/ WANDELTOCHTEN /

DE KOSESKA KORITA EN WATERVALLEN WANDELING.

De Koseska korita (kloof van Kosec) voert je langs de riviertjes Stopnik, Brsnik en Rocica met hun watervallen en door een mooie kloof met leisteen formaties. Het landschap is erg afwisselend en mooi als altijd.

// soort wandeling: gemakkelijk
// duur: 1 uur en 45 minuten
// lengte: 3,8 kilometer
// hoogteverschil: 230 meter

Dit is een rondwandeling die geheel is uitgezet en bewegwijzerd door lokale mensen.De paden worden waar nodig onderhouden en je zult dan ook onderweg een metalen doos tegenkomen waar je een bijdrage kunt leveren voor dit initiatief.

De wandeltijd is zoals gebruikelijk netto vermeld, als je hier en daar rondkijkt of even gaat zitten kun je er ook prima 3 uur over doen.

In 2009 gingen wij een keer naar het Local Tourist Office in Kobarid om daar een kaart te kopen van het gebied tussen Kobarid en Tolmin. In die tijd werden lokale kaarten nog lokaal per LTO verkocht, dat is nu veranderd. We kregen deze wandeling toen als tip mee, anders waren we er nooit gekomen.

waterval van Koseska korita kloof; bron Han Vroon
H. Vroon

Het bleek een hele leuke wandeling en in 2015 hebben we hem nogmaals gedaan. Nog steeds goed bewegwijzerd en hier en daar gezekerd met kabels, maar niet op een storende manier.

HET BEGIN VAN DE WANDELING VLAKBIJ KOBARID

Vanuit Kobarid rijd je naar de Napoleon brug, de oude weg van Kobarid naar Tolmin via Kamno. Direct na deze mooie brug over de Soca sla je linksaf naar Dreznica. In Dreznica sla je rechtsaf naar Kosec. In Kosec aangekomen sla je bij de eerste weg naar links af. Op de kruising staat een groot houten informatiebord met een getekende kaart. Op de zijweg kun je na 30 meter aan de linkerkant parkeren.

DE WANDELING NAAR DE KLOOF

Loop terug naar de hoofdweg en sla linksaf (rechtsaf is terug naar Dreznica). Na ongeveer 130 meter neem je een smalle zijweg schuin naar rechts naar beneden. Je loopt tussen een paar huizen door waarna de weg overgaat in een onverhard breed pad langs weiland.

Kort daarop passeer je een klein oud kerkje Sv. Just. Direct rechts daarvan zie je een houten hek waar je doorheen gaat, het hek moet weer gesloten worden.

Hier begint de echte wandeling waarbij je eerst afdaalt en op de terugweg stijgt. Het pad is duidelijk bewegwijzerd en behoeft geen verdere uitleg.

kerkje bij Koseska korita kloof in Soca vallei

Je loopt omlaag langs vier watervallen van de Stopnik. Op een zeker punt voert een wegwijzer naar een zijpad je naar een punt met een waterval waarna je terugloopt naar het hoofdpad voor de rest van de wandeling.

Later kom je bij de kloof van het riviertje Brsnik, de eigenlijke Koseska korita. Een stukje na deze kloof kom je bij een open plek in het bos waar je bij een bankje de metalen doos ziet met een gastenboek. Hierna volgt de terugkeer naar de weg langs een omhoog lopend bospad.

Onderweg kom je een punt tegen waar het hoofdpad scherp naar rechts gaat en er ook een pad rechtuit is. Als je dat pad rechtuit heen en terug loopt kom je nog bij een mooi punt van het riviertje Rocica.

Je komt uiteindelijk uit op de weg tussen Dreznica en Kosec, sla rechtsaf en na 250 meter loop je in Kosec weer de eerste weg naar links om bij de parkeerplaats terug te komen.

wandelpad naar kloof van Koseska korita; bron Han Vroon

TOEGIFT:
WATERVALLEN SLAP SUPOT EN SLAP KRAMPEZ

Als je terug rijdt kun je onderweg nog een kort uitstapje maken naar twee mooie watervallen. De totale looptijd bedraagt hooguit 30 minuten.

Rijdend vanuit Kosec terug naar Dreznica, in een bocht naar links vlak voor de eerste huizen van Dreznica, is een zijweg naar rechts. Vlak vóór die weg kun je aan de rechterkant parkeren, er staat een bordje naar de watervallen bij die zijweg.

Loop de zijweg in en na ongeveer acht minuten, als de grindweg in een scherpe bocht naar rechts gaat loop je rechtuit een wandelpad op. Binnen een paar minuten ben je bij Slap Supot.

Een erg mooie omgeving met de waterval, grote rotsen en een rivierbedding van een andere rivier. Een echt meditatie plekje.

Van daaruit kun je door naar Slap Krampez, ook een paar minuten lopen.

pad naar de watervallen in Soca vallei; bron Han Vroon
Han Vroon