Skip to content

Kies je vakantie

ontdek @ mijnslovenie.com

+31 702173002

Kasteel dat nooit kasteel was

En nog meer waar Idrija uniek in is

We informeren je niet alleen graag over Slovenië met teksten en foto’s, maar ook met bewegende beelden. Daarom zie je geregeld een video van ons. Ontdek hier waarin Idrija uniek in is.

Grootste, oudste, eerste, enige. In de video zie je verschillende zaken die uniek zijn in Idrija. Je krijgt de status van Unesco werelderfgoed natuurlijk niet zomaar. We zoomen in dit artikel in op het begin; kasteel Gewerkenegg.

Een kasteel dat geen kasteel is en een kantoor dat geen kantoor is. Kasteel Gewerkenegg in Idrija was van allebei wat. En is daarom dus, uniek.

Gewerkenegg was nooit een echt kasteel in de klassieke betekenis; een verdedigingswerk waarin gewoond werd. Het diende als kantoor, maar was ook meer dan dat. De naam alleen al. Gewerkenegg. Dat is geen Sloveens. Het is Duits, want in de tijd dat het kasteel werd gebouwd was Idrija deel van het Habsburgse Rijk. De naam gaf aan dat dit het kasteel van de mijn was.

De geschiedenis van Gewerkenegg begint met de vondst van het vloeibare metaal kwik in Idrija. Aan het einde van de 15e eeuw worden onder de grond grote afzettingen kwik aangetroffen. Volgens de overlevering ontdekte een mandenmaker voor het eerst kwik in een waterbron.

Al snel werd begonnen met mijnbouw en dat nam zo’n vlucht dat begin zestiende eeuw het stadje Idrija was gesticht en er zo’n groot mijnbedrijf was dat er een flink kantoor nodig was. De mijnen waren eigendom van verschillende grote adelijke families uit Slovenië.

De bouw van het kantoor, kasteel Gewerkenegg dus, begon in 1522. Het allereerste begin van het kasteel is al in 1493. Op de heuvel van het kasteel bouwden Duitse mijnwerkers destijds een klein houten kapel. Het kapel is later opgenomen in het kasteel.

De mijnondernemers lieten het kasteel bouwen als kantoor maar ze gebruikten het ook om voorraden kwik en voedsel (vooral granen) te bewaren. En vooral te beschermen tegen Ottomanen en Venetianen die regelmatig aanvallen uitvoerden. In het kasteel waren dertig bewapende mijnwerkers gelegerd.

De mijnen in Idrija en het kasteel werden aan het einde van de 16e eeuw genationaliseerd. Aartshertog Karel kocht alle mijnaandelen, het kasteel en andere eigendommen van de oude eigenaren. Vanaf de nationalisatie was een deel van het kasteel de woning van de directeur van de mijn.

Het kasteel en de mijn bleven rijkseigendom tot en met de Eerste Wereldoorlog. Na de oorlog behoorde Idrija tot Italiaans grondgebied. Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen Italiaanse soldaten hun intrek in het kasteel dat aan het einde van de oorlog gebombardeerd werd.

Na restauratie werd het kasteel in 1953 het gemeentemuseum van Idrija. En is dat nog steeds. Het museum vertelt het complete verhaal van Idrija, van begin tot eind.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Idrija

I fee slo

EU MGRT

Mark Koghee

Mark Koghee is een Nederlandse journalist die in Ljubljana woont en werkt. Als hij niet schrijft of fotografeert dan vind je hem wel ergens op de racefiets zwevend door het Sloveense landschap of op een terras in Ljubljana.
Mark kan je ook volgen op www.ljubljanees.com
Mark Koghee

Latest posts by Mark Koghee (see all)

HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Your Information will never be shared with any third party.
Ask us anything that is on your mind regarding holiday in Slovenia. We will answer your question in 1 working day.
We offer free of charge advice to our subscribers. By sending us a question, you confirm that you agree with receiving our occasional tips and stories about Slovenia. No spamming, we promise.
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
I would like to receive press news from Slovenia.
Thank you!
IK WIL BERICHT ONTVANGEN
Dank je wel!
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
SOCA VALLEI WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BINNENKORT ...
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hiervoor akkoord.
I would like to be notified when I can register for Boek Mijn Slovenië
Thank you!
Dank je wel!
WE BESPAREN JE TIJD EN ZORGEN
// SPECIALE SELECTIE
Kwalitatieve en gecontroleerde aanbiedingen
//FLEXIBELE BOEKINGSOPTIES
50 % nu betalen en 50 % later
// GOED GEREGELD
Online veiligheid, garantiefonds, verschillende verzekeringen...
Op jou afgestemd reisplan met een boeking ter waarde van 100 euro
// GRATIS REISPLAN
Vandaag zijn we bezig met onderhoud van ons reserveringssysteem. Onze excuses voor het ongemak! Morgen kunt u weer gebruik maken van het boekingssysteem.
ONDERHOUD
OP MAAT
En wij gaan voor jou een accommodatie uitzoeken of rondreis creëren.
ZONDER EXTRA KOSTEN
KAARTEN
Wandelkaarten, Toeristische kaarten, Wegenkaarten
Liever geen telefoonnummer geven? Wij gaan dan per email formulier verzenden.
Dank je wel!
Dank je wel!