Skip to content

Kies je vakantie

ontdek @ mijnslovenie.com

+31 702173002

/ Sloveense steden /

KAMNIK, HET PARELTJE IN EEN DOOS VOL GOUD

Drie kastelen, oude monumentale kerken en een klooster; voor een klein stadje heeft Kamnik heel wat bezienswaardigheden. Midden in de natuur, aan de voet van de Kamnik-Savinja Alpen, is het stadje een pareltje in een doos vol goud.

Aan de voet van de imposante bergen van de Kamnik-Savinja Alpen ligt al sinds de middeleeuwen het stadje Kamnik. Qua inwonertal (13.768) komt het stadje op de tiende plek in Slovenië. Dit gaat echter voorbij aan de belangrijke positie die Kamnik ooit had. Kamnik is één van de oudste stadjes in Slovenië en door de ligging naast de pas tussen Ljubljana en Celje werd het een belangrijke handelspost. Nog invloedrijker werd het stadje toen de Bavarische graven van Andechs zich hier vestigden en de twee kastelen en een groot Franciscaner klooster lieten bouwen. De kastelen zijn inmiddels ruïnes, maar het klooster is nog in tact.

kamnik

Bron: J. van Zoest

Ruïnes

Op de heuvel Mali Grad (klein kasteel) staat de ruïne van het laagste kasteel in Kamnik. Alleen de kapel, staand op de muren van de ruïne, is nog intact. Aan de andere kant van het water en op een hogere berg staat het Stara Grad (oud kasteel). Vanaf de ruïnes is er prachtig uitzicht over de omgeving. Zowel een bergpad als een asfaltweg leiden naar het kasteel.

Kamnik is de stad van Gravin Veronika naar een bekende legende in de stad en omstreken. Volgens deze legende werd de gravin door twee broers benaderd die priester wilden worden. Zij vroegen de gravin geld voor een kerk. Al wat ze echter kregen was gevloek en getier van de gravin die uit woede ook nog eens een gat in de muur sloeg van het kleine kasteel. Dat gat kun je nog steeds zien bij de ruïne. Veronika kwam er niet goed vanaf. Haar getier werd gehoord en voor straf veranderde ze half in een slang en zakte ze de grond in op de heuvel. Ze zou hier nog steeds in de grond gevangen zitten.

kamnik

Bron: FoodTravelPhotography

Klooster

Zeker al begin vijftiende eeuw vestigden Franciscaanse monniken zich in Kamnik. Het klooster werd gebouwd in 1492 bij de Sint Janskerk. De kloosterbibliotheek heeft een omvangrijke collectie boeken die terug gaan tot de vijftiende eeuw. Een bezoek aan het klooster is op afspraak mogelijk.
De kapel in het klooster is het werk van de bekende architect Jože Plečnik. De architect heeft verschillende monumenten gecreëerd in Kamnik, waaronder het hoofdplein.

Kasteel Zaprice

Kamnik heeft meerdere heuvels. Op twee daarvan staan ruïnes, maar op de derde staat een kasteel dat wel de tand des tijds heeft doorstaan. Kasteel Zaprice is qua omvang de grootste bezienswaardigheid in het stadje. Het barokke kasteel werd in de zeventiende eeuw gebouwd op de plek van twee eerdere kastelen. Nu huisvest het kasteel het regionaal museum van Kamnik.

Velika Planina

Bron: A. Frelih

In de omgeving

Een bezoek aan de stad Kamnik zal je geen hele dag kosten, dus het beste wissel je het af met een uitstapje in de omgeving. Rond Kamnik heb je daarvoor hele mooie opties.

Boven Kamnik ligt het plateau Velika Planina. Hier staan in een glooiend grasland kleine houten schaapherdershutten. Het is een sprookjesachtige omgeving, alsware het dat Teletubbieland is gekruist met de middenaarde van de hobbits. Er staan in totaal 200 houten hutten, waarvan 63 nog in gebruik zijn bij herders, en een houten kerk. De schapen lopen vanaf juni drie maanden rond op het plateau.
Eén van de hutten is ingericht als museum dat het leven van de herders in de negentiende eeuw schetst. Proef ook eens van de door de herders gemaakte zuivelproducten.

Dichtbij Kamnik ligt ook de prachtige tuin van Volčji Potok Arboretum, een soort Sloveense versie van de Keukenhof. Arboretum is een Franse tuin ontworpen door de voormalige eigenaar Leon Souvan. Ieder jaar bloeien hier twee miljoen tulpen, voor elke Sloveen één. De tuin, eigenlijk een park, is een nationaal cultureel monument met 500 verschillende plantensoorten. Voor kinderen is er een grote speeltuin en er zijn beelden van walvissen en dinosaurussen op ware grootte.

Mark Koghee

Mark Koghee is een Nederlandse journalist die in Ljubljana woont en werkt. Als hij niet schrijft of fotografeert dan vind je hem wel ergens op de racefiets zwevend door het Sloveense landschap of op een terras in Ljubljana.
Mark kan je ook volgen op www.ljubljanees.com
Mark Koghee
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Your Information will never be shared with any third party.
Ask us anything that is on your mind regarding holiday in Slovenia. We will answer your question in 1 working day.
We offer free of charge advice to our subscribers. By sending us a question, you confirm that you agree with receiving our occasional tips and stories about Slovenia. No spamming, we promise.
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
I would like to receive press news from Slovenia.
Thank you!
IK WIL BERICHT ONTVANGEN
Dank je wel!
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
SOCA VALLEI WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BINNENKORT ...
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hiervoor akkoord.
I would like to be notified when I can register for Boek Mijn Slovenië
Thank you!
Dank je wel!
WE BESPAREN JE TIJD EN ZORGEN
// SPECIALE SELECTIE
Kwalitatieve en gecontroleerde aanbiedingen
//FLEXIBELE BOEKINGSOPTIES
50 % nu betalen en 50 % later
// GOED GEREGELD
Online veiligheid, garantiefonds, verschillende verzekeringen...
Op jou afgestemd reisplan met een boeking ter waarde van 100 euro
// GRATIS REISPLAN
Vandaag zijn we bezig met onderhoud van ons reserveringssysteem. Onze excuses voor het ongemak! Morgen kunt u weer gebruik maken van het boekingssysteem.
ONDERHOUD
OP MAAT
En wij gaan voor jou een accommodatie uitzoeken of rondreis creëren.
ZONDER EXTRA KOSTEN
KAARTEN
Wandelkaarten, Toeristische kaarten, Wegenkaarten
Liever geen telefoonnummer geven? Wij gaan dan per email formulier verzenden.
Dank je wel!
Dank je wel!