Avontuurlijk fietsen door de Alpen

 

Wat: een groot fietsavontuur

Waar: door de Julische Alpen in Slovenië

Voor wie: fietsende avonturiers, gravelbikers, mountainbikers

Volg: de blauwe bordjes

Op de onverharde gravelweg die omhoog leidt naar het plateau van Pokljuka fiets je tussen de hoge naaldbomen de vergetelheid in. Alleen op de wereld. En dat terwijl je het gezellige dorp Bohinjska Bistrica nog maar net achter je hebt gelaten.

Fietsen over de nieuwe Juliana Bike route is een uniek avontuur dat je tussen de gezelligheid van de bewoonde wereld en de verlatenheid en het natuurschoon van de ongeschonden natuur slingert. De Juliana Bike route voor gravelbikes, mountainbikes en trekkingfietsen leidt rondom de Julische Alpen over asfaltwegen, fietspaden, boswegen en boerenpaadjes.

De avontuurlijke route volgt na de introductie van het Juliana Trail, de nieuwste en enorm populaire meerdaagse wandelroute die ook door de Julische Alpen leidt. Juliana Bike bestaat uit 7 etappes en is in totaal 296 kilometer lang. Onderweg overwin je 8500 hoogtemeters. Start- en eindpunten van de etappes zijn in dorpjes. De route is een toeristisch product. Dat betekent dat overnachtingsadressen en bagagevervoer makkelijk te regelen is; de route is erop afgestemd.

Juliana Bike haakt goed in op de nieuwe trend van avontuurlijk fietsen. Waar voorheen fietsers vooral zochten naar bestemmingen met mooie fietspaden, is nu het gravelfietsen aan een opmars bezig. Juliana Bike is ideaal voor fietsers die van beide willen proeven. Een perfect avontuur als je eens met je gravelfiets een trekkingtocht wilt maken. De route geeft je het avontuur van een gravelexpeditie maar wel met fijne zekerheden zoals bewegwijzering en comfortabele accommodatie. Ondanks de bewegwijzering is het wel aangeraden een goede kaart mee te nemen. Er zijn ook GPX-bestanden van de route beschikbaar.

Een groot deel van de route is onverhard. Je fietst over gravelwegen, bospaden en weiden, maar soms ook over mooie fietspaden van asfalt en gewone wegen. Deels gaat de route over de Sloveense Mountainbikeroute, die het hele land rond gaat. Je kunt het hele rondje rijden maar het is ook mogelijk om slechts een of meerdere etappes te doen. Of het hele rondje in een of twee etappes als je een echte diehard fietser bent.

Juliana Bike fietsen gravel gravelfietsen fietsvakantie

De etappes

1. Bohinjska Bistrica - Goreljek 32,4 km

In de eerste etappe begin je over het fietspad door de vallei van Bohinj. Het is een mooi ontspannen begin. Het fietspad is geasfalteerd en de rit is vlak, maar na een half rondje door de vallei gaat het vanaf het dorpje Srednja Vas omhoog over een gravelweg. Door het bos leidt de weg naar het plateau van Pokljuka. Een prachtig stukje gravelbiken. Op de weg omhoog fiets je onder meer door de schilderachtige nederzetting met houten herdershutten Zajamniki. Het begin van Juliana Bike is pittig, maar wel mooi!

2. Goreljek - Kranjska Gora 65,2 km

De tweede etappe leidt door de rustige valleien Radovna en Krma. Ook hier weer een afwisseling van onverharde boswegen en prachtige fietspaden van asfalt. Waar de eerste etappe begon in de bewoonde wereld, is het nu precies andersom. Je begint alleen op de wereld door de bossen en over de alpenweiden van het Pokljuka plateau waar je nu vanaf gaat. Van een hoogte van 1522 meter gaat de etappe naar 649 meter. Maar niet in een rechte lijn dus onderweg ontkom je er niet aan af en toe weer te klimmen. Finishplaats Kranjska Gora is een gezellig stadje dat een centrum is geworden voor buitensport. Vergeet onderweg niet het Sloveens Alpinisme museum in Mojstrana te bezoeken.

3. Kranjska Gora - Bovec 62,9 km

De koninginne-etappe van Juliana Bike is ongetwijfeld de derde. Hier bedwing je de hoogste doorgaande bergpas van Slovenië en 's lands bekendste klim; Vršič. De rit over de bergpas gaat deels over de huidige verharde weg, met kasseitjes in de haarspeldbochten, en de onverharde oude pas. De steile afdaling gaat via de goed geasfalteerde weg. Tot aan finishplaats Bovec fiets je vervolgens langs rivier de Soča dat je van een klein stroompje een rivier ziet worden.

4. Bovec - Tolmin 49,3 km

In de vierde etappe gaat de route hoog boven de Soča Vallei langs. Over onverharde paden fiets je over alpenweiden de bergen over. De etappe is het meest geschikt voor mountainbikers. Het kan soms technisch zijn en het is zeker zwaar. Het is de zwaarste etappe van de Juliana Bike. In de Eerste Wereldoorlog liep de frontlinie over de route van deze rit. Onderweg kan je hier nog overblijfselen van zien, zoals de houten herdenkingskerk Javorca nabij Tolmin.

Wie de hele Juliana Bike route wilt doen kan voor deze moeilijke etappe een alternatief kiezen en via de gewone weg naar Kobarid fietsen en vanaf daar via een rustige weg door de dorpen Ladra en Kamno naar Tolmin. Deze hele route is van asfalt en zonder grote klimmen, bijna een rustdag.

5. Tolmin - Zakojca 31,1 km

In de vijfde rit wordt afscheid genomen van de Soča Vallei. De route leidt door de bergen die de Soča Vallei van de vallei van Bohinj en de Idrijca scheiden. Vlak bij de finishplaats arriveer je op het plateau Šentviška Planota, een hoog en afgelegen plateau. Af en toe gaan de onverharde paden steil omhoog en ook steil naar beneden dus oppassen geblazen. Ook deze rit is en af toe best technisch.

6. Zakojca - Podbrdo 19,3 km

Ook de zesde etappe verkent de verlaten wereld tussen de valleien van de Soča en Bohinj. Het is een korte rit. Niet zonder reden. Het gaat al snel steil omhoog de onverharde Prehod pas op en weer steil naar beneden ook. Een technische en lastige etappe dus die meer geschikt is voor mountainbikes.

Etappes 5 en 6 kun je ook met de trein doen. In Most na Soči kan je op de trein stappen die over de pittoreske Bohinj Spoorlijn naar Jesenica rijdt. Je kunt uitstappen in Bodbrdo, de startplaats van de laatste etappe of in Bohinjska Bistrica. Mountainbikers die niet zoveel 'skills' hebben en fietsers met gravelfietsen kunnen het beste de trein nemen tussen Most na Soči en Podbrdo.

7. Podbrdo – Bohinjska Bistrica 29,5 km

De zevende en laatste etappe leidt over de bergweide en -pas Sorica. De route volgt grotendeels de gewone geasfalteerde weg en neemt af en toe wat onverharde zijwegen. Je begint met een klim maar eindigt met een lange afdaling naar de vallei van Bohinj.

Mark Koghee
Laatste berichten van Mark Koghee (alles zien)