ontdek (at) mijnslovenie.com // +31702173002

/ Outdoor musea /

Het Land van de Hooirekken

Er is bijna niets meer Sloveens dan de Kozolec, het houten hooirek. Overal in het Sloveense landschap zie je deze hooirekken staan. Wil je echt wat van de hooirekken weten en zien, ga dan naar het dorpje Šentrupert tussen Ljubljana en Novo Mesto, waar het Land van de Hooirekken (Dežela Kozolcev) is.

Houten hooirekken

De kozolec is typisch Sloveens. De Sloveense velden staan helemaal vol met de houten rekken. De enkele, dubbele en zelfs driedubbele kozolec is niet weg te denken uit het land. Op de rekken wordt niet alleen gras gedroogd, maar ook allerlei landbouwproducten. In de lente en het begin van de zomer hangen de rekken vol gras/hooi, in het najaar met maïskolven.

Tachtig procent van alle hooirekken in de wereld staat in het kleine Slovenië. In het Land van de Hooirekken leer je er alles over . Het eerste openluchtmuseum van hooirekken heeft negentien verschillende originele rekken uit de Mirna Vallei. In het 2,5 hectare grote openluchtmuseum zijn alle zes verschillende typen hooirekken te zien. Het oudste rek is de Luka’s toplar uit 1795. Het museum toont de ontwikkeling van het hooirek door de eeuwen heen en legt ook de sociale betekenis ervan uit. De hooirekken tonen de eeuwenlange agrarische geschiedenis van Slovenië, de gewoonte natuurlijke materialen te gebruiken en de kunde en tradities van de timmermannen.

Bron: Dezela Kozolcev

Activiteiten

In het Land van de Hooirekken kun je rondleidingen krijgen, maar je kunt ook zelf door de wereld van het houten hooirekken lopen en je kunt technische literatuur zien over de rekken. Er zijn geregeld workshops over houtbewerking en evenementen met typische werkzaamheden op een Sloveense boerderij. Voor kinderen is er houten speelgoed. Het Land van de Hooirekken wil meer zijn dan een openluchtmuseum. Doel van de verzameling hooirekken is om de typische constructies te behouden voor wetenschappelijk onderzoek en educatieve activiteiten. Je kunt meer doen dan alleen bezichtigen en leren in het Land van de Hooirekken. Het openluchtmuseum is ook een trouwlocatie. Dus wie wil trouwen in een oer-Sloveens decor kan dat hier doen.

Hoe te bereiken?

Šentrupert ligt in de regio Dolenjska, ten zuidoosten van Ljubljana. Het is een zeer rustige, groene en heuvelachtige omgeving. Dat maakt dat het wel lastig te bereiken is met het openbaar vervoer. Er is geen treinstation in de buurt en met de bus is het een lange en ingewikkelde reis. Het beste bereik je het Land van de Hooirekken dus met de auto.

Bron: J. van Zoest

Mark Koghee

Mark Koghee

Mark Koghee is een Nederlandse journalist die in Ljubljana woont en werkt. Als hij niet schrijft of fotografeert dan vind je hem wel ergens op de racefiets zwevend door het Sloveense landschap of op een terras in Ljubljana.
Mark kan je ook volgen op www.ljubljanees.com
Mark Koghee
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Your Information will never be shared with any third party.
Ask us anything that is on your mind regarding holiday in Slovenia. We will answer your question in 1 working day.
We offer free of charge advice to our subscribers. By sending us a question, you confirm that you agree with receiving our occasional tips and stories about Slovenia. No spamming, we promise.
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Jouw informatie wordt in geen geval gedeeld met derden.
Vraag ons alles wat je wil weten over een vakantie in Slovenie.
We bieden kosteloos advies. Als u een vraag stelt stemt u in om af en toe een tip of verhaal over slovenie te ontvangen. Geen spam, dat beloven we.
We beantwoorden je vraag binnen 2 werkdagen.
Dank je wel!
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
I would like to receive press news from Slovenia.
Thank you!
IK WIL BERICHT ONTVANGEN
Dank je wel!
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
SOCA VALLEI WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BINNENKORT ...
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hiervoor akkoord.
I would like to be notified when I can register for Boek Mijn Slovenië
Thank you!
Dank je wel!
WE BESPAREN JE TIJD EN ZORGEN
// SPECIALE SELECTIE
Kwalitatieve en gecontroleerde aanbiedingen
//FLEXIBELE BOEKINGSOPTIES
50 % nu betalen en 50 % later
// GOED GEREGELD
Online veiligheid, garantiefonds, verschillende verzekeringen...
Op jou afgestemd reisplan met een boeking ter waarde van 100 euro
// GRATIS REISPLAN
Vandaag zijn we bezig met onderhoud van ons reserveringssysteem. Onze excuses voor het ongemak! Morgen kunt u weer gebruik maken van het boekingssysteem.
ONDERHOUD
OP MAAT
En wij gaan voor jou een accommodatie uitzoeken of rondreis creëren.
ZONDER EXTRA KOSTEN
KAARTEN
Wandelkaarten, Toeristische kaarten, Wegenkaarten
Liever geen telefoonnummer geven? Wij gaan dan per email formulier verzenden.
Dank je wel!
Dank je wel!