LIPICA, BAKERMAT VAN HET WITTE WONDERPAARD
Het dorpje Lipcia in het Sloveense Karstgebied heeft nog geen honderd inwoners, maar is desondanks wereldberoemd door een heel ander soort inwoners. Lipica is de bakermat van de Lipizzaner, het beroemde witte paardenras. De stoeterij van Lipica is, zeker voor paardenliefhebbers, een niet te missen bezienswaardigheid.
Het Lipizzaner paardenras is gefokt in opdracht van het huis van Habsburg dat eeuwenlang over het grootste deel van Europa heerste. De heersers hadden sterke en wendbare paarden nodig, zowel voor oorlogen als voor de show. Het was aartshertog Karel II van Oostenrijk die Spaanse, Arabische en Berber paarden naar Slovenië haalde om een nieuw ras te creëren.

Bron: M. Koghee
Het ontstaan van de stoeterij
De keuze viel niet zomaar op Slovenië. Er ging grondig onderzoek aan vooraf in het immense rijk van de familie. Er moest een plek gevonden worden die identiek was aan de plek in Spanje waar de paarden vandaan kwamen. De bodem en het klimaat van de het Karstgebied bleken ideaal. In 1587 werd de stoeterij ingericht in de verlaten zomerresidentie van de bisschop van Triëste in Lipica. Het ras dat ontstond door de kruising van de Spaanse, Arabische en Berber paarden werd vernoemd naar het dorp.
De witte paarden, die bij de geboorte zwart zijn, groeiden uit tot een legendarisch ras. Lipizzaners hebben een hoofdrol gespeeld in vele films. Ze zijn het paardenras van keuze van de Spaanse Rijschool in Wenen, één van de oudste en meest toonaangevende opleidingsinstituten van paarden. De stoeterij is nog altijd toonaangevend en is de oudste stoeterij in Europa die één soort fokt. De stoeterij is inmiddels ook een toeristenattractie met een breed aanbod.

Bron: J. van Zoest
Rondleiding
Bekijk de stoeterij onder leiding van een gids of loop zelf rond en/of laat je gidsen door de speciale Lipica app. Je kunt de Borjača stallen bezoeken, waar je ziet hoe de witte merries voor hun donkere veulens zorgen. Ook de oudste stal, de Velbanca, is open voor een bezoek. Alles over de stoeterij en het Lipizzaner ras leer je in Lipikum, het museum.
Zie zelf wat de Lipizzaner paarden kunnen tijdens de officiële trainingen van de Klassieke Rijschool van Lipica. De trainingssessie van de dressuurpaarden is onder begeleiding van muziek en er wordt uitleg gegeven. Wil je liever niet teveel lopen, laat je dan door paard en wagen door de stoeterij en omgeving vervoeren.
Zelf paardrijden
De echte paardenliefhebber zal zelf eens op een Lippizaner willen rijden. En dat kan! Zelfs een hele week lang met het weekprogramma voor ervaren rijders. Het programma is van zaterdag tot zaterdag. Je kunt ook voor anderhalf uur paardrijden in de omgeving van Lipica. Ook dit is voor ervaren rijders. Kinderen kunnen pony rijden. Daarvoor is uiteraard geen ervaring nodig.

Bron: J. van Zoest
Bedevaart
Er zit een heilig randje aan de stoeterij. Karel Grünne die de stoeterij leidde van 1848 tot 1875 was ernstig ziek en bracht zijn dagen door in een nabijgelegen vallei waar hij zich steeds beter voelde en uiteindelijk helemaal herstelde. Hij was ervan overtuigd dat de vallei helende krachten had en liet er een Mariakappelletje oprichten. Ook liet hij paden aanleggen. Verschillende wonderen volgden en de Vallei van Onze Lieve Vrouw van Lourdes is tegenwoordig een bescheiden bedevaartsoord.
- Golfen in het land van bergen, bossen en meren - 04/02/2019
- Weekendje of midweek naar Slovenië - 14/01/2019
- Wintersport van wereldklasse - 17/12/2018