ontdek (at) mijnslovenie.com // +31702173002

/ OUTDOOR MUSEA /

LIPICA, BAKERMAT VAN HET WITTE WONDERPAARD

Het dorpje Lipcia in het Sloveense Karstgebied heeft nog geen honderd inwoners, maar is desondanks wereldberoemd door een heel ander soort inwoners. Lipica is de bakermat van de Lipizzaner, het beroemde witte paardenras. De stoeterij van Lipica is, zeker voor paardenliefhebbers, een niet te missen bezienswaardigheid.

Het Lipizzaner paardenras is gefokt in opdracht van het huis van Habsburg dat eeuwenlang over het grootste deel van Europa heerste. De heersers hadden sterke en wendbare paarden nodig, zowel voor oorlogen als voor de show. Het was aartshertog Karel II van Oostenrijk die Spaanse, Arabische en Berber paarden naar Slovenië haalde om een nieuw ras te creëren.

lipica

Bron: M. Koghee

Het ontstaan van de stoeterij

De keuze viel niet zomaar op Slovenië. Er ging grondig onderzoek aan vooraf in het immense rijk van de familie. Er moest een plek gevonden worden die identiek was aan de plek in Spanje waar de paarden vandaan kwamen. De bodem en het klimaat van de het Karstgebied bleken ideaal. In 1587 werd de stoeterij ingericht in de verlaten zomerresidentie van de bisschop van Triëste in Lipica. Het ras dat ontstond door de kruising van de Spaanse, Arabische en Berber paarden werd vernoemd naar het dorp.

De witte paarden, die bij de geboorte zwart zijn, groeiden uit tot een legendarisch ras. Lipizzaners hebben een hoofdrol gespeeld in vele films. Ze zijn het paardenras van keuze van de Spaanse Rijschool in Wenen, één van de oudste en meest toonaangevende opleidingsinstituten van paarden. De stoeterij is nog altijd toonaangevend en is de oudste stoeterij in Europa die één soort fokt. De stoeterij is inmiddels ook een toeristenattractie met een breed aanbod.

Bron: J. van Zoest

Rondleiding

Bekijk de stoeterij onder leiding van een gids of loop zelf rond en/of laat je gidsen door de speciale Lipica app. Je kunt de  Borjača stallen bezoeken, waar je ziet hoe de witte merries voor hun donkere veulens zorgen. Ook de oudste stal, de Velbanca, is open voor een bezoek. Alles over de stoeterij en het Lipizzaner ras leer je in Lipikum, het museum.

Zie zelf wat de Lipizzaner paarden kunnen tijdens de officiële trainingen van de Klassieke Rijschool van Lipica. De trainingssessie van de dressuurpaarden is onder begeleiding van muziek en er wordt uitleg gegeven. Wil je liever niet teveel lopen, laat je dan door paard en wagen door de stoeterij en omgeving vervoeren.

Zelf paardrijden

De echte paardenliefhebber zal zelf eens op een Lippizaner willen rijden. En dat kan! Zelfs een hele week lang met het weekprogramma voor ervaren rijders. Het programma is van zaterdag tot zaterdag. Je kunt ook voor anderhalf uur paardrijden in de omgeving van Lipica. Ook dit is voor ervaren rijders. Kinderen kunnen pony rijden. Daarvoor is uiteraard geen ervaring nodig.

lipizzaner paard

Bron: J. van Zoest

Bedevaart

Er zit een heilig randje aan de stoeterij. Karel Grünne die de stoeterij leidde van 1848 tot 1875 was ernstig ziek en bracht zijn dagen door in een nabijgelegen vallei waar hij zich steeds beter voelde en uiteindelijk helemaal herstelde. Hij was ervan overtuigd dat de vallei helende krachten had en liet er een Mariakappelletje oprichten. Ook liet hij paden aanleggen. Verschillende wonderen volgden en de Vallei van Onze Lieve Vrouw van Lourdes is tegenwoordig een bescheiden bedevaartsoord.

 

 

Mark Koghee

Mark Koghee

Mark Koghee is een Nederlandse journalist die in Ljubljana woont en werkt. Als hij niet schrijft of fotografeert dan vind je hem wel ergens op de racefiets zwevend door het Sloveense landschap of op een terras in Ljubljana.
Mark kan je ook volgen op www.ljubljanees.com
Mark Koghee

Latest posts by Mark Koghee (see all)

HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Your Information will never be shared with any third party.
Ask us anything that is on your mind regarding holiday in Slovenia. We will answer your question in 1 working day.
We offer free of charge advice to our subscribers. By sending us a question, you confirm that you agree with receiving our occasional tips and stories about Slovenia. No spamming, we promise.
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
Jouw informatie wordt in geen geval gedeeld met derden.
Vraag ons alles wat je wil weten over een vakantie in Slovenie.
We bieden kosteloos advies. Als u een vraag stelt stemt u in om af en toe een tip of verhaal over slovenie te ontvangen. Geen spam, dat beloven we.
We beantwoorden je vraag binnen 2 werkdagen.
Dank je wel!
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
HOE KUNNEN WE JE HELPEN?
foto: Marleen Menken
Dank je wel!
I would like to receive press news from Slovenia.
Thank you!
IK WIL BERICHT ONTVANGEN
Dank je wel!
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
SOCA VALLEI WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BINNENKORT ...
MIJN SLOVENIË EBOOK COLLECTIE:
BOHINJ WANDELROUTES
BEDANKT! JE EBOOK IS IN JE EMAIL INBOX.
Deze website maakt gebruik van cookies. Door gebruik te blijven maken van deze website geeft u hiervoor akkoord.
I would like to be notified when I can register for Boek Mijn Slovenië
Thank you!
Dank je wel!
WE BESPAREN JE TIJD EN ZORGEN
// SPECIALE SELECTIE
Kwalitatieve en gecontroleerde aanbiedingen
//FLEXIBELE BOEKINGSOPTIES
50 % nu betalen en 50 % later
// GOED GEREGELD
Online veiligheid, garantiefonds, verschillende verzekeringen...
Op jou afgestemd reisplan met een boeking ter waarde van 100 euro
// GRATIS REISPLAN
Vandaag zijn we bezig met onderhoud van ons reserveringssysteem. Onze excuses voor het ongemak! Morgen kunt u weer gebruik maken van het boekingssysteem.
ONDERHOUD
OP MAAT
En wij gaan voor jou een accommodatie uitzoeken of rondreis creëren.
ZONDER EXTRA KOSTEN
KAARTEN
Wandelkaarten, Toeristische kaarten, Wegenkaarten
Liever geen telefoonnummer geven? Wij gaan dan per email formulier verzenden.
Dank je wel!
Dank je wel!