/ Outdoor musea /

Het Land van de Hooirekken

Er is bijna niets Sloveenser dan de Kozolec, het houten hooirek. Overal in het Sloveense landschap zie je deze hooirekken staan. Tijdens een vakantie in Slovenië leer je alles over de rekken in het zuiden van het land in het Land van de Hooirekken (Dežela Kozolcev) is. Een reistip voor wie iets authentiek Sloveens wil zien.

Houten hooirekken

De kozolec is typisch Sloveens. De Sloveense velden staan helemaal vol met de houten rekken. De enkele, dubbele en zelfs driedubbele kozolec is niet weg te denken uit het land. Op de rekken wordt niet alleen gras gedroogd, maar ook allerlei landbouwproducten. In de lente en het begin van de zomer hangen de rekken vol gras/hooi, in het najaar met maïskolven.

 

Bron Mark Koghee

Tachtig procent van alle hooirekken in de wereld staat in het kleine Slovenië. In het Land van de Hooirekken leer je er alles over . Het eerste openluchtmuseum van hooirekken heeft negentien verschillende originele rekken uit de Mirna Vallei. In het 2,5 hectare grote openluchtmuseum zijn alle zes verschillende typen hooirekken te zien. Het oudste rek is de Luka’s toplar uit 1795. Het museum toont de ontwikkeling van het hooirek door de eeuwen heen en legt ook de sociale betekenis ervan uit. De hooirekken tonen de eeuwenlange agrarische geschiedenis van Slovenië, de gewoonte natuurlijke materialen te gebruiken en de kunde en tradities van de timmermannen.

Activiteiten

In het Land van de Hooirekken kun je rondleidingen krijgen, maar je kunt ook zelf door de wereld van het houten hooirekken lopen en je kunt technische literatuur zien over de rekken. Er zijn geregeld workshops over houtbewerking en evenementen met typische werkzaamheden op een Sloveense boerderij. Voor kinderen is er houten speelgoed. Het Land van de Hooirekken wil meer zijn dan een openluchtmuseum. Doel van de verzameling hooirekken is om de typische constructies te behouden voor wetenschappelijk onderzoek en educatieve activiteiten. Je kunt meer doen dan alleen bezichtigen en leren in het Land van de Hooirekken. Het openluchtmuseum is ook een trouwlocatie. Dus wie wil trouwen in een oer-Sloveens decor kan dat hier doen.

Bron: Dezela Kozolcev

Hoe te bereiken?

Šentrupert ligt in de regio Dolenjska, ten zuidoosten van Ljubljana. Het is een zeer rustige, groene en heuvelachtige omgeving. Dat maakt dat het wel lastig te bereiken is met het openbaar vervoer. Er is geen treinstation in de buurt en met de bus is het een lange en ingewikkelde reis. Het beste bereik je het Land van de Hooirekken dus met de auto.

Mark Koghee