/ Kamnik-Savinja Alpen /

 

Logarska Dolina, een plaatje van een vallei

Verborgen tussen de steile bergwanden van de Kamnische Alpen ligt een smalle vallei met een gemiddelde breedte van slechts 250 meter en een lengte van zeven kilometer. De vallei van de Logar, Logarska Dolina, is een van de meest schilderachtige valleien van Slovenië.

Een bezoek aan de vallei van de Logar is warm aanbevolen. Al was het alleen maar om een mooie foto toe te voegen aan het vakantiealbum. De vallei is zo schilderachtig dat menig vakantiefolder is opgesierd met een foto van deze kleine vallei.

logarska dolina vakantie slovenie natuurschoon bergen

Logarska Dolina vind je in de plaats Solčava. De straatnaam van de enige weg door de vallei is, hoe kan het ook anders, Logarska Dolina.

Logarska Dolina is in de laatste ijstijd door een gletsjer tussen de bergen uitgeslepen. De vallei bestaat vandaag de dag voor het grootste deel uit groene weiden en een stuk bos. In 1987 werd de het een beschermd natuurpark. Een van de dingen die deze vallei zo uniek maakt, is de harmonie waarin mens en natuur hier al eeuwenlang met elkaar leven.

Bomen in beeld

De ongerepte natuur in de vallei herbergt verschillende natuurschatten. In de eerste plaats is de vallei er in zijn geheel al een. Opvallende schatten in de vallei zijn de bomen. De ‘iep van Plesnik’ is er zo een. De iep is bijna 4 meter in omtrek en 25 meter hoog en groeit op de boerderij van de familie Plesnik in Plest. Daarnaast is er ook nog de linde van Logar, een lindeboom van 24 meter. Deze boom werd in 1987 bestempeld als nationaal erfgoed. De boom staat langs de weg en is daar een echte beeldbepaler.

logarska dolina natuur slovenie vakantie

Bron: Logarska-dolina

De bronnen van de rivier Savinja zijn nabij Logarska Dolina en het water stroomt via waterval Rinka de vallei in. De Rinka is met een hoogte van 90 meter de hoogste ononderbroken waterval in Slovenië. Het is een van de mooiste natuurschatten in de vallei en de populairste attractie hier. De Rinka bereik je onder meer door het wandelpad door de vallei te volgen. De waterval ligt aan het einde van het pad. Met de auto rijd je helemaal tot het einde van de weg door de vallei en parkeert bij de keerlus. Vanaf hier is het ongeveer een kwartier lopen.

Wandelpad

Het pad door de vallei van de Logar is een zeven kilometer lang historisch en etnografisch wandelpad door de vallei. Onderweg brengt het wandelaars langs de mooiste plekken. Een van de bronnen van de Savinja, houthakkers- en kolenbrandershutten, keien en bijzondere bomen liggen op de route. Het pad eindigt bij de Rinka waterval. Je kan het pad op verschillende plekken beginnen.

Kapel van Christus de Koning

In de vallei staat een klein kerkje dat in opdracht van lokale boeren is gebouwd en is opgedragen aan de zoon van een dokter Šuman.

De Herdershut van Logar

Het mag dan een hut heten, de Herders Hut van Logar is een groot houten huis. Het huis is in 1930 gebouwd van grenen planken en blokken voor herders van de Logar familie die hier kaas maakten in de zomermaanden. Het gebouw staat in een hoek van de vallei en is een van de weinige houten gebouwen in de omgeving die nog in originele staat is. Het is tegenwoordig een gasthuis waar je kan eten en drinken.

Sprookjesbos

Bij Penzion Na Razpotju aan Logarska Dolina 14 is een sprookjesbos van 20.000 vierkante meter. In het bos loop je door bekende internationale sprookjes, Sloveense sprookjes en sprookjes uit de regio. Het bos is zo ontworpen dat kinderen er vrij kunnen rondlopen vergezeld door hun ouders. Het nabij gelegen pension biedt sprookjesgerechten aan (alleen lunch).

In het sprookjesbos leren kinderen ook over bossen. De educatieve inhoud van het bos is gemaakt in samenwerking met het Sloveense Staatsbosbeheer.

Om de vallei in te komen met auto (7 euro), motor (5 euro) of bus (30 euro) moet je entreegeld betalen. Met de fiets, te voet of met een elektrisch vervoermiddel is het bezoek gratis. Aan Logarska Dolina 9 is een toerisme informatiecentrum over de vallei waar je onder meer ook fietsen kan huren. In de buurt van dit centrum is ook waterval Palenk.

Mark Koghee