewegwijzerde routes vindt, fietskaarten, accommodatie toegerust op fietsende gasten, gidsen, fietsverhuur en fietsreparaties. Zie hier een lijstje met veelgestelde vragen en antwoorden over fietsen.

Is Slovenië geschikt om te fietsen? 

Uiteraard. Maar niet iedere regio is geschikt voor iedereen. Voor de bergachtige streken moet je wel getraind zijn.

Juliana Bike

Bron Mark Koghee

 

Waar kan je goed fietsen?

Uiteraard in de 14 fietsbestemmingen; Bled, Bohinsjka Bistrica, Bovec, Novo Mesto, Idrija, Dravograd, Kranjska Gora, Maribor, Moravske Toplice, Postonja, Koper, Brežice, Tolmin, Rogla. Het oosten van het land, Prekmurje, is het vlakste stukje Slovenië en is geschikt voor iedereen. In de bergen heb je ook wel valleien waar je kan fietsen, zoals de vallei bij het meer van Bohinj en de vallei tussen Jesenice en Tarvisio in Italië waar een populair fietspad loopt. Naast Ljubljana is het prima fietsen in het vlakke Barje natuurgebied en rondom Kranje vind je ook een groot vlak gebied.

Ik wil juist wel een uitdaging

Uitdagend fietsterrein vind je overal. De Juliaanse Alpen in het noordwesten van Slovenië vormen het meest uitdagende toneel. Maar elders ben je ook altijd dichtbij een mooie klim.

Wanneer is de beste tijd voor een fietsvakantie in Slovenië?

Van mei tot september is het weer het best. Wel kan het in juli en begin augustus erg warm zijn in de valleien. In de bergachtige gebieden vind je in dat geval verkoeling. In het westen van het land heerst een mild klimaat en kan je het hele jaar door fietsen. Al kan het in de winter wel koud zijn.

Wat moet ik meenemen?

Neem in de bergen altijd een jackje of vest mee. In de afdalingen en op de bergtoppen kan het fris zijn en een mooie warme zomerdag kan er zomaar omslaan.  Neem ook voldoende water en wat te eten mee. De klimmen vragen meer energie van je.

Mark op de fiets in Slovenie

Wat zijn de mooiste routes om te fietsen?

Zie hier onze fiets top: 5. En kijk ook hier eens verder.

Is het verkeer wel gewend aan fietsers?

Slovenen fietsen steeds meer en omdat er ieder jaar weer meer fietsers op de weg verschijnen merk je dat automobilisten steeds beter rekening houden met fietsers. Slovenië wordt langzaam aan een echt fietsland.

Zijn er ook fietspaden?

Slovenië heeft fietspaden. Die zijn er vooral in de steden en dorpen en op enkele plekken  daarbuiten. Er wordt hard gewerkt aan de fietsinfrastructuur en elk jaar komen er weer nieuwe paden bij. Niet elk fietspad is zo breed en comfortabel als de Nederlandse fietspaden, maar de fietsinfrastructuur van Slovenië is in vergelijking met de rest van Europa best goed.

Moet je een helm dragen?

Een helm is altijd aan te raden, maar niet verplicht voor volwassenen. Er is wel een helmplicht voor kinderen tot 14 jaar. Ook als het kind als passagier op de fiets zit.

 

fietsen, beste fietspaden, bron MijnSlovenie

Kan je fietsen huren?

Ja, bij veel Toerisme Informatie Centra (TIC) kan je een fiets huren. En dan zijn er nog verschillende bedrijfjes die fietsen verhuren. De grootste verhuurder vind je hier. In Ljubljana heb je een leenfietsen systeem. Voor een euro kan je een week lang onbeperkt gebruik maken (wel maximaal een uur per rit) van een leenfiets die je ophaalt en parkeert bij diverse stations in de stad.

Waar kan ik fietskaarten vinden?

Kaarten van fietsroutes zijn verkijgbaar bij de Toerisme Informatie Centra.

fietsen, radovljica, system, bron MijnSlovenie

Wat is goede accomodatie voor fietsers?

In de veertien fietsbestemmingen vind je accomodatie die volledig op fietsers is ingesteld. Maar ook bij veel andere accomodaties is het geen probleem als je met fietsen komt en is er vaak wel een plek om fietsen veilig te stallen. Bij twijfel, kan je altijd even informeren bij de accomodatie. Er zijn ook  hotels waarbij het mogelijk is dat je baggage naar je volgende fietsbestemming vervoerd wordt. Maar meestal is dat als onderdeel van een arrangement.

Ik maak een fietstrektocht met een tent, kan ik die overal opzetten?

Nee, wildkamperen is verboden in Slovenië. Je kan je tent alleen op een camping opzetten of op land met toestemming van de eigenaar.

Mark Koghee