Skip to content

Kies je vakantie

ontdek @ mijnslovenie.com

+31 702173002

/ SLOVEENSE STEDEN /

 

  • Kranj, hoofdstad van de Sloveense Alpen

 

Slovenië staat bekend om de prachtige natuur, maar verspreid door het hele land vind je authentieke steden en stadjes die rijk zijn aan cultuur. Lees hier over de stad Kranj.

Te klein om groot te zijn, te groot om klein te zijn. Kranj is met nog geen 40.000 inwoners de vierde stad van Slovenië en een vaak vergeten toeristische bestemming. Lees hier waarom dat onterecht is.

Bron: Informator

Kranj is de hoofdstad van de regio Gorenjska en daarmee hoofdstad van de Sloveense Alpen. De stad ligt tussen de Julische Alpen en Kamnische Alpen met de Karawanken ten noorden van de stad. In Kranj komen de rivieren Kokra en Sava samen. De Kokra loopt in een ravijn ver beneden het centrum van het stadje. Het centrum ligt precies tussen de twee rivieren.

Kasteel

De eerste bewoning in Kranj was al in de prehistorie. Het duurde tot de 13e eeuw voordat Kranj officieel een stad werd. Sinds de prehistorie hebben bewoners sporen nagelaten in en om de stad. Je ziet die sporen in het regionaal museum dat in kasteel Kieselstein zit. Het kasteel stamt uit de 13e eeuw. Nabij het kasteel vind je ook de oude stadsmuren met drie torens en een openluchttheater.

Tot het einde

Het oude centrum van Kranj is klein maar gezellig. Die gezelligheid wordt geaccentueerd door de klassieke huizen in het centrum en de vele terrassen. De hoofdstraat van het oude centrum is afgesloten voor autoverkeer. Loop helemaal tot het einde van het oude centrum, want dat is zeker de moeite waard.

Bron: Tiia Monto

Aan het einde van het oude centrum kom je in de buurt Pungert. Hier staan een verdedigingstoren uit de 16e eeuw en een kerk. Er is ook een grote speelplek, een café en uitzichtpunt. Eeuwen geleden was Pungert de plek waar mensen in geval van nood naartoe konden vluchten. Nu is het een plek met een eigen, prettige sfeer.

Bron: Andraz Muljavec

Onderwereld

Denk je dat je alles hebt gezien in Kranj, ga dan eens kijken onder Kranj. Onder het oude centrum liggen gangen en schuilplaatsen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn aangelegd als schuilplekken voor luchtaanvallen. Tijdens een bezoek aan deze ooit geheime onderwereld kan je onder meer een simulatie van een luchtaanval beleven. Er ligt in totaal 1300 meter aan tunnels onder Kranj. In de Tweede Wereldoorlog zijn de tunnels alleen gebruikt door bewoners voor luchtaanvaloefeningen. Er is echter nooit een luchtaanval op de stad uitgevoerd.

Bron: Andraz Muljavec

Worst

Kranj is de bakermat van de Kranjska Klobasa; een worst. Sinds 2015 is de worst een door de EU beschermd regionaal product. De worst is een van de bekendste gerechten uit de Sloveense keuken.

Bron: J.O.

Naar de top

Kranj mag dan de hoofdstad zijn van de Sloveense Alpen, de stad ligt op een vlakte waar het omringd is door enkele bergjes. Die zijn wel leuk voor uitstapjes. Het dichtste bij de stad ligt Smarjetna Gora waar op de top een kerk en hotel staan. Het is een prachtig uitkijkpunt.

Iets verder ligt Sveti Jost nad Kranjem. Hier staat alleen een kerk op de top. Maar deze Sint Jodocus kerk zie je van heinde en verre en is daarom een belangrijk herkenningspunt voor Kranj. De kerk heeft een bel van 1344 kilo met een opvallende klank. Sveti Jost is een populaire wandelbestemming.

Het kan hoger

Kranj ligt aan de voet van de berg Storžič, met 2132 meter de hoogste berg van de Kamnische Alpen. Tot een hoogte van 1500 meter is de berg goed te bewandelen. Daarna is het een tocht voor echte (ervaren) bergwandelaars.

Mark Koghee
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Your Information will never be shared with any third party.
Ask us anything that is on your mind regarding holiday in Slovenia. We will answer your question in 1 working day.
We offer free of charge advice to our subscribers. By sending us a question, you confirm that you agree with receiving our occasional tips and stories about Slovenia. No spamming, we promise.
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
I would like to receive press news from Slovenia.
Thank you!
IK WIL BERICHT ONTVANGEN
Dank je wel!
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
SOCA VALLEI WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BINNENKORT ...
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hiervoor akkoord.
I would like to be notified when I can register for Boek Mijn Slovenië
Thank you!
Dank je wel!
WE BESPAREN JE TIJD EN ZORGEN
// SPECIALE SELECTIE
Kwalitatieve en gecontroleerde aanbiedingen
//FLEXIBELE BOEKINGSOPTIES
50 % nu betalen en 50 % later
// GOED GEREGELD
Online veiligheid, garantiefonds, verschillende verzekeringen...
Op jou afgestemd reisplan met een boeking ter waarde van 100 euro
// GRATIS REISPLAN
Vandaag zijn we bezig met onderhoud van ons reserveringssysteem. Onze excuses voor het ongemak! Morgen kunt u weer gebruik maken van het boekingssysteem.
ONDERHOUD
OP MAAT
En wij gaan voor jou een accommodatie uitzoeken of rondreis creëren.
ZONDER EXTRA KOSTEN
KAARTEN
Wandelkaarten, Toeristische kaarten, Wegenkaarten
Liever geen telefoonnummer geven? Wij gaan dan per email formulier verzenden.
Dank je wel!
Dank je wel!