Juliana Trail

Unieke wandelmeerdaagse door Julische Alpen

wandelen julische alpen langeafstandsroute wandelvakantie

De route van het nieuwe langsafstandswandelpad Juliana Trail.

  • Opening pad: oktober 2019
  • Totale lengte: 270 kilometer
  • Hoogtemeters: 7.163 meter stijgen, 7.163 meter dalen
  • Aantal etappes: 16
  • Gemiddelde lengte etappes: 17,5 kilometer (4 tot 5 uur)
  • Rondwandeling

Slovenië heeft er een nieuw langeafstandswandelpad bij. Juliana Trail (Juliana Pad) is de naam van het nieuwe pad dat uniek is omdat ’t de enige meerdaagse wandelroute is, die niet over bergen leidt maar door de dalen erlangs. Het pad verbindt de schilderachtige natuur van de Julische Alpen, Nationaal Park Triglav en de Soča Vallei. De route is in totaal 270 kilometer lang, verdeeld over 16 etappes. Een wandelvakantie over de hele of een deel van de route is bij Mijn Slovenië te boeken.

Alle langeafstandswandelpaden in Slovenië brengen wandelaars over de bergen, zelfs de Europese wandelroutes die Slovenië kruisen. Behalve dan het nieuwe Juliana Trail. Het pad loopt door de valleien met slechts matig klimwerk. Je loopt voornamelijk tussen de hoge bergen door waarbij je genoeg mee krijgt van de unieke sfeer van het bergleven. In de valleien proef je nog het echte bergleven tussen de ongerepte natuur. Je maakt kennis met unieke natuurschatten, leert over de cultuurhistorie van het gebied en proeft de lokale keukens.

Omdat het pad door de valleien loopt, zijn er geen zware of technische delen die overwonnen moeten worden. De route is voor wandelaars met een goede basisconditie goed te doen. Ideale perioden voor het Juliana Trail zijn het voorjaar met de ontluikende alpenbloemen op de weiden en het najaar met bonte herfstkleuren in de bossen.

Juliana Trail wandelen wandelvakantie Soca Vallei

De route loopt door de valleien, zoals hier de Bohinj vallei. Bron Dolina Soca

Duurzaam toerisme
De Julische Alpen en Nationaal Park Triglav zijn een Unesco Biosfeer gebied. In deze gebieden wordt gekeken hoe mensen het beste in harmonie met de natuur kunnen leven. Autoverkeer wordt zoveel mogelijk beperkt en bezoekers worden verspreid om te voorkomen dat de mens een te grote stempel drukt op sommige gebieden. Het resultaat is dat de gebieden waardoor je wandelt omgeven zijn door ongerepte natuur en dat de stadjes en dorpjes authentiek en rustig zijn.

De Juliana Trail is een van de projecten die onderdeel zijn van het biosfeer project. De route is een duurzaam toerisme product dat bezoekers op een verantwoorde manier langs de beste plekjes van het gebied brengt.

• Je hebt geen auto nodig voor de wandeling
• Bezoekers worden over het gebied gespreid om zo teveel druk op sommige plaatsen te voorkomen
• De route is vrijwel het hele jaar mogelijk zodat de bezoeken ook over hele jaar gespreid kunnen worden

De Juliana Trail is een wandeling waarbij je de simpele manier van leven in de bergen ontdekt. Al wandelend zal je steeds meer een worden met de natuur die je doorkruist. Je maakt kennis met de magische natuurkrachten van de rivieren, meren, watervallen, bossen, bloemen en bergen. Gaandeweg leer je zaken in een ander perspectief te plaatsen. Het Juliana Trail is daarmee een ideale persoonlijke bedevaart.

Praktisch

• Je slaapt in comfortabele en leuke accommodaties. Omdat de route de bergtoppen ontwijkt, hoef je niet in berghutten te overnachten.

• Bagage is niet jouw, maar onze zorg. Bagage wordt na je vertrek opgehaald bij de accommodatie, die je verlaat, en staat op je te wachten als je in de nieuwe accommodatie arriveert.

• Wandelen is een lust, geen last. Je kan rustdagen inplannen en de tijd nemen om wat anders te doen. In de route zitten verschillende etappeplaatsen waar het leuk is langer te blijven. Variërend van leuke stadjes tot de meren. De route loopt niet al te ver van wegen, dus als je genoeg hebt van het lopen is er een taxiservice beschikbaar om je naar het einde te brengen.

• Je hoeft niet alle 16 etappes te doen. Je kan ook slechts een deel van het pad lopen.

Route
Het Juliana Pad maakte een rondje langs Nationaal Park Triglav. Je wandelt tussen Juliaanse Alpen en Karavanken, naar oude stadjes en dorpjes, langs de schilderachtige meren van Bled en Bohinj en via de oevers van de smaragdgroene rivier Soča door het hart van de Juliaanse Alpen weer terug.
Het Juliana Pad is een rondwandeling met de klok mee, dus je kunt in elke etappeplaats starten. De officiële route start en eindigt in Kranjska Gora. Van Kranjska Gora gaat het pad naar Mojstrana en Jesenice, vandaaruit zuidwaars naar Radovljica om dan naar het westen te gaan via de meren van Bled en Bohinj. Na Bohinj zet het pad koers naar de Soča Vallei. Langs de rivier gaat het stroomopwaarts naar het noorden.

Etappes:
1 Kranjska Gora–Mojstrana
2 Mojstrana–Jesenice
3 Jesenice–Begunje
4 Begunje–Bled
5 Bled–Goreljek na Pokljuki
6 Goreljek na Pokljuki–Stara Fužina
7 Stara Fužina–Bohinjska Bistrica
8 Bohinjska Bistrica–Podbrdo
9 Podbrdo–Grahovo ob Bači
10 Grahovo ob Bači–Most na Soči
11 Most na Soči–Tolmin
12 Tolmin–Kobarid
13 Kobarid–Bovec
14 Bovec–Log pod Mangartom
15 Log pod Mangartom–Trbiž Tarvisio
16 Trbiž Tarvisio–Kranjska Gora

Mark Koghee
Laatste berichten van Mark Koghee (alles zien)